Dintre statele europene, pe lista galbenă a fost introdusă Spania, în urma creșterii numărului de infectări în peninsula Iberică. De asemenea, pe lista galbenă se mai regăsesc două țări din Europa, și anume Portugalia și Georgia.
Încadrarea din zona galbenă sau verde în zona roșie, precum și încadrarea din zona verde în zona galbenă, intră în vigoare la 24 de ore de la data publicării în Monitorul Oficial al României a Hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență prin care este aprobată lista țărilor/teritoriilor de risc epidemiologic.
Clasificarea țărilor/teritoriilor se face în funcție de rata de incidență cumulată la 14 zile, fiind introduse într-una din cele trei categorii:
a) Zona Verde – unde rata cumulată de incidență a cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile raportată la 1.000 de locuitori este mai mică sau egală cu 1,5;
b) Zona Galbenă – unde rata cumulată de incidență a cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile raportată la 1.000 de locuitori este cuprinsă între 1,5 și 3;
c) Zona Roșie – unde rata cumulată de incidență a cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile raportată la 1.000 de locuitori este mai mare sau egală cu 3.
Excepții de la măsura carantinei
Pentru persoanele care sosesc pe teritoriul României din zona roșie și zona galbenă se instituie măsura carantinei la domiciliu, la locația declarată sau spațiul special destinat pentru o perioadă de 14 zile, cu câteva excepții.
Astfel, sunt exceptate de la măsura carantinei instituită pentru persoanele care sosesc din țările/teritoriile de risc epidemiologic ridicat – zona galbenă – următoarele categorii care nu prezintă simptome asociate COVID-19, cu respectarea prevederilor legale în vigoare privind utilizarea materialelor individuale de protecție împotriva COVID-19:
a) persoanele vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare până la intrarea în România;
b) persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii);
c) persoanele care au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile anterioare intrării în țară, pentru care au trecut cel puțin 14 zile de la data confirmării până la data intrării în țară;
d) copiii cu vârsta mai mică sau egală de 3 ani, fără a fi necesară prezentarea rezultatului negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2;
e) copiii cu vârsta mai mare de 3 ani și mai mică de 16 ani, dacă prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii);
f) persoanele aflate în tranzit, dacă părăsesc România în cel mult 24 de ore de la intrarea pe teritoriul tării;
g) lucrătorii transfrontalieri care intră în România din Ungaria, Bulgaria, Serbia, Ucraina sau Republica Moldova, precum şi cetățenii români angajați ai operatorilor economici din țările menționate, care la intrarea în țară fac dovada raporturilor contractuale cu operatorii economici respectivi;
h) elevii/studenții, cetățeni români sau cetățenii cu domiciliul sau reședința în afara României, care frecventează cursurile unor instituții de învățământ din România sau din afara țării, fac naveta zilnic către acestea și prezintă documente doveditoare, sau care au de susținut examene de admitere ori pentru finalizarea studiilor sau care încep studiile în unități/instituții de învățământ de pe teritoriul țării ori se deplasează pentru activități legate de începerea, organizarea, frecventarea sau finalizarea studiilor, precum și însoțitorii acestora în situația în care sunt minori.
Dovada vaccinării și a testării
Dovada administrării vaccinului, inclusiv data finalizării schemei complete de vaccinare, necesară pentru aplicarea excepțiilor prevăzute în prezenta hotărâre, se realizează prin intermediul certificatului verde de vaccinare sau a documentului emis de unitatea sanitară care l-a administrat, din România sau din afara țării și prezentat în limba țării unde a fost administrat vaccinul și în limba engleză.
Dovada confirmării pozitive pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, necesară în vederea aplicării excepțiilor prevăzute în prezenta hotărâre, se realizează prin intermediul certificatului verde de vindecare, sau a testului RT-PCR pozitiv la data diagnosticului emis de autoritatea competentă, din România sau din afara țării și prezentat în limba țării unde a fost efectuat testul și în limba engleză.
Dovada testării pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, necesară în vederea aplicării excepțiilor prevăzute în prezenta hotărâre, se realizează prin intermediul certificatului verde de testare, sau prin rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii) și prezentat în limba țării unde a fost efectuat testul și în limba engleză.
Trimite articolul
XNa incepe iar, azi Spania maine Italia, se gata euro mars la culcare dragi cetateni adormiti.
Vaccinativa sa aveti anticorpi ca si restul…..
Pe cine dracu intereseaza rata de incidenta,de ce nu este tabelul pe tari in ordine alfabetica? Daca tot suntem mintiti macar sa gasim mai repede unde ne trebuie porcaria de test
Gata fotbalul…gata cu fasoanele.Modelul de declaratie pe propie raspundere sper ca inca mai stiti unde la-ti pus.
He! He!
-
la-ti pus sau l-ati pus ??
e greu cu ortografia si gramatica limbii române…. este?-
Aveti dreptate dom profesor
-
Vine războiul civil și detronarea infectului virus numit Iohannis. În Grecia proteste uriașe împotriva genocidului, în Africa de Sud jaf și incendieri de malluri pentru că populația este înfometată și fără viitor. Când se va pune mâna pe arme va fi prea târziu.
Dumnezeu este cu noi și odată forțați să luptăm nu ne vom mai opri. Mai bine mort de glonț decât de serurile voastre pentru depopulare.
Desigur nu ne dorim asta dar dacă este supraviețuirea noastră și a copiilor noștri în joc o vom face.
-
Mai degrabă se simte în aer o internare la Mocrea pentru tine…
in pandemia asta unii prefera sa se plimbe pe meleaguri straine cu riscul de a aduce vreun virus acasa. cu toate ca si in Romania sunt destule locuri de vizitat si de facut concedii atat la munte cat si la mare E adevarat ca una e sa se laude ca au fost in Egipt , Barbados sau la Monaco si alta e sa spuna ca au fost la Techirghiol sau la Predeal…! Virusul asta ucigas a fost adus in Romania de oameni nu de martieni sa fie clar !
-
La aia te-ai gandit ca mai vin oameni straini in tara asta nu numai romanii aduc virusi, la prima faca a fost adus in tara de straini infectati, poate chiar chinezi
-
prima data au adus virusul unii diasporeni ce nu mai aveau loc de munca pt ca s-au inchis magazinele si altele
multi nici nu aveau asigurare medicala etc etc… Nu strainii au venit aici la inceput de pandemie ci dragii nostri diasporeni si diasporence fara loc de munca……………….. locuinta si asigurare Asa ca mai taci………… ca vorbesti sa nu taci.
PS Nu am vazut diasporeni romani ce au locuinta si loc de munca sa fi fugit acasa cand a inceput pandemia anul trecut Clar?
-
prima data au adus virusul unii diasporeni ce nu mai aveau loc de munca pt ca s-au inchis magazinele si altele
multi nici nu aveau asigurare medicala etc etc… Nu strainii au venit aici la inceput de pandemie ci dragii nostri diasporeni si diasporence fara loc de munca……………….. locuinta si asigurare Asa ca mai taci………… ca vorbesti sa nu taci.
PS Nu am vazut diasporeni romani ce au locuinta si loc de munca sa fi fugit acasa cand a inceput pandemia anul trecut Clar?