Călătoria muzicală de la Budapesta, 29 septembrie 2011, orele 21.00 şi Seghedin, 30 septembrie 2011, orele 20.00 va fi asigurată de către Nicolas Simion (RO/D) – saxofon, Sorin Romanescu (RO) – chitară, Zoltán Lantos (H) – vioară, Tibor Csuhaj Barna (H) – contrabas şi György Jeszenszky (H) – tobe.
NICOLAS SIMION
S-a născut în 1959 la Dumbrăviţa. De la vârsta de zece ani urmează cursurile Şcolii de muzică de la Braşov după care continuă studiile de muzică clasică la Academia de muzică din Bucureşti. Descoperă înclinaţia spre improvizaţie iar la începutul anilor 80 fondează Opus 4, alături de pianistul Mircea Tiberian şi saxofonistul Dan Mândrilă. După numeroase concerte în ţară şi invitaţii la festivaluri de jazz din Berlinul de est şi Varşovia, în 1988 decide să emigreze dintr-o Românie dictatorială. Cu un paşaport turistic procurat cu greu, ajunge mai întâi în Ungaria, la Budapesta, unde lucrează câteva luni într-o întreprindere optică, din primul salariu cumpărându-şi o carte despre Bartok. După declaraţiile sale, acea carte avea să îi marcheze noile direcţii musicale. Se stabileşte mai întâi la Viena, pentru ca, în 1997 să se mute definitiv la Köln. Lansează primul album de autor, „Black Sea” în 1992, de atunci continuând periodic să înregistreze alături de nume mari precum Graham Haynes, Lonnie Plaxico, Ed Schuller, Peter Perfido şi Mal Waldron. În 1998 este prezent alături de Mal Waldron pe albumul “The Big Rochade”. Ca şi compozitor, Simion primeşte în 1995 “Koernerpreis” din partea Ministerului Culturii din Austria. În 1998 compune “Canzonieri Sacrale”, cu motive inspirate din cantatele bisericeşti. La începutul lui 2001 se bucură de un real succes cu acest concert susţinut în Braşov dar începe şi colaborarea cu marele pianist român Jancy Körössy, în câteve dintre concertele acestora din Germania, Austria şi România alăturându-li-se şi celebrul saxofonist Lee Konitz.
SORIN ROMANESCU
A absolvit Academia de muzică din Bucureşti (pedagogie muzicală) şi Institutul Politehnic. Este un reputat chitarist, premiat ca „Muzicianul anului 2008 în Jazzul românesc”. Debutează în 1991 ca muzician de jazz la Festivalul de jazz de la Sibiu cu trupa “The Newcommers”. Susţine concerte de club şi este prezent la festivaluri de jazz din ţară alături de muzicieni din toate generaţiile: pianiştii Marius Popp, Johny Răducanu, Mircea Tiberian, Romeo Cozma, Lucian Ban (alături de care a înregistrat în SUA albumul “Romanian-American Jazz Suite”). În 2008 efectuează în Europa şi SUA un turneu de promovare a CD-ului “Romanian-American Jazz Suite”. În luna ianuarie 2010 susţine alături de Luiza Zan două concerte de jazz la Budapesta şi Seghedin, în cadrul Locomotivei Jazz. De asemenea în luna februarie, 2011, cu ocazia aniversării a doi ani de Locomotivă Jazz, a susţinut atât la Budapesta, cât şi la Seghedin două concerte de chitară alături de Alexandru Man (RO), István Gyárfás (HU), Gabor Juhasz (HU).
ZOLTÁN LANTOS
Este absolvent al catedrei de muzică clasică a Colegiului de muzică Liszt Ferenc, specializarea vioară. Încă din şcoală se arată interesat de muzica orientală şi experimentală, pe care continuă să o studieze şi ca urmare a unei burse primită în 1985, care îl aduce în India, pentru a studia muzica clasică a acelor locuri. După mai bine de opt ani în 1994 revine în Budapesta unde continuă să se ocupe de muzica experimentală, colaborând cu muzicieni din Ungaria precum Márta Sebestyén, László Dés, Mihály Dresch, Gábor Juhász şi Kornél Horváth dar şi cu muzicienii străini Charlie Mariano, Ramesh Shotham, Renaud Garcia-Fons, Lars Danielsson, Dhafer Youssef, Markus Stockhausen, Achim Tang, Patrice Heral şi alţii. Pe lângă propriul său cvartet, “Mirrorworld” concertează şi singur, folosindu-se de efectele electronice speciale şi loop-uri. Participă la numeroase festivaluri de jazz şi world music şi se distinge prin vioara sa specifică cu 5 corzi şi printr-o altă vioară 5+16, de rezonanţă (tarangini), concepută special de către Ricardo Margarit.
CSUHAJ-BARNA TIBOR
Studiază contrabasul la Academia de Muzică Liszt Ferenc din Budapesta (1990). Cântă alături de Binder Trio, Brass Age, Regos Quartet, etc. Pe lângă jazz interpretează şi muzică folk cu formaţia sa Vasmalom. Este membru de mai mulţi ani ai East Side Jazz Company şi al trioului Regős Istvan. Momentan este profesor de contrabas şi chitară bas la liceul Erkel Ferenc. Dintre albumele sale se disting: Seniors (1990), Brass Age: Blue In Blue (1991), Binder: Erózió (1992), Vasmalom: II. (1992), Dr. Jazz Gospel Band: Deep River (1993), Vasmalom: III. (1996), Regõs István: Verbunkos (1997), Lakatos Ágnes: Covered By Frost (2000), East Side Jazz Company: Bora (2003), Equinox: Eclectica (2004), Regős Trió: Utazás Faremidóba (2005), East Side Jazz Company: Fata Morgana (2006).
GYÖRGY JESZENSZKY
În 1987 absolvă Colegiul de muzică Béla Bartók, clasa Gyula Kovács. De atunci şi până în prezent este unul dintre cei mai căutaţi percuţionişti de jazz. A concertat alături de Tony Lakatos, Gábor Gadó, Csaba Deseő, István Regős şi de Károly Binder. Participă ca şi membru în grupurile lui István Grencsó, Viktor Tóth, István Gyárfás şi Csaba Deseő, respectiv în grupurile Equinox, Ágnes Lakatos, Dóra Szolnoki, Niki Vörös şi Angelika Kelemen.
Concertele vor avea loc după următorul program:
Joi 29 septembrie,ora 21.00, – Budapest Jazz Club, 1088 Budapest, Múzeum u. 7.
Vineri, 30 septembrie, ora 20.00 – Grand Cafe Cinema, Seghedin Deák Ferenc u.18.
Călătorie muzicală cu Locomotiva Jazz
Citiți principiile noastre de moderare aici!