După concertele din ianuarie 2010 (Budapesta, Seghedin) şi mini-turneul din iulie 2011 (Festivalul Zsámbék Jazz Open, Esztergom, Budapesta) organizate de Institutul Cultural Român din Budapesta sub genericul Locomotiva Jazz cu vagoane din România şi Ungaria, solista este invitată din nou în ţara vecină. De această dată însă fără sprijinul material al ICR, ci la invitaţia organizatorilor de concerte şi festivaluri din Debreţin şi Budapesta. După criticile elogioase din iulie, apărute pe siturile de specialitate ungureşti Luiza Zan va urca în data de 2 septembrie pe scena festivalului Zilele Jazzului din Debreţin (Debreceni Jazznapok, 1-4 septembrie) iar în următoarea seară solista va încheia şirul de evenimente ale Zilei Jazzului Maghiar (A Magyar Jazz Napja – 3 septembrie), concertând în renumitul Budapest Jazz Club.
Formula în care Luiza Zan va evolua pe cele două scene este identică cu cea care în 1-3 iulie 2011 a ridicat în picioare publicul, în timpul călătoriei muzicale de la Zsámbék, Esztergom şi Budapesta: István Gyárfás (H) – chitară şi Balázs Berkes (H) – contrabas. Concertul de la Zsámbék a fost înregistrat de Radiodifuziunea Maghiară, canalul MR3 Bartók, urmând ca în viitorul apropiat să fie difuzat la emisiunea Jazz la miezul nopţii.
Luiza Zan a câştigat premii de interpretare, atât naţionale cât şi internaţionale, printre care în 2003 premiul special al juriului, în 2004 locul doi la concursul “Shure Montreux Jazz Voice Competition” în cadrul Festivalului international de jazz de la Montreux iar în 2004 la Bucureşti un premiu al confirmării valorice în cadrul galei premiilor jazz-ului românesc. A susţinut concerte şi workshopuri de jazz cu saxofoniştii Rick Condit (USA), Jurgen Bothner (Germania), Soweto Kinch (Anglia), pianiştii Armen Donelian (USA), Geri Allen (USA), trompetistul Tom Kirkpatrick (Italia) şi 4Given. În 2008 a reprezentat România la Jazztergom (Esztergom) la invitaţia ICR Budapesta.
István Gyárfás începe prin a cânta la vioară, după care urmează Colegiul Kandó Kálmán pentru a se întoarce ulterior la muzică. În 2001 absolvă Colegiul de Muzică Liszt Ferenc şi predă chitară jazz. Este prezent în concert la diferite festivaluri şi în cluburi de jazz, concertând alături de nume mari din Ungaria: Kovács Gyula, Kőszegi Imre, contrabasiştii Pege Aladár, pianiştii Vukán György, Szakcsi Lakatos Béla, trompetistul Tomsits Rudolf, saxofoniştii Dés László, Dresch Mihály, violonistul Deseő Csaba, flautistul Török Ádám sau soliştii Berki Tamás, Bontovics Kati. Susţine concerte alături de interpreţii internaţionali de renume: Tommy Víg, Bosko Petrovic, Ed Thigpen din Oscar Peterson Trio, Ernie Wilkins de la Count Basie Bigband, Herbie Mann, trompetistul american Mike Wax, Kim Hutchcroft, Sylvain Beuf, Benny Green, Ted Rosenthal, clarinetistul Joe Murányi din grupul lui Louis Armstrong, Jimmy Woode, fost contrabasist în grupul lui Duke Ellington şi solistele Carol Cass şi Sidney Ellis.
Balázs Berkes studiază contrabas la Colegiul de Muzică Liszt Ferenc, secţia contrabas cu Tibay Zoltán. Între 1962 şi 1978 este membru al Orchestrei Radio şi Televiziunii Maghiare după care continuă pe o perioadă lungă să fie membru al Studio 11. Pe lângă activitatea sa la Radio şi Televiziune colaborează în mai multe formule iar din 1962 concertează regulat alături de Vukán György. Din 1980, cei doi i de alătură lui Kőszegi Imre, punând bazele formaţiei Super Trio, iar din 1990 cântă alături de Balázs Elemér în Creative Art Trió, grup a cărui variantă completă, cu flautişti, concertează sub numele de Creative Art Ensamble. Colaborează cu muzicieni celebri precum: Teddy Wilson, Art Farmer, Paquito D’Rivera, Jiggs Whigham, Albert Mangelsdorff, Kay Winding, Tony Scott, Stepko Gut, Frank Foster, Kenny Wheeler, Ted Curson, Charles Tolliver, Anette Lowman, Jukka Perko, Steve Grossman, The Golden Gate Quartet. Din 1965 predă contrabas la catedra de jazz a Colegiului de muzică Bartok Bela. Din 1993 predă la Colegiul de muzică Liszt Ferenc.
Program
• 2 septembrie 2011, ora 18.30-19.30 Zilele Jazzului din Debreţin – cea de-a 40-a ediţie a acestui festival în aer liber dar şi săli, îşi propune ca în fiecare zi să ofere publicului concerte de jazz, atât cu vedete internaţionale (Chris Potter – SUA) cât şi cu muzicieni consacraţi din Ungaria şi Europa. Sunt deopotrivă invitaţi şi cei mai talentaţi tineri jazzişti maghiari, premiaţi la diferite festivaluri
• 3 septembrie 2011, ora 21.00 Budapest Jazz Club. În această zi se desfăşoară în mai multe locaţii din Budapesta cea de a treia ediţie a Zilei Jazzului Maghiar cu oaspeţi ca Billy Cobham şi Morgan Workshop.
Citiți principiile noastre de moderare aici!