În timp ce deputatul Dorel Căprar acuza Primăria Arad că blochează lucrările la stadionul UTA, Municipalitatea a iniţiat licitaţia pentru atribuirea lucrărilor de „amenajare gazon, instalaţie de încălzire şi instalaţie irigare Stadionul UTA”. Valoarea estimată a acestora este de 3.091.162,28 de lei, finanţarea urmând a fi asigurată din fonduri bugetare. Termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 16 mai 2018. Criteriul de atribuire a contractului îl constituie „preţul cel mai scăzut”. Termenul pentru finalizarea lucrărilor este de patru luni, începând de la data atribuirii contractului. Garanția oferită lucrărilor este de doi ani de la data procesului verbal de recepție.
Aliniere la instrucţiunile FIFA, UEFA și FRF
Potrivit Memoriului Tehnic al investiţiei, spațiul de intervenție – având suprafață totală amenajată de 9.840 mp – a fost împărțit în două zone distincte: *spațiu de joc cu o suprafață gazonată de 8.311 mp; *zonă perimetrală acoperită cu gazon artificial de 1.529 mp. Pe lângă amenajarea acestor zone, proiectul presupune de asemenea rezolvarea zonelor care constituie spații tehnice aferente terenului de joc. Astfel, se propune amenajarea suprafeței totale de 9.840 mp constând în suprafață de joc, suprafață tehnică pentru încălzirea jucătorilor și spațiu tehnic ce găzduiește dotările necesare sistemelor de irigare, încălzire și drenaj implementate sub terenul de joc.
„Cerințele tehnice îndeplinite de proiect vor permite găzduirea competițiilor de fotbal din divizia A și meciuri internaționale și se vor alinia instrucțiunilor emise de FIFA, UEFA și FRF” – se arată în document.
Lucrările şi finisajele propuse
Pregătirea platformei pentru terenul de fotbal presupune următoarele etape: „Se va excava și evacua vechiului substrat, transporta și depozita. Se va nivela şi compacta platforma de fundare. Ulterior compactării, se vor săpa șanțurile pentru tuburile de drenaj iar înaintea pozării acestora împreună cu materialul drenant se va folosi geotextil pentru separarea straturilor.”
În ceea ce priveşte finisajele, se au în vedere următoarele: *amenajarea unui spațiu de joc de înaltă calitate cu gazon natural ce poate găzdui competiții de fotbal din divizia A și meciuri internaționale, după norme ce respect instrucțiunile FIFA, UEFA și FRF; *amenajarea suprafeței tehnice pe gazon artificial destinată încălzirii jucătorilor; *amenajarea zonei destinate băncilor de rezervă și băncii pentru oficiali; *execuția sistemului de drenaj pentru asigurarea viabilității gazonului; *execuția sistemului de încălzire electrică ce permite utilizarea suprafeței de joc și pe vreme nefavorabilă, conform regulamentului de desfășurare a competițiilor de divizia A; *încorporarea sistemului de irigat automatizat pentru asigurarea viabilității gazonului.
Terenul de sport şi banca de rezerve
Infrastructura terenului de fotbal se va realiza dintr-un strat drenant nivelat, compactat şi brăzdat de tuburi de dren aşezate pe geotextil și șanțurile de dren se vor umple cu material drenant, sistemul de irigare automatizat, un strat de nisip, cabluri încălzitoare cu alimentare electrică, stratul suport al gazonului și gazon covor. Se vor adăuga îngrășăminte chimice complexe și zeolit.
Pentru amplasarea băncilor se va amenaja o platformă de beton armat finisată cu gazon artificial, având o suprafață de 63,12 mp, prevăzută perimetral cu ziduri de sprijin şi scări. Se va realiza cu ajutorul unei plăci de beton armat având o grosime de 10 cm pe care se vor amplasa bănci. Zidurile de sprijin vor avea o grosime de 15 cm și o înălțime de 51 cm.
Instalația de irigare
Bazinul de apă este o construcţie subterană care găzduiește grupul de pompare și celelalte dotări ce alimentează și controlează sistemul automatizat de irigare.
Sursa de apă se va asigura din două puțuri de apă de minim ø 160 mm fiind conectate la un bazin de depozitare a apei de 80 mc. Apa provenită de la sursa de apă va fi preluată în rețeaua de PEHD ce urmează a fi construită pentru alimentarea sistemului automatizat de irigații. Fiecare zonă de irigație este alimentată din conductele principale prin intermediul unei vane cu deschidere/ închidere comandată electric. Electrovanele se montează grupate în căminul tehnic, unde vor fi amplasate şi alte echipamente destinate sistemului de irigaţie. Comanda electrică de închidere/ deschidere a electrovanelor este dată de un dispozitiv/ modul de comandă programabil, cu alimentare la reţeaua electrică 220V, ce se montează de asemenea în căminul tehnic.
Contre politice pe subiect
Amenajarea gazonului de pe noul stadion UTA, realizarea instalaţiei de încălzire şi a instalaţiei de irigare au fost asumate de Compania Naţională de Investiţii (CNI), alături de montarea instalaţiei de nocturnă. În toamna anului 2016, CNI s-a angajat la o co-finanţare de 2,5 milioane de euro pentru aceste lucrări, însă până acum nu s-a întâmplat nimic concret în această direcţie. Primarul Falcă susţine că lipsa de implicare a CNI e justificată de raţiuni politice, în timp ce oponenţii săi social-democraţi spun că CNI nu poate demara investiţia pentru că Primăria nu i-a predat amplasamentul (explicaţie care, în opinia edilului, nu are temei legal).diaan
Citiți principiile noastre de moderare aici!