Domnule manager, aţi susţinut ideea unificării spitalelor încă de când s-a vorbit prima dată despre aceasta. Cum priviţi acum unificarea, de la cârma spitalului creat în urma comasării?
TOTOLICI. Afirm răspicat că unificarea aceasta a însemnat foarte multe probleme de rezolvat, mai ales că, până acum, nu a existat niciun precedent privind formarea unui consorţiu de spitale. Sunt foarte multe locaţii – în Piaţa Mihai Viteazul, apoi Spitalul TBC, spitalul de la Gurahonţ, Ghiorocul, Psihiatria, Infecţioasele Adulţi etc.
Cum le adunaţi pe toate?
TOTOLICI. Din punct de vedere informatic, sunt sub un singur server. Internările se fac în conexiune cu toate serviciile, centralizat. Toate locaţiile spitalului comunică între ele prin server, prin internet, prin telefonie fixă, telefonie mobilă etc., astfel încât totul să funcţioneze unitar. Fiecare secţie va funcţiona pe specificul ei, va face internările, tratamentele, urmărirea bolnavilor, externările la fel ca înainte. Singura schimbare a fost că le-am comasat pe toate sub aceeaşi umbrelă. Dar nu contează distanţa fizică pentru că din punct de vedere electronic comunicarea se face instantaneu.
Ce s-a schimbat, practic, în structura spitalelor care s-au unit? Ce s-a întâmplat cu personalul?
TOTOLICI. Tot personalul a fost transferat. Odată ce spitalele Municipal şi Matern şi-au desfiinţat personalitatea juridică, au fost preluate cu personal cu tot de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad. În ceea ce priveşte structura pe secţii, în principiu a rămas aceeaşi. Am format o singură secţie de gastroenterologie pentru că nu erau necesare două – una la Municipal, una la Judeţean. Acum avem 43 de paturi pe Secţia de gastroenterologie, toate în clădirea Spitalului Judeţean, adică în corpul central. Spaţiilor eliberate la Municipal urmează ca, în viitorul apropiat, să le găsim o întrebuinţare; ar fi posibilă extinderea altor secţii, precum nefrologia sau hemodializa.
Şi la Cardiologie am format o singură secţie care acum are 73 de paturi, din care 20 de paturi – cele care sunt în Piaţa Mihai Viteazul şi, probabil, vor rămâne acolo – sunt pe recuperare cardiologică. În ceea ce priveşte Maternul, din cele şase secţii au rămas doar trei: Obstetrică, Ginecologie şi Neonatologie.
Cum i-aţi împăcat pe medici când aţi operat aceste modificări? Cu siguranţă, au fost şi nemulţumiri…
TOTOLICI. Sunt convins că au existat şi nemulţumiri în rândul medicilor, dar cred că s-au edificat pe deplin că tot ce s-a făcut nu s-a făcut în detrimentul niciunui doctor. Fiecare doctor are pâinea lui, munca lui.
Cum colaboraţi cu echipa de adjuncţi pe care o aveţi, ştiut fiind că jumătate din ea „vine” de la Municipal?
TOTOLICI. Bine. Directorul medical este interfaţa între mine şi medicii de pe secţii, în special medicii şefi de secţii, iar directoarea de îngrijiri medicale este interfaţa dintre mine şi asistentele şefe. Amândouă au birou amenajat în cadrul corpului central al spitalului. Suntem o echipă.
Conduceţi o unitate cu aproape 1.400 de paturi, aproximativ 2.000 de angajaţi şi secţii dispersate în tot judeţul. Cât vă e de greu să faceţi ca totul să funcţioneze cum trebuie?
TOTOLICI. Nu pot să spun că mi-e greu. Cu răbdare şi înţelegere, încerc să-i aduc pe toţi – medici, asistente, infirmiere, personalul tehnic, administrativ, TESA – la un numitor comun, să-i fac să înţeleagă că munca lor este cea mai importantă.
