Arad. Lipomin produce din acest an fără a mai fi sub paza unui judecător sindic. S-a salvat, se pare, de la faliment şi încearcă să răzbească pe o piaţă care te poate îneca din nou. Singura societate care mai produce apă minerală în judeţ s-a luptat de ceva vreme cu insolvenţa, visul fiind salvarea. După o luptă de aproape trei ani, societatea pare să reuşească să-şi ţină capul deasupra apei.
Dar haideţi să vedem pe scurt istoria zbuciumată a apei minerale de la Lipova. Şi să începem aşa cum am început când am anunţat demararea procedurii de insolvenţă: cine nu cunoaşte apa minerală Lipova? Cea la sticlă de un litru? O apă perfectă de băut, de calitate. Va mai ieşi pe piaţă apa minerală produsă de Lipomin şi cât timp o vom mai găsi pe la tarabele din piaţă? Şi era greu de spus. Apa a ieşit în continuare pe piaţă şi tot iese. Un timp sub paza justiţiei, în condiţiile în care procesul de insolvenţă şi apoi reorganizare judiciară s-a derulat la Tribunalul Arad. Acum, în 2014, pe cont propriu.
O poveste cu datorii mari
La momentul la care se derula procesul în justiţie, linia de producţie de apă minerală la sticlă funcţiona o zi, două pe săptămână, cu personal împrumutat de la cealaltă linie de producţie a aceleiaşi fabrici de îmbuteliat apă, cea la PET. 11 oameni îmbuteliau efectiv apa minerală Lipomin, 36 find de toţi în fabrică (cu şefi şi personal administrativ). Speţa de la Tribunal referitoare la reorganizarea Lipomin număra 16 dosare, care vorbeau cu toate despre procedura de insolvenţă cerută chiar de Lipomin şi de reorganizarea societăţii pentru salvarea singurei fabrici care mai produce apă minerală în judeţ. Pentru ca bogăţia solului arădean să nu rămână pe veci îngropată, iar arădenii să nu cumpere toate apa de prin vecini.
Se căuta atunci un posibil investitor, care să vină cu o infuzie de capital. Nu mare, de doar 550.000 de lei, dar care să accepte şi datoriile fabricii (peste 125 de milioane de lei, creanţe) şi zeci de creditori pe urme. De salvarea fabricii s-a ocupat o firmă de insolvenţă din Bucureşti şi judecătorii de la Tribunalul Arad. Sub ochii atenţi a celor două mari bănci de la care Lipomin îşi luase credite fără a le mai plăti, a statului la care societatea era datoare, dar şi a celor 47 de creditori care fuseseră acceptaţi în tabloul definitiv rectificat al creanţelor.
Dezastrul produs după 2006 tocmai de principalii acţionari ai societăţii, o firmă din Cipru (Lipomin cumpăra atunci 92% din acţiunile Carpatina, altă fabrică de îmbuteliere apă, din Piatra Neamţ, de la Petrom, pe care au încercat să o salveze pe spatele societăţii arădene), pare să fie, dacă nu îngropat, cel puţin ţinut sub control.
E de bine, spune justiţia
În 2008, cheltuielile au devenit, pentru prima dată, mai mari decât veniturile societăţii şi de atunci societatea din Arad s-a dus tot în cap. Acum şi-a plătit datoriile faţă de stat şi încearcă pe rând să acopere datoriile către ceilalţi creditori. Nu-i uşor, dar sunt pe drumul cel bun. Cel puţin aceasta este părerea justiţiei, care în 21 octombrie 2013 a decis să închidă procedura de insolvenţă (înregistrată la Tribunalul Arad) şi dosarul Lipomin, să dea un verdict privind planul de reorganizare (care în ochii justiţiei arădene s-a dovedit funcţional) şi să permită societăţii din Lipova să-şi desfăşoare pe cont propriu de acum înainte activitatea de îmbuteliere a apei minerale.
Să nu uităm trecutul
În 2011 nu mai era nimic de făcut pentru unitatea de producţie arădeană decât lacătul pe uşi sau insolvenţa. S-a optat pentru insolvenţă, cu un plan de redresare întins pe trei ani. Decizia de a cere insolvenţa a fost înregistrată la Tribunal, iar dosarul a ajuns pe rol în anul 2011. Trei ani de lupte, calcule, planuri şi plăţi făcute către creditori şi Lipomin a fost lăsată să se descurce pe cont propriu. În speranţa că gafele făcute tocmai de şefii Lipomin de atunci, care şi-au băgat moartea în casă (credite luate pentru alţii, distribuţie făcută prin alţii şi contracte semnate în detrimentul evident al societăţii) să nu se mai repete. Ca şefii Lipomin să nu mai picteze încă o dată tabloul de sinucigaş.
7% din producţia naţională
Din producţia naţională de ape, Lipova şi Carpatina aveau o cotă de piaţă de 7%. O cifră pe care firma de insolvenţă s-a bazat probabil când a decis să nu se dea bătută şi să nu închidă porţile fabricii pentru ca marii creditori ai societăţii să o vândă pe bucăţi. Acum produce…
CITESTE SI:
Delapidare la Ocolul Silvic din Lipova
Citiți principiile noastre de moderare aici!