Investiția „Construire Secție Clinică de Boli Infecțioase Adulți din structura Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad”, ce urmează să fie realizată în curtea Spitalului Județean, a fost lansată odată cu demararea procedurii de licitare a serviciilor de realizare a proiectului tehnic și a serviciilor de asistență tehnică pe durata implementării proiectului. Această primă fază va costa până la 276 de mii de lei fără TVA, adică în jur de 57 de mii de euro.
Conform caietului de sarcini, investiția în construirea unui nou spital de boli infecțioase în Arad este necesară deoarece spațiul de pe strada Ștefan Cicio Pop „a fost considerat necorespunzător de către autorități, iar în ultimii ani s-au întâmpinat dificultăți în obținerea Autorizației Sanitare de Funcționare”. Același document, semnat de președintele CJA, Iustin Cionca, precizează că „activitatea (de pe Cicio Pop) se desfășoară într-un spațiu inadecvat, aflat în stare avansată de degradare, ceea ce împiedică activitatea cadrelor medicale și determină nemulțumiri ale pacienților. Există numeroase situații în care bolnavii refuză internarea, pe propria răspundere, din cauza condițiilor din spital, astfel fiind pusă în pericol starea de sănătate a acestora și a întregii populații. În astfel de situații, bolnavii sunt redirecționați către secțiile de Terapie Intensivă ale Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, sau sunt trimiși la spitalele din Timișoara”.
Trei etaje
Noua clădire va fi construită în curtea Spitalului Județean, lângă secția de pediatrie, în vecinătatea Colegiului Național „Vasile Goldiș”. Studiul de fezabilitate realizat pentru acest proiect arată că viitoarea clădire va avea subsol parțial, parter și trei etaje. Subsolul va găzdui Gospodăria de apă, iar parterul va găzdui ambulatoriile pentru Patologie Digestivă, Patologie Respiratorie, HIV, spitalizarea de zi, Centrul Antirabic și vestiarele personalului medical. La etajul 1 va fi secția de îngrijire a pacienților cu patologie respiratorie – cu 18 paturi, la cel de-al doilea va fi secția de îngrijire a celor cu patologie digestivă – cu 17 paturi, iar la cel de-al treilea va fi secția destinată îngrijirii pacienților cu HIV/SIDA – cu 7 paturi.
Mii de pacienți
Același studiu de fezabilitate arată că anual, la secția de boli infecțioase sunt aproximativ 1.500 de cazuri de spitalizare continuă, 300 de cazuri de spitalizare de zi și trei mii de consultații în ambulatoriu și serviciul de gardă, în timp ce numărul estimat al pacienților pentru compartimentul HIV/SIDA este de 250 de cazuri de spitalizare continuă și 2.500 de cazuri de spitalizare de zi, iar durata medie de tratament pentru secția de boli infecțioase este de 6,3 zile, iar pentru compartimentul HIV/SIDA, de 7 zile.
Finanțare europeană
Durata estimată a a contractului este de 28 de luni, perioadă compusă din: proiectarea lucrărilor – 6 luni (include o lună – perioada de obținere a autorizațiilor, avizelor, acordurilor etc. necesare pentru execuția lucrărilor), asistență pe perioada derulării procedurii de atribuire a contractului de lucrări – 4 luni; perioada de asistență tehnică a execuției lucrărilor – 18 luni. Criteriul de atribuire a contractului va fi cel mai bun raport calitate-preț, unde prețul va constitui 75%, iar cele patru componente tehnice evaluate vor „cântări” 25% din total. Proiectul noului spital – a cărui valoare se ridică la peste 22 de milioane de lei cu TVA inclus – este eligibil pentru finanțarea prin Programul Interreg V-5 România-Ungaria.
Trimite articolul
XCe atâta licitație ?!?!?!? Studiu de fezabilitate- Proarhitectura ( ela falkă ) și construcția tehnodomus (căpușă pnl ). Ăsta va fi rezultatul final .