Pe site-urile unor bănci au început să apară anunţuri de executare silită a datornicilor. Debitorilor cu sume restante foarte mari li se scot la licitaţie imobilele ipotecate, băncile încercând astfel să-şi recupereze creanţele.
Comparându-le cu preţurile apartamentelor tranzacţionate pe piaţa liberă, cele ale locuinţelor executate silit de bănci pot fi chiar mai mici. Cei care reuşesc să cumpere un imobil scos la licitaţie de bancă pot ieşi în câştig, pentru că licitaţia porneşte, în general, de la preţuri ce reprezintă aproximativ 75% din valoarea la care e evaluat acesta. Mai mult, dacă imobilul nu este vândut de la prima licitaţie, legea permite creditorilor să reducă preţul de pornire cu 25% faţă de valoarea estimată iniţial şi să accepte cea mai bună ofertă primită.
La a treia „strigare” se poate ajunge chiar la jumătate din preţul de evaluare. Spre exemplu, un apartament cu trei camere situat în Aradul Nou, evaluat la puţin peste 210.000 de lei, e vândut de către Banca Românească la un preţ de pornire apropiat de 160.000 de lei. Pentru vânzarea unei case din Frumuşeni, evaluată la 285.000 de lei, se porneşte de la 214.000 de lei. Aceste preţuri pot scădea, dacă băncii îi trebuie mai multe încercări pentru vânzarea lor.
Procedura de execuţie a bunurilor ipotecate durează mai multe luni. Banca declanşează procedura de executare silită după ce clientul nu a plătit trei rate consecutive. Pentru a evita executarea silită, proprietarii îşi pot plăti datoriile restante într-un termen de 15 zile de la primirea notificării privind avizul de începere a procedurii.
Licitaţia
Ca să participaţi la licitaţie trebuie să transmiteţi executorului bancar o ofertă de cumpărare. De asemenea, aveţi obligaţia să depuneţi într-un cont bancar 10% din preţul de pornire a licitaţiei. În cazul în care nu obţineţi casa, puteţi recupera suma depusă în urma unei cereri adresate executorului.
JA-G.K.
Citiți principiile noastre de moderare aici!