S-a născut la 1 februarie 1926, în satul Mocod, comuna Nimigea (jud. Bistriţa Năsăud) – pe Valea Someşului Mare, un spaţiu mioritic care a influenţat întreaga existenţă a celui care va deveni la maturitate unul dintre cei mai de seamă arheologi ai României de azi – într-o familie de ţărani care i-a insuflat dorinţa de cunoaştere; începe şcoala în localitatea natală, iar mai apoi Liceul Grăniceresc „George Coşbuc” din Năsăud, unde a fost atras, în special, de studiile clasice, limba latină fiind favorita tânărului Dumitru Protase. Această pasiune l-a condus spre Cluj, unde a studiat în paralel Filologia
clasică şi Arheologia. Studiile de doctorat le finalizează sub conducerea unui eminent profesor şi cercetător, Constantin Daicoviciu, cu tema: „Problema continuităţii în Dacia în lumina arheologiei şi numismaticii”, o tematică complexă pe care nu o va abandona în deceniile care au urmat, Dumitru Protase fiind unul dintre marii istorici români care au fundamentat liniile directoare ale Etnogenezei românilor.
Temele studiate de Dumitru Protase au devenit adevărate modele de cercetare, atât pentru specialişti, cât şi pentru generaţiile de studenţi pe care i-a îndrumat ca profesor la Facultatea de istorie de la Cluj, modele de abordare interdisciplinară a unui fenomen, pe care orice cercetător serios trebuie să îl urmeze.
Problema continuităţii în Dacia în lumina arheologiei şi numismaticii, Riturile
funerare la daci şi daco-romani, Un cimitir dacic din epoca romană la Soporul de Câmpie, Obreja. Aşezarea şi cimitirul daco-roman. Secolele II-IV, Dovezi ale continuităţii în Dacia, Autohtonii în Dacia: Dacia romană, vol. I (1980), Autohtonii în Dacia: Dacia postromană până la slavi, vol. II (2000), Orizonturi daco-romane, volumele I-III (1995, 2005, 2011) … sunt temele predilect abordate de omul de ştiinţă clujean.
De o valoare remarcabilă este contribuţia pe care o are Dumitru Protase la realizarea tratatului de „ISTORIA ROMÂNILOR”, Editura Enciclopedică, 2002 şi 2010, vol. II: Daco-romani; romanici; alogeni, în calitate de coordonator al unei lucrări de sinteză de o valoare incontestabilă, lucrare pe care istoriografia românească o aştepta de prea multă vreme.
Dumitru Protase este singurul istoric al antichităţii – în istoriografia românească – care rămâne în istoriografie ca: „Lordul istoriei antice”.
La mulţi ani, domnule Academician!.
Prof. univ. dr. Marius Ioan Grec
Director al C.U.S.M.P.
Doctor Honoris Causa al UVVG
Membru de Onoare al Academiei Române din 2003, Doctor Honoris Causa Multiplus, a fost onorat cu înalta distincţie şi de Senatul Univesităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, în anul 2006, la propunerea departamentului de istorie, an ales nu întâmplător, având în vedere împlinirea a 1900 de ani de la integrarea Daciei în Imperiul Roman (106-2006).
Citiți principiile noastre de moderare aici!