Forma elevii în filatură, ţesătorie, finisaj, confecţii tricotaje, confecţii ţesături, ceasornicari, calapodari. De-a lungul anilor „Şcoala profesională textilă” din Arad, aparţinând M.I.U. a pregătit cadre calificate pentru diferite fabrici din ţară: Fabrica de Confecții Arad, Tricoul Roşu Arad, Fabrica de Confecții Odorheiul Secuiesc, Fabrica de Confecții Baia Mare, Fabrica de Confecții Botoşani. Alături de Şcoala profesională, din anul 1974 funcţionează Liceul Industrial „30 Decembrie” cu două clase: o clasă profil filatură-ţesătorie şi o clasă profil confecţii îmbrăcăminte curs de zi, precum şi o clasă a IX-a confecţii curs seral.
Francisc Neuman
Înfiinţarea liceului a beneficiat de faptul că în oraş era dezvoltată industria textilă creată în jurul Uzinei textile fondată de baronul Francisc Neuman. Pentru necesităţile funcţionării întreprinderii acesta a conceput şi înfiinţarea unei şcoli de profil interesând continuitatea activităţii prin formarea de personal calificat în cadrul unei şcoli dependente de întreprindere. Oferta educaţională a şcolii s-a diversificat permanent, manifestând deschidere față de nevoile de dezvoltare locală, pentru a răspunde cerinţelor pieţei muncii. În prezent există trei domenii de şcolarizare: Industrie textilă şi pielărie, Estetica şi igiena corpului omenesc, Comerţ.
„O nouă provocare”
„Momentul septuagenar aminteşte cititorilor de astăzi, între care numeroşi absolvenţi ai liceului sau şcolii profesionale textile din Arad, de faptul că şi-au însuşit pe băncile acestei instituţii o profesie care a onorat industria românească prin produsele sale şi a realizat parte din exportul din România. În anul 2017 a avut loc reorganizarea rețelei școlare în municipiul Arad, așa încât Școala Gimnazială Ștefan Cicio Pop a fost preluată prin absorbție de către Liceul Tehnologic Francisc Neuman. O nouă provocare dată în special de aspectele multiculturale implicate”, spune prof. dr. Adina-Elena Avacovici, director adjunct al instituției.
Școală ambasador
Dezvoltarea dimensiunii europene a activităţii educative şi a unei culturi organizaţionale europene reprezintă un obiectiv important al instituţiei. „În semn de apreciere pentru calitatea proiectelor derulate, şcoala beneficiază din anul 2017 de Carta de mobilitate VET. Din acest an, 2018, i s-a atribuit titulatura Şcoala Ambasador a Parlamentului European”, adaugă cadrul didactic.
Acum, la ceas aniversar, nu putem decât să dorim existență îndelungată și lipsită de probleme acestei instituții de învățământ, una dintre cele mai longevive școli de meserii din Arad!
Citiți principiile noastre de moderare aici!