În data de 25 octombrie 2012, ICR Budapesta, la peste trei ani de la „punerea pe şine” a acestui inedit jam-session invită un muzician din România, Pedro Negrescu (contrabas) să se alăture lui István Gyárfás (chitară) şi Imre Kőszegi (tobe) pentru un concert unic ce va avea loc numai la Budapesta, în noua locaţie a Budapest Jazz Club.
Concertul va avea loc în data de : 25 octombrie 2012, de la orele 20.00 la Budapest Jazz Club (1136 Budapest, Hollán Ernő utca 7.)
Pedro Negrescu
Pedro Negrescu este singurul român propus pentru o bursă la Mannes College of Music din New York la sugestia lui Larry Grenadier. La recomandarea profesorului Sigi Busch, a fost nominalizat pentru o bursă la Hochschule der Kunste – Berlin. Urmează sub îndrumarea lui Larry Livingston cursuri de masterat şi doctorat în orchestră la Los Angeles. Este absolvent al Academiei Hendel din Karlsruhe şi a luat parte la cursurile de muzică barocă de la Argentan – Normandia. Actualmente este profesor universitar la Universitatea de Arte din Târgu Mureş.
Colaborează cu Swinging Europe – European Jazz Youth Orchestra (fiind desemnat să reprezinte România la turneul european al orchestrei), sub conducerea renumitului contrabasist danez, Erik Maseholm.
La Expoziţia Hanovra 2000, muzicianul Pedro Negrescu a concertat în pavilionul României, adunând elogiile publicului.
Pedro Negrescu este cel care acum mai bine de trei ani a inaugurat Locomotiva Jazz, prin două concerte, atât la Budapesta cât şi la Seghedin.
Istvan Gyárfás
Începe prin a cânta la vioară, după care urmează Colegiul Kandó Kálmán pentru a se întoarce ulterior la muzică. În 2001 absolvă Colegiul de Muzică Liszt Ferenc şi predă chitară jazz. Este prezent în concert la diferite festivaluri şi în cluburi de jazz, concertând alături de nume mari din Ungaria: Kovács Gyula, Kőszegi Imre, contrabasiştii Pege Aladár, pianiştii Vukán György, Szakcsi Lakatos Béla, trompetistul Tomsits Rudolf, saxofoniştii Dés László, Dresch Mihály, violonistul Deseő Csaba, flautistul Török Ádám sau soliştii Berki Tamás, Bontovics Kati.
Susţine concerte alături de interpreţii internaţionali de renume: Tommy Víg, Bosko Petrovic, Ed Thigpen din Oscar Peterson Trio, Ernie Wilkins de la Count Basie Bigband, Herbie Mann, trompetistul american Mike Wax, Kim Hutchcroft, Sylvain Beuf, Benny Green, Ted Rosenthal, clarinetistul Joe Murányi din grupul lui Louis Armstrong, Jimmy Woode, fost contrabasist în grupul lui Duke Ellington şi solistele Carol Cass şi Sidney Ellis.
Imre Kőszegi
Bateristul Imre Kőszegi s-a născut pe 6 decembrie 1944 la Budapesta şi a absolvit Conservatorul „Bartók Béla” cu specializarea baterie. Kőszegi este unul dintre cei mai importanţi muzicieni ai marii generaţii jazz din Ungaria şi un participant permanent în circuitul jazz din Ungaria şi de peste hotare.
Prima lui formaţie, Kőszegi Rhythm and Brass a fost înfiinţată în 1975, iar în 1980 a luat naştere formaţia lui internaţională compusă din Jack Gregg (basist), Zbigniew Namyslowski (saxofonixt) şi Gárdonyi László (pianist). Kőszegi a mai concertat împreună cu formaţiile Super Trio şi The Creative Art Ensemble respective muzicieni ca Frank Zappa, Joe Diorio, Biréli Lagréne, Jimmy Owens, Christian Escoudé, Chico Freeman, Larry Coryell, Trilok Gurtu, Teddy Wilson, Steve Grossman, Biréli Lagrène, Albert Mangelsdorff, Fritz Power, Harry Sokol şi mulţi alţii. Pe lângă activitatea lui de muzician şi compozitor este şi pedagog.
Aniversarea a două decenii de existenţă în Ungaria a Institutului Cultural Român va fi marcată prin decernarea de onoare şi daruri pentru parteneri şi publicul fidel.
Citiți principiile noastre de moderare aici!