ARAD. Îţi atrag atenţia imediat ce-ţi intră în câmpul vizual şi parcă nu te mai saturi privindu-le. Fiecare lumânare e specială în felul ei, indiferent că are o nuanţă delicată sau e colorată puternic. Diversitatea formelor – piramidă, cilindru, sferă, cub sau… un gingaş trandafir – te pune cu adevărat în încurcătură. E greu să spui cu certitudine că îţi place un anumit model, căci toate lumânările sunt frumoase.
Dincolo de aspectul lor, lumânările de care vorbim sunt cu adevărat speciale. Pentru că ele sunt confecţionate de către şase femei speciale – membre ale Asociaţiei Handicapaţilor Neuromotor (AHNR) din Arad. Pentru că, dincolo de ceara (de cea mai bună calitate) din care sunt confecţionate, aceste lumânări conţin câte o părticică din sufletul celor care „le-au dat viaţă”.
1.000 într-un an
Procedeul tehnic de confecţionare a lumânărilor îşi are originile tocmai în Olanda. Ecaterina-Ani Jäger, preşedinta AHNR Arad, e prima care l-a învăţat şi apoi l-a transmis mai departe colegelor ei din asociaţie. Atelierul în care lucrează este amenajat în incinta sediului AHNR, situat în Arad, Piaţa Plevnei nr.1.
„Sunt lumânări turnate şi făcute de mână, pictate manual. Sunt lumânări decorative, nu sunt parfumate şi nu scot fum. Toată materia primă din care sunt confecţionate, în afară de fitil, e comandată în Germania. La fel şi formele. Facem aproximativ 1.000 de lumânări pe an. Vara, când e căldură mare, nu se prea poate lucra cu ceară. Lumânarea e frumoasă şi lucioasă dacă o torni la temperatură foarte mare, până la 100 de grade, şi se răceşte repede. Dacă se răceşte încet, atunci nu arată bine. Dar calitatea rămâne” – ne asigură Ecaterina-Ani Jäger.
Vicepreşedinta AHNR Arad, Florica Păiuşan spune că „cei care au cumpărat s-au întors la noi. Le plac lumânările noastre. Oricine doreşte să cumpere, trebuie să vină la asociaţie. Dacă avem făcute, le poate cumpăra pe loc, dacă nu, lasă comandă şi în trei zile sunt gata.”
Valorificate în Germania
Deşi sunt foarte frumoase şi pot concura oricând cu cele din oferta magazinelor de profil, lumânările produse de AHNR nu au prea mare trecere la arădeni. „La noi nu se prea vând decât foarte puţin. Toată lumea le apreciază, dar la 12-15 lei cât costă o lumânare – nu le putem da mai ieftin că e muncă multă – lumea preferă să-şi cumpere o bucată de carne. Şi este normal…” – punctează Ecaterina-Ani Jäger.
Ce se întâmplă, în aceste condiţii, cu lumânările AHNR? „Simplu”: sunt valorificate în Germania. „Avem o foarte bună colaborare cu Clubul Rotary din Germania. Datorită lor am putut deschide atelierul, ei ne ajută şi la vânzare. De obicei, trimitem lumânări în Germania de două ori pe an, înainte de Paşti şi de Crăciun. O lumânare se vinde cu 3-4 euro. În patru ani, am făcut 5.000 de euro. Sunt foarte mulţi bani! Din câştig, o parte merge în materia primă (pe care cei de la Rotary o plătesc acolo şi o trimit încoace), iar o parte merge pentru scutece pentru membrii noştri, adulţi. Noi nu primim banii în mână, ci ne sunt aduse scutece, de două ori pe an” – explică preşedinta AHNR Arad.
Ecaterina-Ani Jäger: În patru ani, am făcut 5.000 de euro. Sunt foarte mulţi bani!
Citiți principiile noastre de moderare aici!