Arad. E în mare vogă, pare a fi de viitor și toți părinții o doresc pentru copiii lor. Limba germană este, de ceva vreme, în mare trend în școlile arădene.
De la grădiniță, școală primară, gimnazială și liceu, părinții o preferă pentru a fi introdusă în programa școlară a copilului. Și poate ar avea și mai mare succes dacă ar fi și dascăli care să o predea. Cel mai acut se simte lipsa în învățământul primar, la clasa pregătitoare. Vorbitori sau nu de limbă germană, mulți părinți îi vor pe copiii lor specialiști în limba lui Goethe. Și optează pentru clase cu predare în limba germană. Doar că numărul acestora este limitat de numărul prea mic de învățători.
O singură școală
În acest moment este o singură școală pedagogică, la Sibiu, unde pot fi pregătiți învățători care să predea în limba germană. Un singur liceu pedagogic care trebuie să asigure necesarul pentru întreaga țară. Și multe facultăți care au ca a doua sau prima specializare limba germană. Doar că în sistemul educațional românesc lucrurile nu merg întotdeauna cum trebuie: în viziunea mai marilor educației care s-au perindat prin fruntea ministerului, absolvenții de facultate cu specializarea profesor de limba germană nu pot să predea în ciclul primar decât ca și învățător necalificat ceea ce se simte la salariu. Sau să mai facă o facultate de pedagogie preșcolară și primară. Dacă e tot o facultate de stat și pe prima au făcut-o pe gratis (au prins locuri bugetare) atunci o și plătesc, tot conform legislației.
Învățători necalificați
La Arad, în acest moment sunt trei școli care au în oferta lor educațională clase pregătitoare cu predare în limba germană: Liceul german „Adam Muller Guttenbrun”, Școala Gimnazială „ Aurel Vlaicu” și Școala Gimnazială „ Mihai Eminescu”. În nici una din aceste școli, în acest moment, nu predau la toate clasele învățători calificați pentru predarea în limba germană. Dar sunt învățători buni cărora le-a mers faima chiar dacă, potrivit metodologiei, sunt considerați necalificați. „Sunt părinți care doresc pentru copiii lor clase în limba germană. Încercăm să acoperim cererea de pe piață și eu cred că ne-am descurcat bine. Într-adevăr singura problemă este găsirea unor învăţători calificaţi pentru predarea în limba germană” a declarat Petrușa Tămășan, directorul școlii.
Aceeași problemă și la „Adam Muller Guttnebrun” unde „avem în acest moment învățători necalificați, vorbitori de limbă germană, cu studii superioare în limba germană, dar necalificați pentru postul de învățător în limba germană” a punctat și Maria Borlea, directorul liceului.
Soluții de viitor
Claudiu Mladin, inspector școlar general a recunoscut faptul că lipsa cadrelor didactice calificate pentru aceste posturi este o problemă la nivel de județ. Pe lângă învățământul primar mai este și cel preșcolar unde directorii întâmpină același obstacol.
„Am discutat cu directorul Colegiului Național Dimitrie Țichindeal, posibilitatea înființării unei clase de învățători, educatori cu predare în limba germană. Ar putea rezolva problema cel puțin la nivelul județului” a punctat Mladin. Doar că la o asemenea clasă trebuie să predea dascăli calificați pe limba germană pe specialitățile cuprinse în curriculă. Greu de găsit. Cercul vicios se închide și situația, cel puțin pe moment, pare blocată. „Am avut o discuție cu inspectorul școlar general pe această problemă, Este un proiect bun dar deocamdată, cel puțin pentru anul școlar viitor nu este viabil” a punctat Sorin Haiduc, directorul Colegiului „Dimitrei Țichindeal”.
Din fericire pentru elevi, termenul de „necalificați” nu presupune și incompetență. Dimpotrivă, majoritatea învățătorilor de la clasele cu predare în limba germană reușesc să facă față cu brio provocărilor meserie, mai ales că în aceste clase vin și elevi care nu cunosc aproape deloc limba germană. Dar „necalificat” se simte la salariu, ceea ce cu siguranță îi va îndeparta și pe puținii pasionați de meseria de dascăl, de catedră. Poate mai rapidă ar fi o modificare legislativă care să nu mai fie atât de restrictivă, cel puțin pe acest capitol.
Diferență de salariu
Un învățător calificat câștigă aproximativ 1.000 lei în timp ce unul necalificat primește cu 300 lei mai puțin.
Citiți principiile noastre de moderare aici!