ARAD. Din dorinţa de a dezvolta Școala de Logoterapie în România, prea puțin reprezentată până la acest moment, la iniţiativa Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane şi EFS din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, recent, a avut loc simpozionul: Logoterapia şi aplicaţiile sale. Evenimentul a reunit nume de referință în domeniul logoterapiei din Franța, Italia, Austria, sub egida Institutului Viktor Frankl, cu care UVVG are semnat un acord de colaborare. Prezenţa prof. univ. dr. Louis Begioni – Universitatea Roma Tor Vergata, profesor emerit la Universitatea din Lille-Franța și Doctor Honoris Causa al UVVG a dat greutate simpozionului, relaţia de colaborare fiind demarată cu mulţi ani în urmă la iniţiativa regretatului prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rectorul fondator al UVVG.
Filosofia frankliană
Viktor Emil Frankl (născut în 1905 la Viena, Austria) a fost considerat părintele logoterapiei, doctor în neurologie și filozofie; de origine evreu, supraviețuitor a patru lagăre de concentrare naziste. Frankl este fondatorul celei de a treia școli vieneze de psihoterapie– Logoterapia (după psihanaliza lui Sigmund Freud și psihologia individuală a lui Alfred Adler). Considerat „profetul sensului vieții”, Frankl a militat pentru valoarea sensului pe care viața îl are, considerând că voința de a găsi și de a da un sens vieții este forța motrice primordială a omului. Întrebat care este sensul vieţii sale, Frankl a spus: „Sensul vieții mele este să îi ajut pe alții să îl găsească pe al lor”.
Țelurile psihoterapiei frankliene sunt să devii conștient de resursele tale spirituale şi să creezi noi resurse spirituale în mod conștient. Cum găsim sensul vieții? – Frankl enumeră trei căi: înfăptuind ceva, realizând o operă, o misiune, etc. – VALORI CREATOARE; trăind o experiență (a binelui, frumosului, adevărulului din natură sau cultură) sau cunoscând pe cineva în intimitatea ființei sale, iubindu-l – VALORI EXPERIENȚIALE; prin atitudinea pe care o putem lua în ciuda adversităților sau/și a unei suferințe de neschimbat, făcând apel la puterea sfidătoare a spiritului omenesc, care este capabil să transforme o suferință, într-o realizare personală – VALORI ATITUDINALE.
„Remarc iniţiativa organizării acestui simpozion şi colaborarea interdisciplinară între Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane şi cea de Medicină. De altfel, conf. univ. dr. Speranța Milancovici, decanul Facultății de Ştiinţe Socio-Umane, a dezvoltat pe parcursul mai multor ani de zile o colaborare pe palier sociologic, lingvistic și în domeniul psihologiei, logoterapia situându-se la intersecția acestor domenii cu cel medical” – a punctat prof. univ. dr. Coralia Cotoraci, rectorul UVVG.
Citiți principiile noastre de moderare aici!