Un nou scandal riscă să înceapă în școlile arădene. Un proiect european derulat de către Ministerul Educației solicită profesorilor să încarce într-un sistem informatic creat în proiect un portofoliu personal. Informațiile care ar urma să fie accesibile directorilor școlilor implicate în proiect, celor de la inspectoratul școlar și celor din Ministerul Educației sunt legate de formarea profesională (grade didactice, cursuri de formare), planificare calendaristică anuală, pregătirea suplimentară a elevilor, rezultatele obținute, calificativul obținut în Consiliul de Administrație, CNP și multe altele. Sunt implicate 23 de unități școlare din municipiu și județ (precum Colegiul Național „Moise Nicoară”, Colegiul Național „Ghiba Birta”, Școala Postliceană Sanitară, Liceul Special „Sfânta Maria” sau Centrul de Educație Inclusivă dar și școli din județ) care au fost informate recent că fac parte, într-un fel, din acest proiect. Mai degrabă ca și executanți pentru că niciunul din cadrele didactice implicate nu știau despre acest proiect. Nici măcar în momentul în care li s-a comunicat că trebuie să pregătească o serie de documente care vor fi urcate pe o platformă informatică, nu au semnat vreun acord. Vestea a venit de la Inspectoratul Școlar Județean, prin directorii școlilor trecute pe lista ministerului. Scopul derulării acestui proiect este unul foarte stufos, dar care face referire printre altele la debirocratizarea sistemului de învățământ care începe, parcă, cu o birocratizare online.
Cu memorii la și sindicat
O parte din profesori au reacționat imediat și au refuzat această nouă obligație. Motivele care au fost expuse și Sindicatului Democratic din Învățământ fac referire la protejarea datelor personale, la faptul că nu poți fi obligat să intri într-un proiect cu care nu ai nimic de a face, la inutilitatea acestui demers. „Considerăm că prin implementarea proiectului mai sus menționat, se încalcă dreptul la viața privată prevăzut de dispozițiile art. 8 din CEDO, ale art. 26 și 53 din Constituția României, precum și drepturile privind protecția datelor cu caracter personal, reglementate prin Convenția de la Strasbourg din 28-01-2001, ratificată prin Legea 682/2001 și prin Legea 677/2001, motiv pentru care ne opunem cu vehemență aplicării acestuia”, susține Dănuț Ieneșescu, liderul SDÎ Arad.
„În ceea ce privește documentele aferente portofoliilor cadrelor didatice, și anume, solicitarea furnizării de informații despre experiența anterioară nedidactică, apreciem aceste date ca fiind lipsite de relevanță, de pertinență, inadecvate și excesive, prin raportare la scopul în care sunt colectate. Nu poate exista nicio imixtiune, indiferent de forma pe care o îmbracă aceasta”, a mai punctat Ieneșescu.
Data până la care, se pare, trebuie predate toate informațiile, este 19 noiembrie.
Proiect strategic
Proiectul strategic PODCA „Creșterea calității sistemului educațional preuniversitar din România prin implementarea de instrumente moderne de management și monitorizare”, SMIS 37655, privind managementul serviciilor publice din educație și gestiunea documentelor în vederea debirocratizării sistemului de învățământ preuniversitar a fost demarat în 2012.
Citiți principiile noastre de moderare aici!