ARAD. Noul spital din Lipova, finalizat în urmă cu mai bine de doi ani, după o investiţie de 21,6 milioane de lei, funcţionează şi acum doar cu două secţii, deşi urma să ofere servicii medicale noi pentru o populaţie de aproximativ 60.000 de oameni din localităţi de pe Valea Mureşului. Printre secţiile care lipsesc şi nu se ştie dacă vor mai fi deschise este maternitatea, din cauza unei greşeli de proiectare.
Lipsesc secţii importante
Finalizat în august 2020, noul spital din Lipova a primit abia luna trecută autorizaţie de funcţionare. În iarna 2021/2022, a funcţionat o perioadă ca secţie COVID-19 cu 30 de paturi, iar în prezent unitatea are 120 de paturi şi funcţionează doar cu secţiile Pediatrie şi Interne (transferate din vechiul spital) şi un laborator de analize.
Primarul oraşului Lipova, Florin Pera, ne-a declarat că celelalte secţii care ar fi trebuit să existe în spital mai au de aşteptat. Secţia Obstetrică-Ginecologie nu se ştie însă dacă va mai exista.
“Din păcate, au fost probleme de proiectare la obstetrică-ginecologie, pentru că nu s-a prevăzut şi neonatologie”, spune primarul.
Edilul afirmă că deschiderea altor secţii – precum Chirurgia şi ATI, care nu au mai existat la Lipova – “depinde de mai mulţi factori”, dar mai ales de Ministerul Sănătăţii. Pentru a se simplifica lucrurile, administraţia locală se gândeşte ca cel puţin pentru Chirurgie să apeleze la externalizarea serviciilor. Astfel, unităţi medicale private din judeţ ar putea deschide o secţie de chirurgice în noul spital.
Cer bani pentru dotări
Pasarela care urma să lege spitalul modern de vechea unitate nu a fost încă realizată, Primăria Lipova depunând o cerere de finanţare la Compania Naţională de Investiţii (CNI). Lucrările au fost estimate la suma de un milion de lei, însă deocamdată finanţarea nu a fost aprobată.
Tot la CNI, s-a depus o cerere de finanţare a lucrărilor de reabilitare exterioară a spitalului vechi şi achiziţia unor echipamente medicale pentru această unitate, proiect estimat la 9.000.000 de lei.
Primăria mai lucrează la un proiect pe care îl va depune pentru a obţine prin PNRR o finanţare de 2 milioane de euro pentru echipamente medicale pentru noul spital, care de când a fost construit a primit doar mobilierul necesar.
Cum toate aceste proiecte nu au încă finanţare, probabil vor mai trece câţiva ani până când Lipova va avea un spital complet funcţional.
Al treilea spital
Construirea noului spital a durat trei ani, fiind începută în toamna anului 2017 şi încheiată în august 2020, când a avut loc recepţia. Finanţarea proiectului a fost asigurată de CNI, iar la începutul lunii decembrie 2020 instituţia a semnat protocolul prin care s-a realizat transferul unităţii în patrimoniul local. Este al treilea spital public construit de la zero după 1990 în judeţul Arad, după cele din Ineu şi Spitalul TBC din municipiul Arad.
Trimite articolul
XCe săi faci Acu urmează distrugerea lor prin impozitare.
Oare ce este făcut bine în Lipova. Nimic….
“Greșeala de proiectare ” să se caute prin conturile psdistilor care au condus orașul!