Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timişoara, de voie, de nevoie, sau mai exact după ce în presă au apărut mai multe dezvăluiri despre judecătorul Caius Lăzărescu, a decis, în 17 noiembrie, „să redeschidă şi să reia urmărirea penală faţă de Caius Lăzărescu”, în urma incidentelor rutiere pe care le-a provocat în 22 şi 23 februarie 2016, sub influenţa băuturilor alcoolice fiind. Iniţial, instituţia a anunţat, printr-un comunicat de presă, la acea dată, că în cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducere sub influenţa băuturilor alcoolice, că s-a început urmărirea penală cu privire la faptă (!) şi că cercetările continuă pentru lămurirea tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirea răspunderii penale.
Menţionăm că procurorii de aici au fost atât de interesaţi să lămurească toate împrejurările de fapt şi să stabilească răspunderea penală în cauză încât au clasat dosarul după ce au stabilit că porţiunea de drum de pe General Traian Moşoiu, cea pe care a avut loc primul eveniment rutier în care a fost implicat judecătorul Caius Lăzărescu, nu este drum public (!).
Cum este posibil aşa ceva? Ei bine, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timişoara a trimis adresă către instituţii abilitate din Arad în care le-a cerut să precizeze dacă „porţiunea de drum neasfaltată de pe strada General Traian Moşoiu este drum public”. Că judecătorul avea 0,54 mg/l alcool pur în aerul expirat chiar nu a mai interesat pe nimeni. Situaţie confirmată şi de faptul că magistratul conduce şi acum.
Jurnal arădean şi Aradon au solicitat Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timişoara un răspuns privind situaţia dosarului magistratului de la Tribunalului Arad. „Vă facem cunoscut faptul că în dosarul având ca obiect infracţiunea de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului, prevăzută şi pedepsită de art. 336 C.p., săvârşită de Lăzărescu Caius, judecător în cadrul Tribunalului Arad, s-a dispus clasarea cauzei, în temeiul art. 315 alin 1 lit. b C.p.p. raportat la art. 16. lit b C.p.p. (fapta nu este prevăzută de legea penală). Prin ordonanţa din 17 noiembrie 2016, procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timişoara a dispus infirmarea ordonanţei de clasare, redeschiderea şi reluarea urmăririi penale faţă de Lăzărescu Caius, pentru săvârşirea infracţiunii prevăzute şi pedepsite de art. 336 al.1 C.p.”, se arată în răspunsul trimis de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timişoara redacţiei Jurnal arădean/Aradon.
Decizia, la judecător
Însă, până la redeschiderea efectivă a dosarul şi a reluării urmăririi penale, mai există un hop: judecătorul de cameră preliminară. Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timişoara a mai precizat că „dosarul a fost trimis judecătorului de cameră preliminară din cadrul Curţii de Apel Timişoara pentru a se pronunţa asupra temeiniciei şi legalităţii ordonanţei de redeschidere a urmăririi penale.” Cu toate acestea, acum, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timişoara, prin procurorul general, a făcut un pas spre normalitate. Dosarul lui Lăzărescu are termen la Curtea de Apel Timişoara în 6 decembrie pentru „confirmare redeschidere urmărire penală”.
Cele două poveşti
Să recapitulăm: în 22 februarie, în jurul orei 19:00, judecătorul Caius Lăzărescu, aflându-se la volanul unui autoturism marca Volvo, loveşte – pe strada General Traian Moşoiu – o maşină marca Ford – parcată. Poliţiştii rutieri chemaţi la faţa locului îl testează cu aparatul alcooltest pe magistrat şi descoperă că acesta consumase băuturi alcoolice. De asemenea, în urma verificărilor se mai constată că asigurarea pe maşina Volvo condusă de judecător era expirată. Aşa că poliţiştii îi iau numerele de înmatriculare de pe autoturism. A doua zi, Lăzărescu se urcă, din nou, la volanul maşinii – fără numere de înmatriculare – (n.r. şi aici ne întrebăm dacă a sesizat cineva că e faptă penală!) şi, din nou, loveşte – de data aceasta – două autoturisme în zona Bulevardul Decebal. De aici, judecătorul ajunge la Secţia de Psihiatrie a lui Podea, iar de aici… Vom reveni pe subiect!
Judecătorul Caius Lăzărescu conduce în momentul de faţă, suspendarea permisului său depinzând de decizia judecătorului de cameră preliminară.
Citiți principiile noastre de moderare aici!