Peste 22.000 euro, o primă sumă investitită de Primărie pentru a demara amenajarea parcului Padurice. Primăria a scos la licitaţie, în cursul săptămânii trecute, contractarea de servicii de proiectare tehnică pentru construcţia de lucrări publice pentru realizarea Proiectului tehnic „Reamenajare zona de agrement Pădurice”. Valoarea maximă pe care o va plăti este de 94.117 lei.
Ideea este gata
Tema de proiectare este stabilită deja. Modul în care ar trebui să arate parcul de la Pădurice a fost stabilit în urma realizării Studiului de fezabilitate, în urmă cu circa doi ani. În documentaţia oferită acum firmelor care doresc să realizeze proiectul tehnic pentru demararea lucrărilor, sunt prevăzute, aşadar, date concrete.
Granit, balustrade
Malurile lacului vor fi amenajate şi finisate. „Toate suprafeţele amenajate vor fi prevăzute cu borduri din granit, iar aleile secundare, pentru obţinerea efectului de claritate la nivelul diferenţierii de materiale, vor fi prevăzute cu borduri ecologice”, se precizează în documentaţie.
Se va pune accent şi pe ambientarea cu mobilier urban, „constând în bănci, coşuri de gunoi, rasteluri de bicicletă, jardiniere şi borne pentru împiedicarea circulaţiei carosabile, mobilier de calitate şi rezistent la pericolul social. Pe lângă acestea, se prevede dotarea parcului cu ceas stradal, cişmea de apă potabilă şi o pergolă în suprafaţă de 72 mp, amplasată în partea nordică a parcului pentru asigurarea umbririi zonei de recreere a persoanelor vârstnice”, se menţionează în tema de proiectare. Aici vor fi amenajate şi locuri de joacă pentru copii.
Iluminat arhitecturalBustul lui Corneliu Coposu, amplasat în parc, va fi iluminat arhitectural cu reflectoare speciale. Se va asigura iluminarea ambientală a aleilor parcului, potrivit datelor din studiu, „prin iluminarea decorativă atât cu stâlpi de iluminat a aleilor principale, cât şi cu stâlpi pitici a aleilor secundare, reflectoare pentru punerea în evidenţă a unor copaci cu valoare ambientală sau poziţie deosebită şi pentru generarea de accente în cadrul tablourilor de vegetaţie”.
Parcul irigat din lac
Este prevăzută, totodată, ideea folosirii apei din lac pentru irigaţii. „Se vor iriga, cu apa din lac pompată dintr-o staţie subterană, zona pergolei pentru pensionari şi parterul de trandafiri, parterele cu gard viu colorat de la Casa Sindicatelor, zona de acces unde este situat Bustul lui Corneliu Coposu şi zona laterală a lacului între lac şi strada Corneliu Coposu şi între lac şi Casa Sindicatelor”, se menţionează în documentele de licitaţie.
Investiţie de 12 milioane euro
Potrivit informaţiilor furnizate de Corina Drăghici, reamenajarea întregii zone, inclusiv cu dotarea lacului cu instalaţii de recirculare, pentru a menţine apa curată în permanenţă implică o investiţie importantă, de circa 12 milioane euro. Într-o primă fază, însă, „se pune în discuţie realizarea unei investiţii de circa un milion de euro, pentru amenajarea de alei, spaţii verzi, rebilitarea locurilor de joacă, achiziţionarea de mobilier urban”, spune Corina Drăghici.
Monumentul sau fântâna?
În studiul de fezabilitate a fost prevăzută ideea realizării unei fântâni arteziene muzicale în mijlocul lacului. Ulterior, a apărut ideea amplasării, în mijlocul lacului, a Monumentului Marii Uniri. În acest moment, situaţia este cel puţin complicată, deoarece, deşi s-a aprobat în Consiliul Local amplasarea respectivului monument, acesta nu beneficiază încă de finanţare! „În prezent, monumentul nu este finanţat, deoarece şi Ministerul Culturii va participa cu o cofinanţare. Trebuie văzută şi care este soluţia tehnică pentru realizarea monumentului, deoarece conceptul artistic – e una, iar soluţia tehnică, procedurile de achiziţie, proiectul tehnic – e alta”, ne-a declarat Corina Drăghici.
A.D.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!