LIPOVA. Lipova are al treilea spital public construit de la zero, în ultimii 30 de ani, în judeţul Arad, după cel din oraşul Ineu şi Spitalul TBC din municipiul Arad. Construcţia este una modernă şi a fost recepţionată încă din vară. Fostul primar al oraşului, Mircea Jichici, se declara optimist, afirmând că unitatea medicală va deveni funcţională în acest an, prin mutarea unor secţii din actualul spital. Totuşi, realitatea este departe de acest scenariu. Spitalul este pustiu şi va mai rămâne aşa mult şi bine, pentru că sunt multe lucruri de rezolvat. De la intabularea imobilului, la amenajarea spaţiilor exterioare, curtea fiind în continuare un şantier.
Nepregătit pentru COVID-19
În contextul exploziei numărului de îmbolnăviri de COVID-19, un nou spital ar prinde bine în Arad, un judeţ „roşu” pe harta evoluţiei pandemiei. Luni după-amiază, din cele 378 de paturi de la Spitalul Judeţean pentru cei infectaţi cu noul coronavirus, erau ocupate 341. La ATI, din 31 de paturi, 26 erau ocupate. În ritmul în care sunt internaţi oamenii, autorităţile caută soluţii. Numărul de paturi pentru COVID-19 a tot fost mărit în ultima perioadă, dar există nişte limite la care se va ajunge. Astfel, un spital nou ar fi o soluţie, dar pe cel de la Lipova nu se poate baza nimeni în acest moment. Şeful Direcţiei de Sănătate Publică, Horea Timiş, aminteşte că pentru noul spital nu există nici personal medical, nici echipamente, cum ar fi cele prin care se asigură oxigen pentru pacienţi. „Fără condiţii, noul spital nu intră deocamdată în discuţii. Ne concentrăm pe soluții care permit extinderea capacităţii de asigurarea a oxigenului pentru bolnavi”, a spus Timiş.
Probleme nerezolvate
Din păcate, clădirea nouă nu poate fi folosită nici pentru alte patologii. Primarul actual al oraşului Lipova, Florin Pera, ne-a declarat că lucrările de amenajare a curţii spitalului, practic a accesului, nu au fost încă realizate. „Lucrarea este atribuită, dar încă nu a început. Am fost informaţi de constructor că va începe amenajarea curţii, dar nu ştim cât va dura. Fără a asigura accesul către spital, pentru că exteriorul este şantier, nu avem cum să îl dăm în folosinţă”, a spus edilul.
Iar asta e numai o parte a problemei. Ca să fie funcţional, noul spital are nevoie de echipamente medicale şi personal care să îl deservească. „Intenţia noastră este de a cumpăra echipamentele pe fonduri europene nerambursabile”, a spus primarul. Acest proiect cere însă timp, pentru că fondurile nu se alocă de pe o zi pe alta.
Primăria mai are în plan să lege clădirea nouă de cea veche a Spitalului Orăşenesc, printr-un coridor lung de peste 20 de metri. Şi pentru asta e nevoie de finanţare şi timp de realizare.
Fără termen
Având în vedere toate problemele invocate, administraţia locală nu poate estima când noul spital din Lipova va avea pacienţi. În orice caz, nu curând, aşa cum prezenta lucrurile fostul primar. În luna mai, Mircea Jichici spune că unitatea medicală va fi parţial funcţională din această vară, când ar fi trebuit să fie deschise câteva secţii. „Pentru secţiile ce vor fi deschise avem echipamentele şi personalul, pentru că se vor muta din vechiul spital. Rămâne ca secţii importante pe care nu le-am avut, cum sunt chirurgia şi ATI, să devină funcţionale după ce vor fi achiziţionate echipamentele medicale necesare, care costă puţin peste un milion de euro. Totul depinde de alocarea fondurilor necesare de la Ministerul Sănătăţii”, afirma, la acea dată, fostul primar.
Ulterior, în august, la recepţie, Jichici a spus că unitatea va fi deschisă pariţial în acest an, „probabil în toamnă”.
Investiţia
Lucările la noul spital din Lipova, începute în toamna anului 2017, au fost finanţate cu 5,6 milioane de euro de Compania Naţională de Investiţii.
Spitalul este prevăzut cu o capacitate de 85 de paturi, care ar urma să deservească o populaţie de aproximativ 60.000 de oameni din localităţi de pe Valea Mureşului.
Trimite articolul
XLasati ca pune Cionca piciorul in prag si cere ,,Guvernului meu”bani pentru utilare,si iaca asa mai taie o pamglica tricolora !
Absolut toate scuzele, nu au nici o valoare!!!! De ce s au cheltuit aceasta grămadă de bani, iar acum ,nici pomeneala, de a folosi ce s a construit???
Repet , cei din consiliul local, desigur opoziția, de ce nu acționează, cum s au cheltuit atitia bani, fără ca nimeni din conducerea primăriei să raspunda????Asta denotă, ori incopenta crasă, ori înțelegere ascunsa, cu cei din conducerea primăriei Lipova????Toate amănuntele, cu privire la schimbarea nr.adm, ori altele, cu privire la gunoaie, sunt bani mărunți, față de cele grave???
Azi dimineață, orașul Victoria, a demonstrat, cum sub o conducere înțeleaptă, a reușit să repună în funcțiune, spitalul local, care în paranteza fiind spus, tot de politicienii PSD și PD, a fost distrus!!!! Cum la noi, nici măcar întreținerea, nu se poate realiza???Să vedem, dacă cineva, din cei care beneficiază la greu din fondurile ,desigur mascate ale primăriei, poate lua atitudine, poate să copieze ,ce au realizat la Orașul Victoria??????? Desigur nu facem absolut nici un fel de comentariu, cu privire la sumele enorme, cheltuite degeaba, cu așa zisa echipa de fotbal?????!!!! Dacă cineva ar avea curiozitatea, nici decum opoziția din consiliul local, unde și cum se cheltuie miliardele de lei, cu echipa de fotbal, desigur, explicația de ce nu se poate pune în funcțiune spitalul orășenesc Lipova, ar fi mai mult decât clare!!!!!!