Lista neagră a şoferilor de taxi, o încercare de a aduce un plus de siguranţă clienţilor care apelează la această modalitate de transport. Potrivit informaţiilor furnizate de Daniel Tomuţa, preşedintele Camerei Taximetriştilor din judeţul Arad, la nivelul organizaţiei profesionale au ajuns nenumărate reclamaţii la adresa taximetriştilor. „Am primit nenumărate reclamaţii, la Camera Taximetriştilor, de la clienţi, acuzând de exemplu că au fost agresaţi fizic şi verbal de şoferii de taxi, că nu au fost duşi la destinaţie etc.”, a subliniat Daniel Tomuţa. Acesta subliniază că majoritatea covârşitoare a taximetriştilor arădeni sunt cu adevărat profesionişti, dar, printre aceştia, mai sunt şi persoane care nu pun mare preţ nici pe profesie, nici pe calitatea serviciului prestat şi nici măcar pe respectarea legislaţiei rutiere!
La nivelul Camerei Taximetriştilor s-a întocmit „lista neagră” a şoferilor care au înregistrat abateri de la conduita profesională şi de la respectarea legii. În topul listei întocmite în anul trecut se regăsesc… două taximetriste care au urcat la volan băute! Cele două femei nu vor mai profesa, însă, vreme destul de îndelungată.
Taximetriştii vor putea profesa de acum doar dacă au un cazier profesional curat, document care va cuprinde toate abaterile lor, de la conduita circulaţiei până la abaterile profesionale.
Lista va fi actualizată
Lista nu este extrem de lungă, însă ea va fi actualizată în cele ce urmează. Potrivit lui Daniel Tomuţa, în cursul anului trecut şapte persoane au comis abateri disciplinare sau de la respectarea legii. „Printre principalele abateri constatate de poliţie au fost de la nepurtarea centurii de siguranţă, la vorbitul la telefon în timpul şofatului, neacordarea de prioritate, trecerea la culoarea roşie a semaforului şi până la depăşirea vitezei legale chiar şi cu 20 de kilometri la oră, respectiv, conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice”, a declarat Tomuţa.
Taximetriştii cu permisul auto suspendat din cauza consumului de alcool, cum a fost şi cazul celor două şoferiţe, respectiv, pentru accidente cu pagube materiale foarte mari sau cu vătămare corporală, nu mai au voie să profeseze timp de un an.
Cazier profesional
Potrivit legii, pentru ca un taximetrist să poată profesa, trebuie să aibă şi cazierul de conduită profesională. Pentru a i se elibera acest act, taximetristul trebuie să deţină un cazier auto, emis de Poliţie, în care sunt înscrise abaterile de la legislaţia rutieră, trebuie să se prezinte la Camera Taximetriştilor, unde i se va elibera o adeverinţă că figurează în baza de date ca fiind membru al Asociaţiei Profesionale CNTR şi nu a comis abateri profesionale legate de activitatea de taximetrie. Apoi, pe baza acestei adeverinţe, Primăria va emite cazierul de conduită profesională, care va conţine atât abateri de la normele de circulaţie, cât şi abateri de la conduita profesională.
S.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!