ARAD. Studenţii Facultăţii de Ştiinţe Juridice din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, din Arad, membri ELSA și colegii lor din Timișoara au organizat, recent, la Arad, în sala Tribunalului Arad, Concursul Național de Procese Simulate – NMCC (National Moot Court Competition) cu tema Drept Penal – Infracțiuni contra persoanei, unde s-au întâlnit studenți de la Facultățile de Drept (Științe Juridice) din țară.
Organizatorii evenimenmtului au fost departamentele de Activități Academice din cadrul grupurilor locale ELSA Timișoara și ELSA Arad, semifinala desfășurându-se în paralel în cele două orașe, finala având loc la Timișoara.
Dacă, în general, concursurile de procese simulate își propun să familiarizeze studenții cu mediul juridic, să îi ajute să ajungă la performanță și să aprofundeze materiile studiate, acest concurs, desfășurându-se la nivel național, a urmărit, în plus, realizarea unei competiții între studenții de la mai multe Facultăți de drept din România.
„Pe baza unei spețe date cu tema drept penal – infracțiuni contra persoanei, cei care au dorit să participe au redactat două memorii, câte unul pentru fiecare parte din proces, urmând a participa la o selecție, la nivel local, constând, de asemenea, într-un concurs de pledoarii. În urma acestei selecții, s-au calificat la etapa națională 8 echipe. Patru dintre acestea, reprezentând orașele Arad, București, Galați și Oradea au susținut semifinala la Arad, în sala Tribunalului Arad, în timp ce la semifinala ce a avut loc în paralel la Timișoara au participat echipele de la Cluj, Timișoara și două echipe din Iași. Câștigătorii semifinalelor s-au întâlnit pentru a susține finala, la Timișoara, pregătindu-și pledoariile pentru o nouă speță, anunțată ulterior, după aflarea finaliștilor. Aceștia au pledat în fața unui complet de judecată alcătuit din d-na. avocat Ligia Trocan, dl. avocat Mircea Ursuța și dl. avocat Zoltan Nemeth”, ne-a declarat Daniel Gică, preşedintele ELSA Arad, student în anul IV la Facultatrea de Științe Juridice din cadrul UVVG.
Participanții au fost: Andreea Galfi și Cosmin Tănase (Arad), Sabina Fugaru și Laura Irizea (București), Anca Todica și Radu Popșor (Cluj-Napoca), Ana-Maria Crăciun și Georgiana Simion (Galați), Andreea Roca și Dragoș Babenco (Iași), Codrin Timu și Răzvan Eva (Iași), Cosmina Ungur și Radu Filip (Oradea), Iulia Kiszely și Gianni Pascu (Timișoara).
Conf. univ. dr. Cristian Alunaru, decanul Facultăţii de Știinţe Juridice, a declarat că „Toţi studenţii participanţi au fost foarte bine pregătiţi şi s-au prezentat la un înalt nivel. După cum se ştie, aceste procese simulate constau în susţinerea unei pledoarii de către echipa fiecărei universităţi, odată în calitatea de apărător, avocat, apoi din punctul de vedere al acuzării, al procurorului, iar juriul, format din cadre didactice, a decis. Sigur că studenţii din Bucureşti au fost cei mai bine pregătiţi şi au obţinut pe merit locul I, dar studenţii de la Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” au obţinut un meritat loc II în cadrul semifinalei de la Arad, loc foarte onorant pentru noi”.
„Am reprezentat cadrele didactice de la Facultatea de Ştiinţe Juridice din cadrul UVVG, atât ca decan al Facultăţii, dar şi ca profesor titular la Drept Civil. Prezentarea într-o sală de judecată şi susţinerea unui proces, presupune, nu doar cunoştințe de materie, ci şi o experienţă. Emoțiile sunt mari când te prezinţi în robă, în faţa unei săli de judecată, unde susţii o pledoarie, dar toate acestea se învaţă în timp. Important pentru noi este să constatăm că studenţii noştri sunt foarte bine pregătiţi. Un proces simulat este spectaculos, cu studenţi îmbrăcaţi în robe care susţin pledoarii pe cazuri reale. Eu, dacă aş fi elev, sau o persoană din afara facultăţii şi aş vedea un proces cu tineri de vârsta mea care susţin pledoarii, m-aş simţi atras către asemenea facultate”, a subliniat conf. univ. dr. Cristian Alunaru, decanul Facultăţii de Ştiinţe Juridice din cadrul Universității de Vest „Vasile Goldiș”.
Pe lângă orele de emoții din cadrul concursului, participanții s-au bucurat și de un program social întocmit pentru a-i ajuta să se cunoască, să viziteze orașele gazdă și să aibă parte de activități variate în weekendul petrecut la Timișoara și Arad.
Pentru realizarea evenimentului, organizatorii s-au bucurat de sprijinul sponsorilor: JURIDICE.ro, Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” Arad, Heaven Studio, Casa de Avocatură Țundrea și Asociații, Europeanul, Societatea civilă profesională de avocați – Tărniceru & Asociații, Cabinet avocat Dr. Trăilescu Anton, PrintTech, avocat Barbură Ioan, Raiffeisen Bank, Casa Studenților Timișoara, Societatea civilă profesională de executori judecătorești – Crăciun Cristian & Chiru Marius, Inspire Business, ARDOR Banat, Buzz!Camp, UN Youth Banat și Universul Juridic.
Strădania organizatorilor de a asigura un eveniment de calitate, ajutorul domnilor avocați, magistrați și profesori, ajutorul sponsorilor, dedicația participanților și munca lor s-au concretizat în această competiție. La finalul concursului rămâne speranța că studenții facultăților din drept din țară se vor reîntâlni și în cadrul altor concursuri, pentru a aplica cunoștințele dobândite prin orele de studiu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!