Licitația prevede contractarea serviciilor de proiectare tehnică, întocmire a detaliilor de execuție, a caietelor de sarcini, asistența tehnică din partea proiectantului pe perioada de derulare a lucrărilor, întocmirea documentațiilor necesare pentru obținerea acordurilor, avizelor și autorizațiilor, dar și execuția de lucrări pentru proiectul „Alimentare cu gaze naturale în comunele Socodor, Grăniceri și Pilu, județul Arad”. Proiectul este finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare. Valoarea maximă a serviciilor ce vor fi contractate în urma licitației se ridică la 41.821.363 lei. Așadar, aproape 8.5 milioane de euro de la Uniunea Europeană vor fi folosiți pentru alimentarea cu gaze naturale a locuințelor și clădirilor publice din cele trei comune arădene.
Conform caietului de sarcini disponibil în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, rețeaua de distribuție a gazelor naturale de medie presiune va avea o lungime de aproape 99 de kilometri, urmând să se realizeze un număr de aproape 2.200 de racorduri individuale la locuințe și clădiri publice în cele trei comune arădene.
„În urma analizei existente se constată necesitatea introducerii gazelor naturale în localitățile menționate, întrucât la acest moment încălzirea spațiilor (locuințelor, obiectivelor social culturale și societăților comerciale) se realizează în proporție de 95% prin folosirea ca și combustibil a lemnului de foc și a gazului de butelie, urmărind astfel îmbunătățirea condițiilor de viață pentru locuitori prin sporirea gradului de confort, reducerea cheltuielilor pentru încălzire și preparare hrană, cât și pentru desfășurarea activității economice și reducerea poluării mediului”, se arată în caietul de sarcini.
Peste 2.000 de posibili consumatori
Studiul de fezabilitate întocmit în 2020 arată că în Socodor sunt 750 de gospodării, 8 obiective social-culturale și 11 societăți comerciale care s-ar putea racorda la viitorul sistem de distribuție a gazelor naturale, în Grăniceri sunt 750 de gospodării, 11 obiective social-culturale și 5 societăți comerciale, iar în Pilu sunt 650 de gospodării, 26 de obiective social-culturale și 17 societăți comerciale care ar putea beneficia de investiție.
Fără spargerea străzilor
Conductele de gaz vor fi amplasate în lungul străzilor, doar pe teritoriul public, în următoarea ordine de preferință: în zone verzi, în trotuar, în alei pietonale, în carosabil. Acestea vor fi montate la adâncimea de 0.9 metri, pe drumurile naționale, județene și comunale, dar și pe celelalte drumuri modernizate, conductele de distribuție vor fi montate pe ambele părți ale carosabilului, pentru a se evita spargerea acestuia. Pe străzile asfaltate este obligatorie executarea racordurilor prin foraj subteran, în așa fel încât asfaltul să nu fie spart. Lungimea totală a rețelei ce va fi construită pe fonduri europene este de 98,835 kilometri. Noua conductă de distribuție va fi alimentată din conducta de transport “DN 20” Salonta-Arad.
Până în 2023
Perioada de implementare, conform contractului de finanțare, este de 72 de luni, respectiv între 26 ianuarie 2018 și 31 decembrie 2023. În cazul în care proiectul nu va fi finalizat în perioada de implementare, întreaga sumă va fi suportată din bugetul propriu, astfel că lucrările vor trebui finalizate până în luna noiembrie 2023, urmând ca în decembrie 2023 să fie depusă ultima cerere de rambursare.
Împărțirea cheltuielilor
Valoarea totală estimată, conform devizului general al fazei de Studiu de Fezabilitate, este de 41.821.363 lei, fără TVA. Cheltuielile pentru obținerea și amenajarea terenului se ridică la 348.111 lei, cheltuielile pentru proiectare și asistență tehnică se ridică la 2.449.917 lei, cheltuielile pentru investiția de bază (lucrările propriu-zise) se ridică la 38.411.166 lei, suma de 576.167 de lei fiind prevăzută pentru capitolul „Alte cheltuieli”.
Ofertele, până în octombrie
Procedura de achiziție lansată de Primăria Comunei Socodor, în calitate de beneficiar – în parteneriat cu comunele Grăniceri și Pilu – al proiectului finanțat din fonduri europene, are termen de depunere a ofertelor data de 5 octombrie 2021. Valoarea maximă admisă este de 41.8 milioane de lei, iar câștigătoare va fi oferta care va avea cel mai bun raport calitate-preț. Componenta financiară va avea o pondere de 70% din punctajul final, 10% fiind reprezentat experiența șefului de proiect – instalator autorizat ANRE PGD, 10% experiența instalatorului autorizat ANRE EGD, iar alte 10% de garanția de bună execuție. Garanția minimă a lucrării va fi de 3 ani, însă cu cât aceasta va crește, cu atât punctajul va fi mai mare. Pentru a primi toate cele 10 puncte, executantul lucrării trebuie să ofere o garanție de cel puțin 8 ani.
6.500 de locuitori
Conform datelor recensământului populației din 2011, cele trei comune aveau împreună peste 6.500 de locuitori. La Socodor se înregistrau 2.367 de locuitori, la Grăniceri 2.254, iar la Pilu 2.060.
Trimite articolul
XAm crezut, conform titlului, ca in Socofor, Pilu și Grăniceri s-a descoperit gaz și ca se va licita cel mai bun preț pentru acel gaz.
Nu vă faceți iluzii prea mari.daca UE cedează șantajului SUA și ies din parteneriatul cu Rusia privind conducta de gaz nordstream2 care aduce gaze din Rusia în Europa ,pa și pusy civilizație.tot la lemne, cărbuni ajungem.