Pe 16 august, Primăria Orașului Sântana a semnat contractul de finanțare a proiectului de realizare a unui sistem centralizat de furnizare a energiei termice utilizând apa geotermală. Finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare, proiectul va aduce la Sântana o investiție de aproape 30 de milioane de lei. Pe 7 septembrie, primăria a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice licitația pentru încheierea contractului de proiectare și execuție a lucrărilor. Valoarea maximă pe care Primăria Orașului Sântana este dispusă să o plătească este de 21.266.793 lei fără TVA.
Conform caietului de sarcini, „se va construi o centrală termică și se vor monta echipamente performante pentru funcționarea pe bază de apă geotermală, la o capacitate de producere a energiei de 1 MW”. Totodată, se vor realiza rețele de distribuție a energiei termice pe o distanță de 2,2 kilometri și conducte de transport al apei uzate termic cu o lungime de 2,7 km.
În cadrul proiectului se va construi o clădire nouă pentru centrala termică, pe un teren aflat pe strada Grâului din localitate. Tot acolo se vor realiza forajul de extracție a apei geotermale și forajul de injecție a apei geotermale. Conductele de transport vor urma traseul foraj de extracție – strada Ghioceilor – strada Căprioarei – strada Mihai Viteazul – foraj de reinjectare. Vor fi alimentate cu energie termică trei clădiri: Primăria Orașului Sântana, de pe strada Muncii, Școala Generală „Sfânta Ana”, de pe strada Câmpului și Liceul Tehnologic „Stefan Hell”, de pe strada Ghioceilor. În momentul de față, toate cele trei clădiri utilizează gaze naturale pentru încălzire.
Pentru realizarea întregii lucrări, compania care va câștiga licitația va avea la dispoziție 13 luni, 2 luni fiind destinate obținerii tuturor avizelor necesare, iar 11 luni pentru execuția lucrărilor. Garanția minimă a lucrărilor este de 60 de luni de la data recepției.
Apa geotermală de la Sântana a fost descoperită în anul 1979, când IFLGS București a săpat o sondă de prospecțiune în oraș, aflându-se atunci că apa iese din pământ la o temperatură de 60 de grade Celsius.
Trimite articolul
X”În momentul de față, toate cele trei construite, gaze naturale pentru încălzire”
D-le Rogojan, ești amabil să traduci în limba română ?
Mulțumesc,
Bravo Santana!