Reşedinţa arhiepiscopală şi Centrul Eparhial din Arad au găzduit, în perioada 22- 23 ianuarie, lucrările Consiliului şi Adunării Eparhiale ale Arhiepiscopiei Aradului, ambele organisme având pe ordinea de zi prezentarea şi analizarea rapoartelor asupra activităţii din eparhie, în anul 2015.
Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad a fost reprezentată de prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele Universităţii, membru al Adunării Eparhiale din cadrul Arhiepiscopiei Aradului.
Lucrările au fost precedate de o slujbă de Te-Deum oficiată de către un sobor de preoţi, în paraclisul ,,Sfânta Treime” al reşedinţei arhiepiscopale, unde au participat Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Timotei, membrii Adunării Eparhiale şi Permanenţei Consiliului Eparhial.
Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, membru al comisiei cultural-educaţională, a subliniat că, „în cadrul Adunării Eparhiale s-au analizat probleme extrem de importante, sub preşedinţia Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Timotei. Comisia cultural-educaţională a dezbătut mai multe probleme actuale axate pe problematica apropierii evenimentelor legate de celebrarea a 100 de ani de la Unire, de contribuţia și rolul pe care l-a avut Vasile Goldiş la dezvoltarea ortodoxiei și în crearea unor şcoli confesionale, în această parte a României. Sub acest aspect, ne pregătim, încă de acum ca, peste doi ani şi jumătate, când vom sărbători acest mare eveniment, Universitatea noastră să poată edita mai multe lucrări cu privire la contribuţia lui Vasile Goldiş la dezvoltarea învăţământului în Arad. S-au dezbătut şi aspecte privind monumentul Marii Uniri și discuţiile cu sculptorul Florin Codre, care dorește să vină la Arad, pentru a avea o întâlnire cu primarul municipiului, privind stabilirea unor amănunte legate de acest proiect. Am subliniat şi bunele relaţii existente între Arhiepiscopie şi Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” materializate anul trecut, prin acordarea, în cadrul Galei Premiilor Academice, a celei mai înalte distincţii – Diploma de Excelenţă – Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Timotei Seviciu. Dorim să reedităm ziarul „Românul” prin ASTRA arădeană, proiect pe care să-l materializăm împreună cu Arhiepiscopia, deoarece aici se găseşte cea mai bogată documentaţie despre Unire din ţară. De aceea, am adresat rugămintea Înaltpreasfinţitului de a ne permite accesul la biblioteca și arhiva Arhiepiscopiei”.
Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, a declarat că: „populaţia trebuie ajutată să se pronunţe hotărât în a arăta ceea ce este familia din punct de vedere ortodox, pentru combaterea actelor vulgare, din acest concept ale unora, care vor să schimbe Constituţia. Din păcate, există şi un deputat care vrea să schimbe legea supremă, în acest sens. Noi trebuie însă să rămânem pe ceea ce ortodoxia noastră susţine şi anume că, familia este formată din bărbat şi femeie. Combatem homosexualitatea şi am început, în Universitate, această acţiune, prin colegii profesori de la Facultatea de Medicină. Ne alăturăm şi noi, cei din Adunarea Eparhială, în acest demers de apărare a acestui principiu”.
„Mulţumesc pentru ajutorul primit de către Universitate, din partea Arhiepiscopiei Aradului, în foarte multe domenii de interes, privind educarea tinerei generaţii, principiu subliniat de Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Seviciu. În acest context, am solicitat un ajutor pentru bisericuţa noastră din Campusul Universitar, unde dorim să organizăm slujbe, o dată, sau de două ori pe săptămână, aşa cum s-a făcut până nu demult de Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop și părintele Pop. Ne propunem reluarea acestui bun obicei, prin care se pot transmite diverse informaţii religioase, scurte predici şi rugăciuni pentru studenţii noştri”, a precizat prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”.
În încheierea lucrărilor, Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Timotei Seviciu a subliniat și accentul pus de președintele Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, pe familia ortodoxă și anume că medicina poate să lămurească mai bine termenii şi problemele care interesează îndeosebi relațiile familiale. „Iată că, ceea ce Biserica nu poate face întru totul, fac celelalte ştiinţe, mai ales medicina. În problema bisericuţei din Campusul Universitar, voi lua legătura cu părintele secretar care este şi paroh în zona Şega I şi, uneori, când nu este la slujba de la biserica principală, să participe la slujba bisericii din campus, evident în această lucrare beneficiind şi de aportul nostru, de câte ori se va ivi ocazia. Urmează să stabilim, împreună cu Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” și Asociaţia Studenţilor Creştin Ortodocşi din România, un calendar al acestor slujbe, în folosul studenţilor arădeni. În calitate de președinte de onoare al Asociaţiei ASTRA din Arad, ajuns la recomandarea d-lui președinte al Universității, cred că vom avea diverse întâlniri în care să planificăm şi să organizăm manifestări deosebite legate de celebrarea, peste doi ani, a 100 de ani de la Marea Unire, pentru că dorim să ne aducem contribuţia la lărgirea vieţii cultural-spirituale a cetăţenilor frumosului nostru oraş”, a precizat Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Timotei Seviciu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!