Arad. Centrele de imagistică medicală care fac examinări RMN nu mai au fonduri şi sunt nevoite să îşi amâne pacienţii. Cei care au trimiteri şi vor să beneficieze de plata acestor examene medicale prin Casa Asigurărilor de Sănătate sunt nevoiţi să aştepte şi şapte luni pentru a fi primiţi.
Patru centre
În judeţul Arad, examene RMN se pot face în trei centre medicale private, dar şi la ambulatoriul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU). Totuşi, numărul mare de cereri face ca fondurile să fie consumate rapid, astfel că pacienţii sunt puşi pe listele de aşteptare. După o verificare telefonică a situaţiei programărilor, am aflat că cel mai mult se aşteaptă la Centrul de Diagnostic Imagistic Affidea (Micălaca 300), unde pacienţii sunt informaţi că abia peste şapte luni pot fi primiţi. La Medlife Genesys Arad şi Infomedica Arad se aşteaptă pe liste până în noiembrie – decembrie.
În cazul ambulatoriului SCJU Arad, programările se fac doar la ghişeu şi doar o zi pe lună, respectiv în 18 septembrie pot merge cei interesaţi. Reprezentanţii spitalului spun că, şi în acest caz, pacienţii sunt trecuţi pe liste de aşteptare, iar rândul le vine în două-trei luni, în funcţie de numărul cererilor ce vor fi înregistrate.
Fonduri suplimentate
Directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Arad, Gheorghe Domşa, spune că în acest an fondurile alocate celor patru contractanţi pentru imagistică RMN vor fi mai mari decât anul trecut. Astfel, în 2018 s-au alocat 3,9 milioane de lei, sumă care a fost deja alocată şi în acest an, dar care va fi suplimentată în următoarea perioadă.
Costuri mari
Nemulţumirea pacienţilor este legată de faptul că, pentru a putea face examenul RMN atunci când au nevoie, trebuie să plătească sume foarte mari, dacă nu vor să fie trecuţi pe listele de aşteptare. Preţul porneşte de la 480 de lei şi poate ajunge la 800 de lei, în funcţie de clinică şi de zona corporală examinată. Dacă se folosesc şi substanţe de contrast, preţul poate fi chiar mai mare.
Trimite articolul
Xnu sunt fonduri decat pentru salvarile care se deplaseaza
si medicii care intervin de urgenta,
atunci cand un drogat mai cade pe strada.
Inocentilor de la aradon . Faceti si voi un pic de cercetări, fiti jurnaliști adevărați , nu de carton. Asa prin telefon oricine poate sa întrebe ceva.. sansa vada boschetarii de la gara. Ia faceti un pic de anchetă jurnalistică daca stiti ce e aia. Vedeti cat e șpaga pt ca clientul sa fie direcționat la un semn cu plata la privat, de exemplu. Sau cat se da șpaga pt orice serviciu local. Va tine pieptu sau nu? Sunteți in stare de o știre cu munca de teren sau doar cu eularu in mana de la birou?
asta e crima curata
cum sa lasi omul sa moara pt ca nu sunt fonduri?
pt partide pt parlamentari pt votari pt masini de lux cu zecile pe la primarii pt …. era sa zic ce sunt bani? de ce nu taiati din indemnizatiile parlamentarilor din lefurile demnitarilor daca tot e criza si dati la sanatate sa salvati oamenii. Nici pe vremea lui Ceasca nu era asa ceva sa fie clar Ceasca pe care unii ce ua luat puterea l-au ucis miseleste pe motiv ca a subminat economia nationala. Păi acum cum e cu economia nationala domnilor guvernanti si parlamentari? cine o submineaza de nu-s bani ?ha?
Bataie de joc!
Si cum e posibil ca directoarea spitalului sa “bage” de pe o zi pe alta preferatii? Caz concret
Nu trebuie sa fie limitate fondurile lunare, ar trebui sa se facă aceasta investigație normal, la pacientul cu trimitere, cu recomandare. Interesele sunt altele, medicii de la stat lucrează în paralel în privat și ei au tot interesul sa faci contract.
TRAIASCA ROMANIA! ESTE FOARTE ADEVARAT PTR RMN PRIN CASA DE ASIGURARI DE SANATATE ASTEPTI 5, 7 LUNI CHIAR DACA PLATESTI CONTRIBUTII LA SANATATE. Traiasca Romania unde bolnavi de boli incurabili sunt marginalizati, unde drumurile bune se sparg in loc sa se foloseasca banii la drumuri care au nevoie reabilitare, unde aspeti 5 sau 7 luni ptr un rmn.
N e vine mai repede rândul, că din cei care așteaptă, mulți dau ortul popii !!!!
In aceste luni de asteptare pot sa moara zeci si zecide aradeni ( maturi sau copii)
Oare ce zice doamna ministru?Cum e posibil sa limitezi banii pt salvarea romanilor bolnavi?
E acr criminal.
E la fel ca si cu ai trimite armata sa lupe in Afganistan si le-ai da doar un incarcator fiecarui militar.!!
JENANT !
Oare daca doamna ministru se imbolnaveste ce zice daca i s-a restrictiona dreptul la un RMN sau un tomograf pe motiv ca s-au terminat fondurile??
RMN este o investigatie, care peste tot in lume, are un pret.Cum acesta nu este mic CAS nu poate deconta toate examinarile, mai ales ca unele se cer pina nu au fost folosite alte teste , mai ieftine.In plus sint destul de mute solicitari care nu se justifica. Una este un RMN in urgenta, unde poate salva viata unui om, alta este o investigatie la niste genunchi cu artroza avansata. Exista insa cazuri in care s-ar putea depista boli canceroase mai repede, insa pacientul nu poate sa faca investigatie intr-un timp rezonabil, daca nu are bani, si nu e corect