Călin Bibarţ, fost prefect al Aradului, punctează câteva din perspectivele oraşului Lipova, avantajele şi finanţările de care s-a bucurat în ultimii ani.
„Am revenit în Lipova şi constat că oraşul a progresat în ultimii patru ani, dar nu suficient, a reuşit să atragă fonduri europene de milioane de euro, prin care oraşul se poate dezvolta din punct de vedere economic, al infrastructurii, dar şi turistic. Lipova poate fi un model de atragere de fonduri europene”, afirmă Bibarţ.
De asemenea, Lipova este un bun exemplu şi în colaborarea dintre instituţii ale administraţiei centrale şi cele locale. „În calitate de prefect, am fost mediator între ministere şi administraţia locală iar colaborarea între CJA şi Primăria Lipova a fost una foarte bună. Am dus o bătălie de câţiva ani pentru asigurarea finanţărilor , care sunt de cca 8 milioane de euro.”, a completat Călin Bibarţ.
Finanţare de milioane
Urmarea acestei colaborări triple, Lipova a beneficiat de finanţare pentru o serie de obiective: reabilitare şi modernizare străzi interne – 4,5 km (32,878 mil. lei), sistem monitorizare video a zonelor cu infracţionalitate ridicată (731.597 lei), reabilitarea clădirii Casa Armatei şi pregătirea ei pentru centrul recreaţional orăşenesc Lipova (3,2 milioane lei), extinderea reţelei de canal menajer şi pluvial, elaborarea unui Sistem de gestionare a deşeurilor (împreună cu comunele Păuliş, Zăbrani şi Ghioroc), consolidarea şi valorificarea mănăstirii Radna (47.145.581 lei) şi lista ar putea continua.
Un oraş cu potenţial turistic
Un capitol aparte îl constituie poziţionarea oraşului, cât şi capacitatea de a oferi atracţii turistice, precum Cetatea Şoimoş, Mănăstirea „Sfânta Maria” Radna, Bazarul turcesc sau Băile Lipova.
„Potenţialul turistic de care dispune Lipova este unul de excepţie. Acest lucru trebuie să contribuie şi la reducerea ratei şomajului şi implicit să stimuleze ocuparea forţei de muncă. Administraţia locală şi administraţia judeţului au creat toate premisele. Investiţiile trebuie să continue, pentru a aduce Lipova la un nivel cât mai atractiv, atât economic, cât şi turistic”, a mai adăugat Călin Bibarţ.
Perspective bune
Lipova, în opinia fostului prefect, are toate şansele să devină al doilea oraş din judeţ ca şi dezvoltare şi să-şi recâştige statutul de centru al Văii Mureşului.
„Actuala administratie locala are la dispoziţie finanţări de peste 8 milioane de euro pentru a schimba faţa oraşului. Totul este condiţionat de buna funcţionare a conducerii administrative. Eu sper ca aceste proiecte să fie bine si corect implementate, iar noua administraţie locală să aibă o relaţie foarte bună cu administraţia centrală, mai ales că provin din aceeaşi strucutră politică. Responsabilitatea pentru dezvoltarea orașului aparţine administrației locale şi Guvernului. Deci nu e loc de scuze sau de alte motive pentru a stopa finanţările şi crearea de noi proiecte pentru Lipova, estimez ca în maxim doi ani de zile oraşul se poate schimba radical, în caz contrar explicaţiile şi scuzele nu îşi vor avea rostul!!”, a încheiat Călin Bibarţ.
„În maxim doi ani, oraşul se poate schimba radical. Nu există scuze” Călin Bibarţ.
Citiți principiile noastre de moderare aici!