ARAD. După cum relatam în urmă cu mai bine o lună de zile, obiectivul de investiție „Revitalizarea Zonei Strada Mărului și Amenajarea ca Zonă de Agrement” anunțat cu surle și trâmbițe de către administrația locală încă din 2018, este blocat de o nouă problemă și anume lipsa avizului de la Enel, fără de care nu pot fi începute lucrările.
Noua piedică a determinat Primăria Municipiului Arad să solicite o analiză de risc pentru găsirea unei soluții viabile, având în vedere că terenul de pe Mărului este traversat de mai multe linii electrice aeriene de înaltă tensiune, respectiv LEA 20KV și LEA 0,4 KV. Potrivit legislației în vigoare se interzice amplasarea de terenuri de sport sau zone de agrement în zona de siguranță și protecție a liniilor electrice aeriene de înaltă tensiune. În cazuri „obligate” traversarea acestor linii peste terenurile de sport și zone de agrement se poate face doar cu respectarea tuturor distanțelor și măsurilor de siguranță rezultate în urma analizelor de risc şi de comun acord cu părțile implicate. Prin urmare, amenajarea unei zone de agrement pe terenul respectiv nu se putea realiza în astfel de condiții.
Se îngroapă liniile aeriene
Pentru deblocarea situației, Primăria a plătit o firmă care a venit cu o analiza de risc și un studiu de coexistență a lucrărilor propuse prin proiect cu liniile electrice, stabilind în același timp și lucrările necesare pentru siguranța utilizării zonei. La finalul evaluării, s-a ajuns la concluzia că este necesară introducerea în subteran a liniilor electrice aeriene.
“În vederea realizării lucrărilor impuse de obținerea avizului Enel, au fost alocați din bugetul local 875.000 lei. Cu toate avizele obținute se poate solicita eliberarea autorizației de construcție. Numai din acel moment se va putea demara licitația pentru lucrările propuse în cadrul obiectivului de investiție “Revitalizarea Zonei Strada Mărului și Amenajarea ca Zonă de Agrement”, precizează Ralu Contrău, purtătorul de cuvând al Primăriei Arad.
Termene
Primul termen de finalizare al proiectului, finanțat inclusiv din fonduri europene, expiră în primăvara anului viitor, fapt ce ar trebui să grăbească lucrurile, având în vedere că acolo nu s-a mișcat încă nimic, (și) din cauza avizului lipsă. Termenul de finalizare mai poate fi prelungit o singură dată, cu o perioadă de nouă luni, ceea ce împinge data limită la sfârșitul lunii februarie 2022.
Cu toatea acestea, rămâne în continuare de văzut care va fi soluția găsită de către autorități pentru relocarea familiilor care își duc viața pe strada Mărului, în adăposturi improvizate, multe dintre ele însă cu buletin de Arad.
Datele de pe Mărului
„Revitalizarea Zonei Strada Mărului și Amenajarea ca Zonă de Agrement” este un proiect în valoare de aproape 4,7 milioane de euro, prin care un teren degradat din municipiul Arad va fi transformat într-un punct de atracție cu numeroase facilități de petrecere a timpului liber și relaxare pentru locuitorii urbei: terenuri de sport, zonă împădurită de camping, spații de joacă pentru copii, luciu de apă, piste pentru biciclete etc. Sunt propuse intervenții pe o suprafață de aproximativ 282.000 de metri pătrați, zonă care va trece prin acest proces de reconversie.
Trimite articolul
XPentru acele familii nevoiase care sunt aradeni eu as propune construirea a doua trei blocuri .
-
Poate si eu sunt nevoiaș deși muncesc de ani de zile si nu am posibilitatea de a avea o casă!
Si că mine sunt foarte mulți alții, care muncim si implicit cotizăm la buget, nu furăm, nu ne trimitem nevestele la produs sau copiii la cersit!
Înțelegi? -
Pentru asemenea persoane s-a construit pe Tarafului 2 Blocuri. Pe care continu de atunci le distrug (inclusiv smulg instalatiile sanitare din pereti), nu reusesc sa isi plateasca cheltuielile si lucrurile ar mai putea fi enumerate.
-
Nu sunt aradeni. Sunt veniti din Salaj, Cluj si Baia Mare. Majoritatea sunt tigani unguri.
Singura solutie pt cei saraci…. la munca, nu l-a intins mana!!
bun si cei ce luau curent ( ilegal desigur) direct de pe stalpii de curent ce o sa faca ”saracii” de acum incolo?
In primul rand eliberati zona de infectiile de pe Marului , astfel mai reusim si noi locuitorii din cartierul Alfa , sa lasam copiii la joaca in parcul amenajat , sau sa mearga la alimentara , fara sa dea peste betivanii de pe Marului ,care sunt toata ziua prezenti ,iar agentii de la Politia Locala , se fac ca nu ii vede …
Si tiganii borati,cersetorii,hotii si ajutoarele sociale sa fie introduse in subteran.Ne-am saturat de ordinari,sa muncim noi,pt ei.
-
😂😂😂😂 Ai perfecta dreptate !
De ce nu se ,,ingroapa ,, cocioabele si constructiile ilegale sa facute cu acte falsificate pe Marului ? cine din administratie are nevoie de gloata aia intrata si instalata ilegal in oras ?