Arad. Una dintre clădirile în care funcţionează maternitatea din Arad este o ruină, cu spaţii închise din cauză că nu oferă siguranţă, iar de ani de zile se vorbeşte despre construirea unui nou spital de specialitate. Varianta propusă de autorităţi, pentru care s-au făcut paşi mărunţi în ultimii trei ani, este aceea de construire a unui imobil în curtea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU). Proiectul Consiliului Judeţean ar urma să fie finanţat de Compania Naţională de Investiţii (CNI), iar de câteva zile a fost publicată licitaţia pentru realizarea studiului de fezabilitate.
Trei proiecte
Anunţul publicat de Consiliul Judeţean în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice precizează că este vorba de o licitaţie împărţită în trei loturi, care cuprinde studiul de fezabilitate pentru “Construire Secţie Obstetrică – Ginecologie şi Neonatologie, Secţie Chirurgie Infantilă, Secţie Pediatrie”, servicii de proiectare şi asistenţă tehnică pentru a doua etapă de extindere a Unităţii de Primiri Urgenţe din cadrul SCJU şi servicii de proiectare şi asistență pe perioada derulării procedurii de atribuire a contractului de lucrări pentru proiectul “Reabilitatea serviciilor spitaliceşti în domeniul medicinei cardiovasculare”. Pentru toate aceste servicii, Consiliul Judeţean a estimat că va plăti suma de 1.141.800 lei.
40 milioane euro
Noul spital pediatric va costa însă mult mai mult. Conform estimărilor prezentate de autorităţi, investiţia totală va fi de aproximativ 40 de milioane de euro. Din această sumă, 35 de milioane de euro ar urma să fie finanţarea Guvernului, prin CNI, iar diferenţa ar veni de la bugetul judeţean.
Clădirea complexului pediatric ar avea demisol, parter şi cinci etaje, cu o suprafaţă de peste 20.000 de metri pătraţi şi ar fi al doilea spital public construit în Arad după 1989, primul fiind cel din Grădişte, pentru tratarea TBC. Până să se întâmple asta, vor mai trece însă cel puţin trei ani. Firma care va câştiga licitaţia va avea termen şapte luni să finalizeze studiul de fezabilitate, iar cel mai devreme în 2021 CNI va scoate la licitaţie proiectarea şi execuţia spitalului.
Maternitatea cade
În urmă cu trei ani, ministrul Sănătății de la acea vreme, Patriciu Achimaş Cadariu, a vizitat Maternitatea Arad, după ce autoritățile locale au atras atenția că un imobil este în pericol să se prăbușească parțial. Ministrul a spus că mutarea unităţii medicale este o urgenţă. „Cade tavanul la propriu (…) Cad pereții. Sunt crăpături”, spunea ministrul după ce a vizitat unitatea medicală. Înainte de vizita sa, reprezentanţii Consiliului Judeţean spuneau că imobilul în care funcţionează Neonatologia are risc seismic ridicat, iar în anumite încăperi personalul nu are curajul să circule decât pe margine, pentru că plafoanele trepidează şi se pot prăbuși. De altfel, unele spaţii au fost dezafectate din cauza riscurilor, iar Inspectoratul de Stat în Construcții a interzis accesul în balcoanele celor două clădiri vechi, pentru că acestea se pot prăbuși în orice moment.
Maternitatea are trei imobile în aceeași curte din centrul orașului, cu intrare de pe strada Episcopiei, însă două dintre clădiri sunt vechi de peste 150 de ani şi au fost retrocedate foștilor proprietari, astfel că nu s-au putut face investiţii majore.
Trimite articolul
XIn sfarsit ! dar de s-ar face odata ! Cladire4a in care functioneaza acum Spitalul matern e o infectie plina de mucegai, zadarnica e stradania cadrelor de acolo sa o tina in stare decenta. In lus aici nu se pomeneste chiria exorbitanta platita anual proprietarilor. Doamne ajuta sa fie mutat cat mai repede intr-o noua locatie. Lucrul e valabil si pentru celelalte sectii (Dermatologie, Oncologie, ORL,Infectioase) toate in cladiri mizere.