Incredibil dar adevărat. Un tânăr de doar 17 ani, din Arad, a reuşit să bage spaima într-un echipaj al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Arad, cu toate că acesta venise să îi acorde primul ajutor chiar lui. Deşi tânărul a fost sedat de către asistentă, a reuşit să îi sucească mâna acesteia, să îi dea un pumn şoferului, ba chiar să vandalizeze salvarea. Niciun trecător sau şofer aflat în acel timp pe lângă ambulanţa oprită nu a intervenit. Cel care a sunat după ajutor în cele din urmă a fost un poliţist civil care s-a oprit cu maşina chiar la locul incidentului.
Adolescentul a fost dus în cele din urmă la spital, unde medicii au reuşit să îl calmeze. Părinţii tânărului agresiv au refuzat să îl interneze. Asistenta agresată, Maria Samoilescu, ne spune că un apel la 112 cerea ajutor pentru un tânăr care ar fi căzut în casă. Echipajul medical a constatat că tânărul suferea de traumatisme minore prin cădere dar se afla sub influenţa băuturilor alcoolice.
Momente de groază
Asistenta agresată a declarat că „imediat după apel, am pornit spre adresa indicată. Când am intrat în casă, părinţii au spus că tânărul nu suferă de nimic. Din experienţă am văzut că îşi freacă mâinile şi e agitat, aşa că i-am dat un calmant”. În momentul imediat următor, băiatul care părea mai calm a intrat singur în ambulanţă.
Au urmat momente de groază însă pentru asistentă, deoarece tânărul s-a dezlegat şi a început scandalul. „Norocul meu e că şoferul a văzut toată scena în oglinda retrovizoare, a oprit şi a sărit să mă ajute. Doar că şi şoferul a căzut victimă furiei tânărului care mai apoi a continuat să lovească pereţii maşinii. Atunci nu mi-a fost frică, doar a doua zi când m-am gândit că sunt singură şi am doi copii mi-a fost”, a mai spus asistenta.
Pedepsiţi aspru
„De multe ori avem pacienţi agresivi”, ne spune doctorul Roberto Schill, directorul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Arad, situaţiile fiind destul de des întâlnite. Cele mai multe agresiuni sunt, însă, verbale. „Puţine persoane cunosc faptul că legea s-a modificat şi se pedepseşte foarte aspru agresarea echipajelor de urgenţă şi a personalului medical”, a declarat Schill.
Şeful Secţiei Pediatrie, doctorul Dorin Lazăr, ne spune că „în general, vârsta adolescentului are o particularitate psihoafectivă şi somatică. Sunt mulţi factori care pot influenţa comportamentul unui adolescent şi anume: cofeina, alcoolul şi drogurile”.
Trebuie să facă plângere
Poliţiştii au intrat imediat pe fir. „Se vor efectua cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de loviri şi alte violenţe, însă pentru acest lucru este nevoie ca cei doi angajaţi ai Serviciului Judeţean de Ambulanţă Arad să depună plângere”, a declarat Camelia Tuduce, purtătoarea de cuvânt a IPJ Arad.
Citiți principiile noastre de moderare aici!