Legislația modificată în anul 2005 prevede că durata normală de funcționare a ascensoarelor trebuie să fie de minimum opt ani și de maximum 12 ani. Zece ani este și garanția medie oferită de firmele care instalează lifturi moderne, în timp ce ascensoarele din blocurile arădenilor au perioada de exploatare depășită cu decenii.
Unul dintre cei mai cunoscuți specialiști în ascensoare este arădeanul Cornel Cionca. Începând cu mijlocul anilor 70, acesta a participat la instalarea tuturor lifturilor din blocurile comuniste. Arădeanul cu o experiență de 40 de ani în domeniu spune că situația nu e deloc bună în orașul nostru, unde jumătate dintre cele aproape 450 de lifturi sunt cu garanția dată de producător depășită. Cele mai mari probleme sunt în Vlaicu, unde mai există în funcțiune lifturi vechi de 30 sau 40 de ani. „La vremea la care au fost instalate, producătorul oferea o garanție destul de mare, de 20 de ani, dar chiar și așa jumătate dintre ascensoare au această perioadă depășită. Ele sunt în funcțiune pentru că se fac reparații periodice”, ne-a declarat specialistul.
În unele cazuri, lifturile au perioada de exploatare legală depășită și de două sau trei ori.
Asta pentru că asociațiile de locatari sau proprietari nu își permit să le schimbe. În medie, o instalație completă costă 15.000 de euro și puține sunt blocurile în care lifturile au fost schimbate în ultimii ani. Oamenii preferă să le „cârpească”, iar toate riscurile și le asumă firma care le întreține.
„Când considerăm că un ascensor nu mai prezintă siguranță, îl oprim. În general, proprietarii preferă să le repare, prin schimbarea pieselor esențiale, sau să le modernizeze, iar astfel le mai pot folosi câțiva ani. Din fericire, în carierea mea de 40 de ani nu au existat accidente grave cu lifturi în Arad”, ne-a spus Cornel Cionca.
Blocați în lift
Chiar dacă vechimea nu prezintă risc de accident, pentru că piesele esențiale sunt schimbate la timp, defecțiunile sunt la ordinea zilei. Locatarii blocurilor sună zilnic la firmele specializate pentru că au rămas blocați. „E ceva obișnuit pentru noi. De cel puțin două ori pe lună se blochează liftul”, a spus administratorul unui bloc din Vlaicu. „Zilnic avem unul sau două cazuri în care se blochează lifturi vechi”, confirmă și Cornel Cionca. Acesta are în întreținere 260 de ascensoare din Arad, dar cu incidente de acest fel se confruntă și celelalte firme care întrețin și repar lifturile din oraș.
Piese de muzeu
Printre ascensoarele existente în oraș, unele ar putea fi piese de muzeu, fiind foarte vechi. Este cazul unora instalate în palate sau clădiri monument. De exemplu, pe strada Vasile Goldiș, liftul de producție austriacă montat într-o clădire construită în 1913 a intrat în atenția unor anticari străini, care în ultimele decenii au vrut să-l cumpere, dar proprietarii imobilului nu l-au cedat. Ascensorul a fost scos din uz în anii 1990, însă dă farmec imobilului, astfel că proprietarii nu vor să se despartă de el. „Mai sunt și alte lifturi foarte vechi. Într-o clădire de pe bulevardul Revoluției era în funcțiune, până acum doi ani, un lift care avea peste 70 de ani. Mă ocupam de întreținerea lui și sub oglinda din cabină am găsit lipit un ziar din 1939”, ne-a mai spus Cornel Cionca.
Citiți principiile noastre de moderare aici!