Dacă ar fi să luăm în considerare declaraţiile actualului ministru al Educaţie, Ecaterina Andronescu, privind posibilitatea desfiinţării şcolilor care au avut doi ani al rând procentul de promovabilitate foarte mic, Aradul ar pierde cel puţin trei şcoli.
Ultimele trei de pe lista promovabilităţii de anul acesta şi care şi anul trecut au avut cam aceleaşi rezultate: Grupul Şcolar Forestier (3,03% cu 4 admişi din 128 de candidaţi), Grupul Şcolar „Sava Brancovici” din Ineu (3,13 cu un admis din 31) şi Grupul Şcolar de Transporturi Auto „Henri Coandă” (4,82% cu 4 admişi din 79 )
Mai puţin de 5 elevi admişi
Nu pot fi excluse de pe lista neagră nici acele licee sau grupuri şcolare care chiar dacă au un procentaj de peste 5% numărul candidaţilor admişi este unul sau doi. La Grupul Şcolar „Vasile Jungu” din Miniş doar doi elevi au luat minim 6 din cei 28 de absolvenţi.
La Liceul Concord din Arad tot 2 elevi peste linie au fost din cei 12 intraţi în examen. Nici la Grupul Şcolar „Spiru Haret situaţia nu e mai roz, doar 3 din cei 18 candidaţi au trecut linia la bacalaureat.
„Anul trecut situaţia acestor şcoli arăta la fel de dezastruos şi nimic nu pare să-i convins pe elevi să se pună cu burta pe carte. „Fără îndoială vor fi luate măsuri după ce vom analiza situaţia de anul acesta de la bacalaureat. Trebuie făcut ceva ca anul viitor să nu mai avem asemenea procente mici de promovabilitate la bacalaureat”, a declarat Claudius Mladin, inspector şcolar general la IŞJ Arad.
Meseria nu cere bac
Şcolile profesionale sunt cele care ar putea salva situaţia acestor elevi pentru care soluţia optimă rămâne totuşi învăţarea unei meserii. Şi bacalaureatul nu ar mai fi obligatoriu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!