ARAD. A fost pe ordinea de zi a ședințelor CLM, a fost amânată din cauza intervenților profesorilor care au participat la ședință și în această lună trebuie repusă în discuție. Punctul care a stârnit atât de multe controverse e rețeaua școlară pentru anul viitor, un subiect care niciodată nu a declanșat consilierilor mai mult decât gestul de a ridica mâna la vot. Și totuși anul acesta au fost reacții, au fost discuții, au fost dispute, evident toate cu aromă politică.
Ce a stârnit atât de multă patimă au fost propunerile de desființare a două școli:Liceul Tehnologic „Iuliu Moldovan” și Liceul Tehnologic „Henri Coandă” , la ultima nominalizată renunțându-se în timpul schimbului de adrese între Primărie și IȘJ. Și în plus a apărut și solicitarea celor de la Colegiul Tehnic de Protecția Mediului (fosta Școală Generală nr. 6) de a se desprinde din Colegiu pentru a redeveni școală gimnazială cu personalitate juridică.
Argumentele IȘJ
Inspectoratul Școlar își motivează propunerile de desființare pe baza bugetului insuficient al școlilor și a trendului descrescător al numărului de elevi. „Avem elevi tot mai puțini și același număr de profesori. Vom ajunge la un moment dat ca liceele tehnologice să nu își poată face clasele. Trebuie să avem o strategie pentru revitalizarea liceelor tehnologice și asigurarea orelor pentru profesori” puncta inspectorul școlar general, Claudius Mladin. Potrivit compartimentului financiar din cadrul IȘJ din cele 48 de unități de învățământ din municipiul Arad, 25 nu s-au încadrat în bugetul calculat pe baza costului standard per elev iar 7 școli nu s-au încadrat în sumele alocate pentru cheltuielile cu pregătirea profesională, cele cu evaluarea elevilor și cheltuielile cu bunuri și servicii.
Cauzele, potrivit aceluiași compartiment, sunt fie salariile cadrelor didactice (grade didactice, gradații, sporuri) fie numărul mic de elevi. În prima categorie intră cele mai importante școli din Arad, Liceul Pedagogic, colegiile naționale, Grădinița PP1 unde trebuie suplimentat bugetul cu 100 000 lei per unitate. Tot bani în plus au fost alocați și școlilor vocaționale unde prin specificul lor orele se pot face și cu un singur elev sau acolo unde sunt clase de minorități.
Prea puțini elevi
O categorie aparte sunt școlile care nu se încadrează în buget datorită numărului prea mic de elevi, clase sub efectiv, toate de pe listă fiind licee tehnologice. Au fost suplimentate fonduri pentru Colegiul tehnic de Construcții și Protecția Mediului cu 500 000 lei, Colegiul „Aurel Vlaicu” cu 578 000 lei suplimentar, Liceul Tehnologic „Iuliu Maniu” cu 225 000 lei, Liceul Tehnologic „Caius Iacob” cu 520 000 lei; Liceul Tehnologic „Iuliu Moldovan” cu 388 000 lei, Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară cu 134.000 lei și Liceul Tehnologic „Francisc Neumann” care a primit în plus 410 000 lei.
Per total suplimentarea totală a bugetului a fost de 2.615.000 lei dar această sumă a fost luată de la alte școli care au reușit să facă economii.
Vor fi aceste argumente suficiente pentru a-i convinge pe consilieri să voteze noua rețea școlară în varianta IȘJ ? Vom vedea probabil la următoarea ședință a CLM. Oricum un consens ar fi binevenit pentru că documentul are nevoie de avizele ambelor instituții (primărie și IȘJ) pentru a îndeplini toate cerințele legale.
Salvați de deținuți
La fostul liceu forestier („Iuliu Moldovan”) numărul de elevi, puțin mai mare (307) decât minimum pentru a-și păstra personalitatea juridică (300) este dat și de către elevii din penitenciar care sunt pe lista de elevi a liceului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!