Lupta pentru copil creează uneori situaţii imposibil de imaginat! Un băiat de cinci ani a fost luat de lângă mamă de către tată, după ce mama l-a adus în ţară şi încerca să obţină în justiţie, cu titlu definitiv, exercitarea autorităţii părinteşti. Femeia susţine că băieţelul ei a fost luat de către tată şi dus ilegal în Italia fără a avea acordul ei – deşi bărbatul avea consemn la frontieră. Totul se întâmplă în Arad, dar povestea a început în Italia. Mama şi tatăl copilului trăiau în concubinaj. Relaţia dintre cei doi a început să se destrame pe fondul reproşurilor dintre cei doi, a călătoriilor continue pe ruta Italia-România, a violenţei verbale, dar şi fizice de care a dat dovadă tatăl copilului, spune concubina.
Femeia a hotărât, în cele din urmă, să pună capăt acestei situaţii şi să se reîntoarcă în sânul familiei ei din România. Pasul a fost făcut în octombrie 2015, când şi-a luat copilul şi a venit în România. Tatăl copilului a acuzat-o pe mamă că a răpit copilul, atunci când l-a luat din Italia şi l-a adus în România.
Femeia spune, însă, că a luat copilul cu acordul tatălui. Dovadă sunt şi numeroasele drumuri ale mamei, spune ea, efectuate împreună cu băieţelul ei, cu avionul pe ruta Italia-România şi invers. „De cinci ani de zile nu am avut nevoie de un acord în afară de actul de identitate. Aşa am venit timp de cinci ani de zile şi cu avionul, şi prin Budapesta. Nimeni, niciodată nu mi-a spus absolut nimic”, a spus mama băieţelului. Pe de altă parte, acţiunile bărbatului întreprinse în Italia arată contrariul: i-a căutat pe cei doi, apoi a înştiinţat organele de stat competente despre dispariţia celor doi. „… Şi eu sunt acuzată de răpire internaţională. Ceea ce a făcut el după nu deranjează pe nimeni, el poate să ia hotărâri fără acordul meu”, a punctat femeia.
Pe cale legală la Judecătorie
Reîntoarsă în ţară, mama băieţelului a făcut toate demersurile la Judecătoria Arad şi a înregistrat pe rolul instanţei o acţiune civilă în contradictoriu cu tatăl copilului ei prin care a solicitat ca judecătorii să dispună în favoarea ei exercitarea autorităţii părinteşti în ceea ce-l priveşte pe băiat şi să stabilească locuinţa copilului la domiciliul ei. Ulterior, mama copilului a depus şi o cerere de ordonanţă preşedinţială prin care solicita exercitarea, în mod provizoriu, a autorităţii părinteşti faţă de copil, precum şi stabilirea, tot în mod provizoriu, a locuinţei acestuia. Instanţa arădeană a respins cererea de ordonanţă preşedinţială formulată de mama copilului. A admis în schimb excepţia de necompentenţă internaţională a instanţelor române – aceasta fiind invocată de avocaţii bărbatului.
Scos din ţară?
Dar ce e mai grav doar acum a urmat. În luna decembrie, tatăl copilului a venit în România pentru a-şi vedea băiatul care participa la o competiţie sportivă. Mama copilului spune că, imediat după aceea, tatăl l-a băgat pe băiat în maşină şi de atunci nu i-a mai văzut. Au vorbit doar la telefon. Femeia spune că fostul ei concubin a ieşit din România cu copilul, deşi toate actele băieţelului sunt la ea. „Eram la un meci de fotbal. S-a încheiat meciul şi în mijlocul unei intersecţii m-a lovit, m-a împins, a pus copilul într-o altă maşină, a blocat uşile şi a plecat. Iar cu ieşitul din ţară… nimeni nu ştie nimic. Pe nimeni nu interesează nimic. Aşa susţine el, că a ieşit din ţară, am vorbit cu el la telefon acum ceva timp. Actele copilului sunt toate la mine. Nu ştiu cum a ieşit din ţară”, a povestit mama băieţelului.
Cine poate interveni, cine are de suferit
În atare situaţie, datele problemei par a fi următoare: tatăl a ieşit din ţară împreună cu băieţelul, fără ca acesta din urmă să aibă vreun act, toate fiind la mamă; Poliţia, conform spuselor mamei, nu este implicată în problemă şi spune că ar fi bine să se ocupe instanţa de problemă. Judecătoria Arad spune că problema nu e de competenţa ei. În timp, părinţii se acuză reciproc de răpire: tată că cel mic şi mama au dispărut de-a dreptul, din Italia, fără urme, mama, că tatăl i-a furat copilul în timpul unui antrenament de fotbal şi dus a fost.
De unde poate veni speranţa şi lămurirea, măcar temporară, a situaţiei? De la Tribunalul Arad, care va judeca apelul pe ordonanţa preşedinţială depusă de mamă. Până când instanţele sesizate vor face ordine în acest caz disperat de familie, copilul este cel care va avea cel mai mult de suferit.
Citiți principiile noastre de moderare aici!