Uniunea Locală a Asociațiilor Locative Arad informează despre intrarea în vigoare a noilor modificări legislative în domeniul fiscal care vor avea efect și asupra asociațiilor de proprietari. “În urma recentelor modificări legislative, intrate în vigoare în termen de 15 zile de la publicarea lor în Monitorul Oficial, privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung, asociațiile de proprietari sunt nevoite să se conformeze unor noi reguli ce vizează limitarea plăților în numerar și interzicerea creditărilor la asociații. Aceste schimbări radicale au un impact imediat asupra modului în care asociațiile de proprietari isi desfasoara activitatea”, transmite Anca Herbei, președintele ULAL Arad.
Limitarea plăților în numerar
Una dintre modificările semnificative este limitarea plăților în numerar între persoane juridice. Conform noilor reguli, plățile în numerar între ele nu pot depăși suma de 1.000 de lei si anume, o factură de la un furnizor de 1.500 lei, poate fi plătită 1.000 lei în numerar, iar diferența de sumă, indiferent când se achită, se achită doar prin bancă. De asemenea, se impune un plafon maxim de 2.000 de lei pe zi pentru toate operațiunile în relația cu persoane juridice/PFA. Această schimbare poate afecta modul în care asociațiile de proprietari gestionează plățile către furnizori.
Interzicerea creditărilor
O altă modificare importantă se referă la interzicerea creditărilor și restituirilor de creditare în numerar. “Orice operațiune de creditare a asociațiilor se va face exclusiv prin contul bancar.
În concluzie, noile reglementări legislative au adus schimbări semnificative în modul în care asociațiile de proprietari își gestionează partea financiară. Limitarea plăților în numerar între persoane juridice, interzicerea creditărilor de societate și restituirilor de creditare în numerar, sunt doar câteva dintre măsurile impuse de legislația recentă. Aceste modificări cer asociațiilor de proprietari să fie mai atente și să își adapteze procedurile financiare în consecință”, mai spune președintele ULAL.
Trimite articolul
XUnde e problema? Asociatiile au obligatia sa detina un cont bancar din 2018. Fac platile prin cont bancar si rezolva problema. Suntem in 2023, inca mai umbla cu sacosa de bani dupa ei sa achite platile la furnizori?
-
Problema este la comisioane, cucoana. Am card si il folosesc. Dar ma deranjeaza comisioanele. Pricepi? Daca tot ma obliga ticalosii ce ne conduc sa nu mai lucram cu numerar, sa suporte ei costurile. Din banii castigati folosesc efectiv mai putin de 25 la suta. Asa ca, scuteste -ma de ideile tale evoluate. Sunt absolut convins ca esti ceva functionaroaie care la privat ar muri de foame.
-
Ce comisioane omule? La magazin nu platesti nici un comision daca platesti cu cardul, comisionul perceput de banca e de aproximativ 1% si il plateste vanzatorul (din adaosul de aproximativ 30% care il are la tot ce vinde).
Statul va ia aproape 50% din salar si acceptati cu capul plecat… dar doamne fereste sa castige ceva cineva care iti ofera un serviciu…-
Bine ca ești deștept. Unde merge acel 1%? Merge la bănci din străinătate. Bravo. Vai de capul tău și de ignoranți ca tine.
-
Lasa, ca decat destept ca tine…
Ce naiba te intereseaza unde merg cei 1% cand tu folosesti un serviciu si nici macar nu iti ia tie bani? E fix treaba companiei ce face cu acel 1%. Crezi ca daca i-ar tine stocati in conturile din tara ar duce-o mai bine romanii? Oricum toate preturile au adaos pentru amortizarea comisioanelor, fie ca platesti cu cardul, fie ca platesti cash. Si asa e de ani buni…Ar trebui sa te intereseze ce face guvernul cu jumatate din banii tai + cu restul de bani incasati din taxe de la tot ce cumperi.
