Deși informațiile referitoare la buget ar trebui să fie publice, pe site-urile primăriilor, unele dintre primăriile arădene nu par să țină pasul cu tehnologia, informațiile de pe site-urile acestora nefiind actualizate, în unele cazuri, de câțiva ani. Din acest motiv, i-am întrebat pe toți primarii de oraș din județ dacă și când au fost votate bugetele locale pe anul acesta.
Am aflat, astfel, că majoritatea orașelor din județ și-au votat deja bugetele pe 2022, în săptămâna 14-18 februarie. În această situație sunt orașele Chișineu-Criș, Curtici, Ineu, Nădlac, Pâncota, Pecica și Sebiș. Singurele orașe fără buget pe anul acesta sunt Lipova și Sântana.
Primarul din Lipova, Florin Fabius Pera, spune că bugetul încă nu a fost supus votului deoarece „nu s-a ajuns la un punct comun cu toți consilierii”, considerând că „nu are rost să îl punem pe ordinea de zi dacă e clar că nu va fi votat”.
Conform celor declarate de edil, acesta speră ca bugetul să fie votat undeva după 10 martie. Așadar, orașul Lipova va trece de primul trimestru al acestui an fără buget. Conform informațiilor pe care le avem, consilierii locali din Comisia nr. 1 – Comisia de specialitate juridică, activități economico-financiare, administrare domeniul public și privat, nu au ajuns încă la un consens în ceea ce privește avizul pozitiv sau negativ necesar pentru supunerea la vot a proiectului de buget. Rămâne de văzut când și câți consilieri locali vor vota bugetul orașului Lipova, dat fiind faptul că unii dintre ei sunt în conflict de interese, fiind fie angajați ai unor instituții din Lipova, fie având rude de gradul I în această situație.
În conflict de interese
Nici la Sântana, situația nu este tocmai roz. Posibil ca aici bugetul să treacă și mai greu decât la Lipova, dat fiind faptul că numărul consilierilor locali care nu vor avea drept de vot pentru proiectul de buget este mai mare. Asta deoarece, din cei 17 membri ai consiliului local, în jur de jumătate sunt în situația conflictului de interese, conform prevederilor Codului Administrativ. Aceștia sunt fie angajați ai unor instituții sau reprezentanți ai unor asociații care au contracte cu instituții din Sântana, fie au rude apropiate în astfel de poziții. La fel ca la Lipova, nici la Sântana proiectul de buget nu a fost încă discutat nici măcar în Comisia 1, pentru programe de dezvoltare economico-socială, buget-finanţe, realizarea lucrărilor publice, administrarea domeniului public şi privat al oraşului, gospodărire comunală, comerț și servicii publice. Primarul orașului, Daniel Tomuța, spune că speră ca bugetul să fie votat săptămâna viitoare, luni, pe 28 februarie, zi pentru care a fost convocată o ședință a consiliului local.
Conflict și la municipiu
Situația posibilului conflict de interese de la Lipova și Sântana nu este una singulară. Inclusiv când s-a votat bugetul municipiului Arad pe 2022, nouă aleși locali nu au avut dreptul de a vota, fiind în conflict de interese. „Fie sunt profesori, fie medici, fie au soți sau soții care sunt în această situație”, spun cei de la Primăria Municipiului Arad.
Trimite articolul
XLa Santana 60% dintre angajați sunt rude sau cunostinte super apropiate ale primarului…
-
Am auzit cá primarul din Sántana intermediazá si imobile de pe strada principalá…
Primarul din Sântana un papă lapte care mușcă rău…. a angajat toate neamurile incompetente în primărie…..