LIPOVA. Oraşul de pe Valea Mureşului rămâne fără primar. Actualul edil-şef, Mircea Iosif Jichici, îşi pierde mandatul, după ce Agenţia Naţională de Integritate a constatat că acesta s-a aflat în conflict de interese. Raportul ANI a fost făcut public încă din luna martie a anului 2016. De atunci, însă, Jichici a încercat să îşi salveze mandatul prin instanţe. Primul proces l-a intentat la Curtea de Apel Timişoara, acolo unde a cerut ca raportul celor de la Integritate să fie anulat. Judecătorii de pe Bega i-au respins, însă, cererea, în noiembrie 2016. „respinge acţiunea în contencios administrativ formulată de reclamantul Jichici Iosif-Mircea în contradictoriu cu pârâta Agenţia Naţională de Integritate. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare, care se depune la Curtea de Apel Timişoara”, se arăta în decizia judecătorilor. Jichici nu a abandonat lupta şi a făcut recurs, dosarul fiind preluat de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. La trei ani distanţă, a fost stabilit şi termenul pentru judecarea procesului. În 6 iunie 2019 dosarul a intrat pe rol, iar magistraţii de la Instanţa Supremă au avut nevoie de un singur termen de judecată pentru a tranşa procesul. Chiar dacă a încercat să se apere şi să îşi păstreze funcţia de primar, Mircea Jichici nu a avut câştig de cauză. „Cu majoritate, respinge recursul formulat de Jichici Iosif Mircea împotriva Sentinţei nr.315 din 28 noiembrie 2016 a Curţii de Apel Timişoara – Secţia contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 6 iunie 2019”, se arată în soluţia pe scurt a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Totuşi, unul dintre judecătorii completului care a preluat cauza a avut opinie separată. „Cu opinia separată a domnului judecător Ionescu Marius în sensul: admite recursul formulat de Jichici Iosif Mircea împotriva Sentinţei nr.315 din 28 noiembrie 2016 a Curţii de Apel Timişoara – Secţia contencios administrativ şi fiscal. Casează sentinţa recurată şi, rejudecând cauza, admite acţiunea în totalitate”, se mai arată în decizie. Numai că, în completele de judecată, majoritatea are câştig de cauză. Drept urmare, Mircea Iosif Jichici a pierdut procesul şi se pregăteşte să elibereze scaunul de primar al Lipovei.
Ce spunea ANI
Inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate au remis un comunicat de presă în care au precizat faptul că, din poziţia de primar, Iosif Jichici a întocmit şi semnat proiecte de hotărâre în care se făcea referire la o firmă de la care atât primarul, cât şi soţia acestuia, primeau foloase. „În calitate de primar, a întocmit și semnat proiectele de hotărâre care au stat la baza adoptării Hotărârilor Consiliului Local al Orașului Lipova din data de 28 mai 2013 și 27 iunie 2013, privind însușirea, respectiv aprobarea PUZ-ului «Parc fotovoltaic cu putere instalată mai mică de 5,5 MW și lucrări anexe: Racord electric la S.E.N., împrejmuire și drum de acces», în favoarea beneficiarului SC R.T.I. Solar SRL, societate comercială cu care acesta avea o relație de angajament și de la care urma să obțină venituri. Pe perioada exercitării mandatului de primar, Jichici Iosif Mircea și soția sa (în calitate de proprietari), au încheiat cu SC R.T.I. Solar SRL (în calitate de superficiar), un contract privind constituirea unui drept de superficie (obiectul contractului fiind reprezentat de imobilul teren arabil aflat în proprietatea soţilor Jichici, dobândit prin moștenire)”, spuneau cei de la ANI în 2016. La concret vorbind, Jichici şi soţia lui au închiriat teren către o firmă, după care primarul a întocmit proiecte de hotărâre pentru eliberarea unor documente necesare firmei respective. Potrivit inspectorilor de la Integritate, Mircea Jichici ar fi încălcat articolul 76 din legea 161/2003, care spune: „primarii şi viceprimarii, […] sunt obligaţi să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziţie, în exercitarea funcţiei, care produce un folos material pentru sine, pentru soţul său”.
Urmează procedura
Odată cu această sentinţă, Mircea Jichici ştie clar un singur lucru: îşi pierde funcţia de primar. Singura necunoscută este când se va întâmpla acest lucru. Pentru că, potrivit procedurilor, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie trebuie să trimită o copie a sentinţei la Prefectura Arad, iar această instituţie trebuie să emită un ordin de prefect prin care să constate încetarea mandatului lui Jichici. Odată cu emiterea acestui ordin, primarul va fi destituit. Mai mult decât atât, el nu va avea voie să candideze la nicio funcţie publică timp de trei ani de la data rămânerii definitive a sentinţei. Aşadar, ratează alegerile locale de anul viitor. Cel mai probabil, funcţia îi va fi preluată de actualul viceprimar, Vasile Dodon.
Citiți principiile noastre de moderare aici!