Auditoriul va putea astfel asculta două compoziţii din creaţia unora dintre cei mai „romantici“ creatori ai vremurilor lor: Johannes Brahms şi Piotr Ilici Ceaikovski. Concertul nr. 1 pentru pian şi orchestră în re minor, respectiv Simfonia a VI-a în si minor „Patetica“, sunt cele două lucrări prezentate de către Orchestra Simfonică a Filarmonicii de Stat, în seara de joi, 3 martie, de la ora 19.00, în sala mare a Palatului Cultural din Arad.
Conducerea artistică a concertului nu putea avea la pupitrul dirijoral decât un maestru cu o pregătire pe măsura lucrărilor prezentate în program. Faptul că în anul 2002 este numit asistent al maestrului Seiji Ozawa, iar în 2003 al maestrului Zubin Mehta, considerăm că sunt argumente suficiente pentru a defini clasa dirijorală a maestrului Cristian Lupeş. Născut într-o familie cu reale preocupări artistice, dirijorul Cristian Lupeş îşi începe studiile universitare mai întâi la Cluj, la Universitatea „Babeş Bolyai“, ca mai apoi, în 1998, să obţină licenţa în fizică şi chimie la Universitatea Bucureşti. În acelaşi an devine student al Facultăţii de Compoziţie, Muzicologie şi Pedagogie muzicală din cadrul Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, iar din 2001, student al secţiei dirijat orchestră la clasa prof. Cristian Brâncuşi.
Din anul 2007 este numit asistent al directorului executiv al Festivalului şi Concursului Internaţional „George Enescu” şi director artistic şi dirijor al Cameratei „Dorin Teodorescu “ a Teatrului Naţional de Operetă Bucureşti. Dirijorul Cristian Lupeş beneficiază astăzi de recomandările unor renumite personalităţi artistice ca: Elisabeth Leonskaja, Seiji Ozawa, Jonathan Nott, Ioan Holender, Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Vlad Alexandrescu, Mihai Constantinescu, Ovidiu Bălan şi alţii.
Solistul Concertului nr. 1 pentru pian şi orchestră în re minor de Johannes Brahms este pianistul german Stefan Arnold, câştigător a numeroase premii la concursuri de specialitate din ţara sa şi unul dintre cei mai solicitaţi solişti ai momentului din Germania.
Citiți principiile noastre de moderare aici!