Dar na…
Usor va manipuleaza si va schimba directia de ura si nervi…
-
-
Comisioane sunt în funcție de banca. Sunt bănci care te taxează daca nu plătești în aceeași bancă Mai rămâne apoi faptul că administrația la sfârșit de lună generează extrase de cont necesare în contabilitate care se plătesc și sunt vizibile pe lista de întreținere.
-
La cheltuieli de bloc nu suporta beneficiarul comisioanele. Cel putin la mine apar la cheltuieli in luna urmatoare.
-
-
Plafoanele au existat si pana acuma, 5000 la PJ si 10000 la PF. Deci pana acuma cum au procedat asociatiile de proprietari cand incasau pe perioada iernii sume mari de la proprietari? II tineau la saltea? Si ca sa nu mori de grija mea iti spun ca nu lucrez la stat si la privat. Cunosc foarte bine faptul ca privatii confunda buzunarul prorpiu cu cel al firmei. Din acest motiv au pus plafonul de caserie. MUlti ridicau banii fara a mai plati impozitul pe dividende pentru banii respectivi. Problema nu sunt plafoanele, si faptul ca statul este supradimensionat si fac cheltuieli nejustificate, iar noi privatii ii caram in spate.
-
Asa, daca privatii confunda casieria cu buzunarul propriu pentru restul nu exista prezumtia de nevinovatie? Ca tot te dai patroana, pe privati cine-i cara in spate? Nu angajatii? De ce nu au pus doar la firme? Vorbesti sa nu taci…Iar la Culae patronu, ca sa-i zic? Probabil acuma isi face card, habar nu are ce vorbeste.
-
-
Corect spus.
-
-
Doamna de la U.L.A.L. încă nu știe unde se țin banii din conturile Asociațiilor de proprietari și cum se fac plățile. Sunteți și cenzor la Asociații cum le-ați reprezentat interesele proprietarilor până acuma ?
-
Problema ești tu și toti cei care accepta hoția aceasta. Un cadou pentru VISA, bănci, etc, bani de comisioane se duc afara. Bravo
-
Hotie e cand iti ia statul jumatate din venituri si nici macar nu apuci sa atingi acei bani. Nu cand platesti 1-2% pentru un serviciu. Vezi ca tot ce cumperi are adaos comercial (vreo 30%) plus TVA… si acolo e “hotie”?
Fix la cele mai ieftine lucruri va sare mustarul… Cu taxele mari si preturile la energie/gaz v-ati obisnuit, nu? Sau acolo nu mai comentati ca “raman banii in tara”? (De parca veti simti vreodata ceva diferenta in viata ca raman banii in tara la alti privati sau la stat.)-
Asa este culae, plateste tu 1-2 la suta ca esti patron si tu nu ai probleme nici la controale. Ca tu esti in regula mereu. Restul romanilor sunt prosti, tu esti geniu.
-
Tu esti normal la cap ??? au dat lege ca toate salariile sa fie platite prin banca , fie ca vrei fie ca nu trebuie sa folosesti un cont bancar … iar tu ca si salariat ai de platit un comision de ….. ADMINISTRARE !!!! ce ????? nu eu am cerut acest lucru , iar banca se foloseste de acei bani , deci isi aduce profit pe banii mei , atunci de ce trebuie ca tot eu sa platesc comision ?
Comisionul de retragere de numerar , adica eu trebuie sa platesc din banii mei un comision daca vreau sa mi folosesc banii mei propii si personali ????? esti normal la cap ? ca si cand tu imi dai 1000 de lei doar ca sa tii tin , in momentul in care tu ii ceri de la mine , eu iti mai dau inapoi doar 990 de lei , 10 lei iti opresc pentru faptul ca ai tupeul sa imi ceri banii inapoi !!!
-
-
Acum dacă vrei să plătești prin bancă cheltuielile,le trebuie plătit și comision de 2% !!!!
-
Legea romaneasca e de vina, locuiesc in uk, platesc numai cu card, comision 0. La magazinele de cartier, aia mai scartaie sa cumperi de minim 3 lire pt plata cu cardu, da sunt tot felu de indieni si nu le place cardu pt ca nu pot dace evaziune. Asa ca trebuie pusa presiune pe fuvers sa interzica aceste comisioane, da coruptii de la givernare isi iau si ei parandaratu de la comiaioanele alea…
-
Comisioanele sunt 0 la plata cu cardul si in Romania. Comerciantul este taxat de banca pentru fiecare incasare cu cardul, lucru care se intampla si in UK.
