Nepăsarea, neglijenţa şi dezinteresul au făcut ca, an după an, clădirea Liceului Chimic din Vladimirescu să se deterioreze tot mai mult. Dacă un corp al clădirii a fost reabilitat şi are o înfăţişare oarecum mai modernă, fiind preluat de Fundaţia româno-germană, celălalt corp este aproape de a ajunge un morman de moloz.
Istoria acestor două corpuri de clădire a început în urmă cu nouă – zece ani, când Consiliul Local Vladimirescu a emis o hotărâre prin care se treceau în comodatul Fundaţiei Româno-Germane ambele corpuri ale fostului Liceu Chimic. „A fost o eraore! Fundaţia dorea un singur corp pe care l-a şi reabilitat mai apoi. S-a făcut în acel moment chiar şi o contestaţie, dar nimeni nu a mai făcut modificările şi în acte”, ne spune primarul comunei Vladimiresc, Ioan Crişan.
Astfel s-a ajuns ca pentru o perioadă de 20 de ani Fundaţia să fie beneficiara ambelor clădiri, deşi solicitase doar un corp. Mai mult, ajunsă în faţa instanţei, Fundaţia a recunoscut că nu are nevoie şi de cea de a doua clădire. Iţele acestei poveşti încep însă să se încurce în momentul în care actualul primar decide să dea o hotărâre de Consiliu prin care clădirea rămasă în paragină să revină în posesia administraţiei locale. În acel moment, Direcţia Muncii şi Protecţiei Sociale a deschis proces împotriva Primăriei, solicitând în mod expres menţinerea comodatului până la termenul fixat iniţial – aproximativ încă zece ani. „De trei ani şi jumătate ne judecăm cu Direcţia Muncii pentru a putea reintra în posesia clădirii. Partea cea mai proastă este că în tot acest timp clădirea a ajuns să se prăbuşească, iar administraţia locală este nevoită să aloce fonduri foarte mari pentru a putea întreţine grădiniţa ce funcţionează într-un spaţiu din clădire”, mai spune primarul Crişan.
La Apel
Întrucât la Arad instanţa a dat câştig de cauză Primăriei din Vladimirescu, procesul a ajuns la Curtea de Apel Timişoara, parte în proces fiind şi Prefectura. „Instituţia Prefectului a făcut atac în recurs hotărârea nr. 16 din 26.02.2008 a CL Vladimirescu pe motiv că asupra clădirii există drept de administrate. Acest drept aparţine Direcţiei muncii, iar Prefectura susţine că, deşi comuna este proprietara imobilului, nu se poate trece peste dreptul de administrare”, ne-a spus Ramona Creţu, purtătorul de cuvânt al instituţiei sus-numite.
De cealaltă parte, Direcţia Muncii, prin directorul Daniela Bătrân susţine că doreşte doar „transferul legal al clădirii către Primărie. Noi nu avem bani să investim în cea de a doua clădire, dar vrem ca totul să se facă potrivit prevederilor legale”.
Amânare
La ultimul termen în procesul dintre Primăria comunei Vladimirescu, pe de o parte, şi Direcţia Muncii şi Prefectura Arad, pe de altă parte, a avut loc o nouă amânare. Motivul invocat de Curtea de Apel Timişoara a fost suspendarea activităţii instanţelor în perioada proceselor din septembrie, urmând ca în cel mai scurt timp să se ajungă la o soluţionare a cazului.
A.P.
Citiți principiile noastre de moderare aici!