Zidită iniţial în secolul XIV, Biserica Ortodoxă cu hramul Adormirea Maicii Domnului din Lipova a fost modificată în secolele XVI-XVII şi în anii 1930. Construită din piatră, în stil Baroc Vienez şi cu un turn în știl Baroc-Rococo sub formă de cădelniță, biserica din Lipova a fost făurită de meşteşugari: pictura din secolul XVII este opera pictorului Nedelcu (1732), iconostasul a fost pictat de Ştefan Teneţchi şi sculptat de sculptorul bănăţean N. Busuioc (1930), cel care a realizat şi mobilierul bisericii.
Bani europeni
Acum, toate lucrurile meșteșugite în urmă cu zeci sau sute de ani sunt refăcute de adevărați artiști. La finalul săptămânii trecute am făcut o vizită pe șantierul de aproape 20 de milioane de lei de la Lipova. Prin Programul Operațional Regional 2014-2020, administrația locală a reușit să atragă fonduri pentru consolidarea, restaurarea și conservarea bisericii și pentru construirea unor corpuri noi, destinate grupurilor sanitare, centralei termice și lumânărarului.
Lucrări peste tot
Lucrările de la biserica aflată în centrul Lipovei se desfășoară pe toate fronturile, avansând considerabil față de ultima vizită făcută acolo, anul trecut. Lucrările de consolidare a clădirii – ce au constat în introducerea unor micro piloni în jurul clădirii și a unora în pereții edificiului – au fost finalizate, acum lucrându-se în special la restaurarea interiorului și a exteriorului. Fațadele sunt aproape gata, fiind pregătite deja mostre de culoare. La interior, pictorii restauratori dau din nou viață picturilor de pe pereții și bolțile lăcașului, unele părți, cum ar fi cele din altar sau din pronaos, fiind finalizate deja. Per total, pictura interioară a fost restaurată în proporție de aproximativ 65% până acest moment. Un alt meșter lucrează zi de zi la refacerea uriașelor candelabre din biserică.
Trimise în țară
Întregul mobilier de lemn a fost scos, fiind trimis la Timișoara pentru restaurare. Acesta s-a întors, fiind momentan depozitat până la finalizarea lucrărilor din biserică. Și vitraliile au fost scoase și trimise, la rândul lor, la București pentru a fi restaurate.
Pe lângă lucrările de restaurare din interior și exterior, în curtea bisericii se lucrează și la amenajarea zonelor verzi și a aleilor. Una dintre anexe a fost finalizată – cea a grupurilor sanitare și a centralei termice – urmând să fie construită și cea de-a doua, ce va deservi lumânărarul.
Vom reveni cu un fotoreportaj și în momentul în care lucrările de la Lipova vor fi finalizate!
Trimite articolul
XFelicitari administratiilor din Lipova!
Make Lipova great again !
Asta era prioritatea.
N-avem spital iar scolile sunt vai de capul lor. Copiii stau in frig la scoala an de an si clasele nu sunt zugravite de decenii.
-
aveti scoli, biserici, spitale, aveti tot ceeace va doriti voi ..dar nu veti golani care sa le spuna lucrurilor pe nume acolo unde trebuie spuse.. (punct.)
-
Si scolile si spitalele au directori. Cu exact aceleasi drepturi si obligatii. A se vedea gradinita noua de la Savarsin.
Omul sfinteste locul.
Pasivitatea lor nu poate fi o acuza la cei care fac ceva, cum este cazul de fata. De ce reusita cuiva trebuie transformata in esecul alcuiva? -
Cum nu aveti spital “parinte din Lipova”? Aveti cel mai modern corp de spital si nou construit in judet? Nu stiu daca este complet utilat dar este cea mai moderna cladire de spital pe care o are judetul! Nu mai scrie ca sa te plangi numai!!
-
mig29
cel mai modern? cea mai moderna cladire de spital pe care o are judetul?
Cred ca vorbesti despre altceva. Acea cladire numai spital nu poate fi numita.
Nu e racoradata la utilitati, nu poate intra salvarea, nu e dotata, nu are personal.
-
Interesant, mai peste tot se lucreaza la biserici…care sunt, si vor fi, si mai goale. In tarile avansate si educate bisericile au devenit librarii si cafenele- asa mai fac ceva bani episcopiile si preotii. Nu se doreste investitia in EDUCATIE! Spunea un mare scriitor rus: multe biserici…multa prostie..tra-lai-la:)
Eu zic sa așteptăm 2-3 ani și abia apoi sa vedem cum arata. Spitalul se degradează pe zi ce trece. Oare din ce cauza?