-
Foarte bine ce nu face U.L.A.L. face guvernul , unde sa mai văzut ca banii Asociațiilor de proprietari să stea în contul administratorului și nu a Asociației mă refer la firma de peste drum unde ULAL că cenzor nu urmărește contul bancar al Asociațiilor de proprietari. .Iar in privința creditării vi sa tăiat craca. de vă plângeți?
ati lovit direct in cei cu venituri mici , muncitori pensionari etc .. grija mare PSD se apropie ziua votului
Comentati a proasta toti !!!! este vorba de libera alegere !!! LIBERTATEA MAI FRATILOR VA FI LUATA !!!!!!!!!!!!!!!!! In rest dati din gura degeaba!!
-
Libertatea e o iluzie oricum. Care libertate? Aia cand iti ia statul jumatate din banii lucrati? Sau aia cand ai weekendul liber sa te poti pregati sa mergi la munca saptamana urmatoare?
Oare tarile nordice (si alte tari civilizate) de ce nu se plang de lipsa libertatii? Ca acolo nu mai vezi om sa umble cu cash la el de ani de zile.
Noi tot timpul gasim scuze sa nu o ducem mai bine… ba strainii, ba oculta, ba vecinu, ba vecina… niciodata nu ne uitam in oglinda sa vedem ce inapoiata si hoata e natia asta.-
La stat nu ai ce să îi faci. Doar să pleci din țară. Și tot acest regim a pus birul de 46% pe venitul angajatului.
-
Citind se va crea un blocaj.Tara-i plina de unii care fac pe deștepții fara că să fie
Nu vrem nivio limitare a platilor in numera! Cine se crede tchiomaGu ca sa comsnde ce sa facem cu munca noastra? Sa caute bani la buzaTu si la toti hotii di traficantii cu legaturi transpartinice. Nici Ceausescu nu a arstst atata dispret fsta de oameni cum arsta sceasta clica politica trafatoare de nesm si tara!.Cum altfel oare se numeste cel ce isi preda prin lege ceyatenii in mainile bancilor straine rapitoare si ticalosite?
Comisionul a fost1%. Băncile au mărit comisioanele. Pentru plata cu Star Forte comisionul pe care-l plătește vânzătorul e de 3% și ghici de unde-l recuperează.
Gasesc mereu modalitati de eludare pt ca : nivi in L.230/2007 nici in L.196/2018 NU SUNT PREVAZUTE SANCTIUNI SERIOASE PERSONALE.Doar li se cere nu li se dispune
Articolul ofera informatii eronate sau care n-au legatura cu asociatiile de proprietari.
In primul rind, nu se permit din start de catre L 196/2018 platile furnizorilor cu numerar, decit in cazul cheltuielilor neprevazute. (art. 67-alin. 2 si 5). Faptul ca nu prea se aplica reglementarea in realitate este alta poveste.
In al doilea rind, Interzicerea creditărilor nu are absolut nicio treaba cu asociatiile. Ea se refera la ASOCIATI, nu la ASOCIATII – este o mica diferenta.
Deci, recomand mai multa atentie la regula copy-paste.
Dupa mine, ca si presedinte de asociatie, consider o eroare maxima aceasta limitare, asta ca sa nu spun ca este o prostie maxima!!! Asociatia pe care o reprezint, se zbate cu legea proasta, din 2008 sa recupereze debitele restante. Nu comentez legat de aspectele juridice mai mult. Avem avocat. Problema creeata, este din cauza cmfaptului ca avem contul blocat. Orice cont am deschide in numele asociatiei, va fi blocat de asemenea, asadar ne limiteaza enorm. Cred ca daca dispar paypoint-urile( si gen robobrd sau altele) o sa ajungem sa nu putem plati apa si cred ca ne vor debransa.