În ziua de pomenire a Sfinţilor Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur – 30 ianuarie - Înaltpreasfinţitul dr. Timotei Seviciu, alături de Preasfinţitul Luchian – episcopul ortodocşilor sârbi din Banat şi Arad s-au aflat în mijlocul credincioşilor din parohia Pecica, Protopopiatul Arad, care şi-a sărbătorit hramul.
Sărbătoare şi bucurie
Duminică dimineaţa, într-o atmosferă de sărbătoare, Înaltpreasfinţitul Timotei alături de Preasfinţitul Luchian au fost întâmpinaţi cu mare bucurie de către un sobor de preoţi şi diaconi în frunte cu P.C. dr. Nicu Breda protopopul Aradului, căruia i s-a alăturat un număr mare de credincioşi.
În cadrul predicii, ÎPSTimotei a subliniat importanţa Sfinţilor Trei Ierarhi în viaţa bisericii, arătând clar şi lămurit rolul fiecăruia în dezvoltarea armonioasă a Sfintei Biserici cu tot ce înseamnă ea: slujbe, doctrină şi asistenţă socială. Înaltpreasfinţia Sa s-a referit apoi la evanghelia duminicii exemplificând credincioşilor modelul Zaheu vameşul „coborârea din dud înseamnă coborârea în sine şi dobândirea izbăvirii prin aflarea lui Iisus Hristos”, făcând cunoscut că vameşul poate fi model de reîntoarcere pentru fiecare credincios.
Colacul de hram
După încheierea Sfintei Liturghii, sărbătoarea a continuat cu săvârşirea slujbei specifice zilelor de Hram, iar la final a urmat împărţirea colacului. La final părintele paroh Mihai Ineuan a adus cuvinte de mulţumire lui Dumnezeu, pentru toate binecuvântările ce le-a revărsat peste această comunitate de creştini, Înaltpreasfinţiei Sale Timotei şi Preasfinţitului Luchian pentru vizită, pe care a numit-o „sărbătoare şi bucurie duhovnicească pentru toţi credincioşii”, iar credincioşilor pentru tot sprijinul de care au dat dovadă în tot decursul timpului.
Veche vatră de credinţă
Localitatea Pecica este o veche vatră de mărturisire ortodoxă atestată documentar din secolul XIV, dar cu mărturii de viaţă creştină încă din secolele VII-VIII. Localitatea se situează în partea de vest a judeţului, pe malul drept al râului Mureş, la o distanţă de 25 km de municipiul Arad. În jurul anului 1000 într-o diplomă a regelui Ştefan I al Ungariei se menţionează existenţa unei biserici ortodoxe în această localitate. Biserica actuală a fost construită între anii 1929-1933 prin jertfa credincioşilor şi a preotului paroh din vremea aceea P.C.Protopop Ioan Popescu şi este construită sub formă de cruce.
Vizite
În după masa zilei, ÎPS Arhiepiscop Timotei împreună cu părintele protopop au vizitat Biserica sârbească din localitate, noua capelă a cimitirului ortodox, precum şi şantierul de la noua Biserică ortodoxă care se ridică şi a căror lucrări au început în anul 2009.
JA-V.P.
Citiți principiile noastre de moderare aici!