În atenția lui Puiu Emilian Valea, de data aceasta, este orașul Lipova, cu localitățile componente – Radna și Șoimoș – care beneficiază astfel, prin strădania și competența editorială a autorului de o istorie ilustrată care reproduce cărți poștale, fotografii de epocă, litografii, documente, ce vizează orașul situat pe malul Mureșului, la ieșirea acestuia din strânsura munților la câmpia cea mare a Tisei.
Volumul pe care îl prezentăm reprezintă ceva cu totul inedit și va impresiona deosebit iubitorul de istorie într-o epocă în care imaginea cucerește tot mai mult cotidianul și ne invadează existența pe toate căile posibile. Se poate spune că fotografia nu minte, ci surprinde realitatea momentului (clipei) în care a fost făcută, lăsând loc apoi diferitelor interpretări. Și acest tip de istorie ilustrată se potrivește de minune Lipovei actuale cu aerul ei vetust, încremenit în istorie.
Autorul pornește demersul său editorial cu o scurtă incursiune în istoria orașului intitulată „O succintă istorie a toposului, Lipovei, Radnei și Șoimoșului”, bazată pe o importantă susținere bibliografică. Din acest scurt expozeu aflăm că Lipova a fost o importantă așezare omenească în actualul județ Arad și consemnează că încă din 1218 „se amintește de un centru de comerț cu sare, existând totodată și ca port la râul Mureș. Prima atestare documentară a cetății omonime datează din 1245, când regele maghiar Bela al IV-lea cerea refacerea cetății care fusese distrusă de tătari în 1241. În continuare sunt prezentate succint principalele repere istoriografice care surprind dezvoltarea necontenită a Lipovei în Evul Mediu, aceasta devenind unul dintre orașele de referință ale regatului ungar, locul unde poposesc regii Carol Robert, Ludovic cel Mare, Ioan Zapolya, regina Issabela, Ioan Sigismund Zapolya. Prin Lipova trec și chiar adăstează Filippo Scolari, Iancu de Hunedoara, iar domeniul feudal va fi în posesia unora dintre cei mai importanți nobili maghiari. La Lipova va ajunge și răsculatul Gheorghe Doja și revoluționarul Lajos Kosuth etc. Toate evenimentele consemnate de autor demonstrează importanța deosebită a orașului liber regesc Lipova (cu mult înaintea Aradului), în care se bătea monedă proprie, având o monetărie. Această importanță strategică va expune orașul unor nenumărate războaie cu turcii care îl cuceresc, îl pierd, apoi îl recuceresc și așa mai departe aceasta fiind una dintre cauzele care duc la decăderea localității în favoarea Aradului după cucerirea austriacă din 1718. Cetatea se ruinează, la fel și cea din Șoimoș, dar în schimb se ridică la Radna o impresionantă mănăstire și biserică catolică și Franciscană.
Sunt prezentate în continuare celelalte aspecte ale dezvoltării orașului: economic, religios, cultural etc, asta doar pentru o bună înțelegere și interpretare a imaginilor care constituie substanța albumului document. Textul este unul sobru, concis, selectiv, dar relevant pentru imaginile care urmează.
Corpul principal al volumului, cel în care imaginea are cuvântul, este structurat pe 11 capitole în care se prezintă Lipova în curgerea timpului și totodată în profunzimea manifestărilor economico-sociale. Desigur începe cu capitolul intitulat „Lipova medievală”, perioadă în care nu existau fotografii, dar care este ilustrată, prin reproduceri de monede, medalii, hărți, documente, etc.
În capitolul II – „Lipova între medieval și modern” – Puiu Emilian Valea își pune deja în valoare colecția de fotografii și cărți poștale (in sepa și color) datând de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX și putem admira cetățile așa cum au fost surprinse ele la momentul respectiv. În continuare urmează alte capitole tematice „Ortodoxie și catolicism”, „Lipova modernă”, „Viața economică și comercială”, etc până la ultimul în care poți admira Băile Lipova. Totul se desfășoară pe 175 pagini format A4. Aranjarea reproducerilor imagistice în pagină este judicios aleasă, iar explicațiile oferite întregesc ansamblul. Calitatea imaginilor fotografice datorează mult și calității hârtiei suport și prelucrării tipografice ceea ce face din volum unul de colecție, de păstrat pentru viitorime.
Albumul beneficiază de o consistentă prefață, scrisă de prof. univ. dr. Anton Ilica, intitulată „Mirosul ademenitor al unei cărți”, care, cu cunoscutu-i stil literar consacrat, îndeamnă la consultarea albumului spunând că „lectura celor două înscrisuri documentare (una literală și una imagistică) îndeamnă spre o seducție eterică și o impresie educativă, pentru că Lipova a avut o devenire spectaculoasă, ocupând un loc caligrafiat în ecuația istoriei induse de diverși cuceritori…
Această carte, ca și celelalte despre „Cetăți, castele, castelani” ori „O altfel de istorie a Aradului”, miroase a prospețime, deschizând urechile pline de bunăvoință ale istoriografiei naționale și întreținând valurile de optimism ale unora purtați, încă, de oportunism și îndoială”. Cuvântul înainte este semnat de un cunoscut istoric arădean, Dan Demșea, care își exprimă bucuria să descopere imagini inedite despre un loc pe care altfel îl cunoaște foarte bine.
Prof. Ioan Tuleu
Lansarea albumului
Cartea a apărut la Editura „Excelsis” DRUC SRL iar lansarea va avea loc în marți,15 decembrie, ora 14, la Facultatea de Educație Fizică și Sport, cu sediul la Baza Constructorul (Faleza Mureșului) din Arad.
Trimite articolul
XCum putem intra în posesia cărții?
-
simplu, o cumperi ! alta intrebare…
Si de ce nu spuneti unde gasim sa cumparam ca orice cetatean, toate cartile astea, fara sa ne inghesuim la lansare ?
Incercam sa evitam locuri aglomerate, dar vrem carttile
Propun Editurii și autorului să organizeze o LANSARE și aici în Lipova la Muzeul Sever Bocu,sunt convins că va fi un SUCCES.
Propun Autorului și Editurii organizarea unei-Lansări-și la Lipova la Muzeul Sever Bocu,va fi un SUCCES.
Acum Lipova este un ghetou!
mare capitala a banatului mic facuta de maghiari!
decate ori sa va spun sa nu v-a laudati cu ce au facut altii!
Ce-am fost si ce-am ajuns….. Mioriticus labus tristus
Pentru ce sa cumperi cartea ?? Sa ti sa faca rau cand constati unde am ajuns ? Exact ca Aradul si nu numai. Bijuterii de orase la inceput de secol, devenite ghetouri, scuze orase ,,europene,, din mileniul al treilea. Dezvoltare a la romaneasca….. Si cand il vad pe eminentul Petre Roman mare profesor universitar explicand studentilor cum functioneaza economia ……..
O carte scrisa de un amator,fara o documentare științifică bazata pe..imagini(?),legende locale,povesti spuse de bătrâni pe la târguri,și iarna la “gura sobei”.O “carte”care alimentează idei rasiste și xenofobe (se și vede in comentarii deja).o carte gen pokemon sau SF.