ARAD. O idee îndrăzneață și, de ce nu, chiar un act de curaj în aceste momente atât de complicate. Inițiatorii mișcării Sufrageria arădeană au decis să meargă cu un pas mai departe și să lanseze o Casă de licitații în Arad. Ideea vine în sprijinul artiștilor și colecționarilor din Arad care vor să își valorifice creațiile sau obiectivele deținute într-un mediu adecvat unde să poată fi admirate și analizate de cumpărător. Așadar, o încercare pe de o parte de a reda spiritul urban al Aradului și pe de altă parte un act de curaj prin organizarea unor evenimente față în față, e drept cu respectarea unor norme de siguranță ce tind să omoare spiritul boem al artiștilor.
Miercuri, 27 ianuarie, a avut loc prima licitație din cadrul Casei de Licitații „Sufrageria Arădeană”, o licitație care l-a avut în centrul ei pe artistul arădean Viorel Simulov. Picturi, lucrări grafice, schițe, toate au fost expuse în serii sau individual, iar cei interesați au putut licita pentru creațiile care le-au atras atenția. Experimentul celor de la Sufrageria arădeană s-a dovedit un succes, suma adunată în urma vânzărilor depășind 5.000 de lei.
Un pas spre culturalizare
„Încercăm să creăm această platformă prin care să devenim o interfață pentru cei care doresc să valorifice anumite obiecte de artă sau de colecție, obiecte pe care în general nu poți să le vinzi pe internet și nici prin forme consacrate gen piață sau consignații, pentru că e necesar contactul direct cu vânzătorul. Omul trebuie să-l vadă! Pe de altă parte, vrem să ajutăm, să încurajăm și să promovăm artiștii, oamenii care creează și pe cei care au obiective de o anumită valoare – fie că sunt vintage sau de colecție, și care vor să le comercializeze. În cele din urmă e un schimb între lucrurile care pot aduce bucurie. Această piață a lucrărilor de artă este încă în formă incipientă în Arad, dar cred că trebuie educată și crescută și tocmai de aceea vom organiza o dată pe lună o întâlnire între oamenii care vor lucruri frumoase și oamenii care le pot oferi”, a punctat Florin Galiș, inițiatorul mișcării urbane Sufrageria arădeană.
Simulov, o esență de Arad
Cât despre alegerea lui Simulov ca deschizător de drum în licitațiile de artă, Galiș a mărturisit:
„Am început cu Viorel Simulov pentru că e un personaj în sine. E o esență de Arad. Are o bonomie pe care o cunoaște toată lumea, un talent indiscutabil, un om care nu s-a preocupat foarte mult în a comercializa lucrările, dar care operă de certă valoare și care merită să fie mult mai bine popularizată. Simulov e un tipic arădean”.
Cine este Viorel Simulov?
Viorel Simulov (n. 25 ianuarie 1959, în Arad) este pictor, grafician, autor de filme experimentale (aflate în colecția Kinema Ikon), dar are și o bogată activitate în presa arădeană, ca secretar de redacție și director de imagine la „Observator arădean”, Redactor-șef al săptămânalului „Buletinul de Arad” și redactor la „Săptămâna românească”, redactor artistic al revistei de cultură „Arca”, tehnoredactor la săptămânalul „Piața Aradului”, redactor la TV Arad (emisiune de cultură), precum și grafician la „Flacăra Roșie” și „SuperInfo”. Începând cu 1986 a avut o serie de expoziții personale atât în România cât și în Ungaria.
Trimite articolul
XExcelentă idee! Bravo!
Gheorghe Schwartz
Excelentă idee! Bravo!
Gheorghe Schwartz
Unde a avut (va avea) loc?
Interesant!