Care e, din punctul dumneavoastră de vedere, cel mai important avantaj pe care l-a adus comasarea spitalelor?
TOTOLICI. Cel mai mare avantaj e că ai toate secţiile la îndemână, grupate sub acelaşi acoperiş. Nu mai există neînţelegeri în ceea ce priveşte transferul unui pacient sau consulturi înterdisciplinare. Toţi tragem la aceeaşi căruţă.
Cu siguranţă, sunt şi neajunsuri…
TOTOLICI. Deocamdată nu avem neajunsuri, nu le-am sesizat, cel puţin. Poate faptul că sunt foarte multe locaţii ar putea fi unul…
Se fac multe în ceea ce priveşte aspectul, condiţiile, dotarea spitalului. Ce faceţi pentru a schimba oamenii, pentru a îmbunătăţi modul în care personalul medical îi tratează pe pacienţii internaţi?
TOTOLICI. Cred că vă referiţi la cazuri particulare şi de nedorit. Orice pădure are uscături. Dar… când facem spitalul acesta să arate frumos, cu pardoseli, cu tencuieli, cu zugrăveli, atunci şi personalul lucrează cu mai multă plăcere. Lucrând cu mai multă plăcere, are şi acea disponibilitate de a trata mai bine pacientul. Eu aşa interpretez. Plus că ne-am şi selectat personalul ca să vină în ajutorul pacienţilor, ca să fie bine îngrijiţi.
Ce feed-back aveţi din partea pacienţilor, din acest punct de vedere?
TOTOLICI. Deja, lumea vrea să se interneze la noul spital. E foarte bine. Ne bucurăm.
Orice pacient internat în spital s-a confruntat el însuşi sau a asistat la situaţia în care un coleg de salon a fost nevoit să-şi cumpere medicamente sau materiale sanitare de negăsit în spital. Dacă tot nu sunt bani să le aveţi pe toate, de ce nu găsiţi o formulă care să-i scutească pe bolnavi şi aparţinători de drumuri suplimentare?
TOTOLICI. Eu mă bucur că există semnalul acesta, că s-a sesizat că spitalele nu fac faţă cu banii pe care-i câştigă. Medicamentele sunt scumpe, materialele sanitare sunt scumpe, exact la nivel occidental, poate şi mai scumpe. Plus că plata pentru munca doctorului este făcută derizoriu. E clară treaba! Şi atunci, nu ne-am dus pe ideea că pacientul are drept la gratuitate atât cât vrea el. Sunt pacienţi care vor să facă 50 de RMN-uri – exagerez – şi astea costă. Totul costă. Şi, la sfârşit, raportat la 1.390 de lei, cât primeşti pe caz rezolvat externat, constaţi că ai cheltuit 2.000 de lei, 20.000 de lei sau chiar 50.000 de lei dacă sunt bolnavi în terapie intensivă… De unde scoţi banii aceştia?
De unde?
Aici politicul trebuie să stabilească o conduită – fie co-plată, fie asigurări private de sănătate… nu pot să-mi dau cu părerea că nu e în atribuţia mea. Atribuţia mea e să gestionez aşa cum trebuie puţinii bani pe care-i am.
Dar puteţi să faceţi propuneri politicului…
Da, am propus politicului – care acum este aproape de noi şi mă refer la Consiliul Judeţean. Chiar este un politic care apleacă urechea şi se implică foarte, foarte mult în dotarea şi reabilitarea spitalului. Că, de 30 de ani, de când funcţionează spitalul acesta, mai nimic nu s-a investit în el. Acum se fac lucruri de amploare şi sistematic.
Angajări… în curând
Noul Spital Judeţean are 2.000 de angajaţi din care 10% sunt medici. „Acest corp de 10% asigură toată finanţarea spitalului! Nu există doctori, nu se fac bani; contractele cu CASA se fac pe munca doctorilor. Desigur, sunt necesari mai mulţi medici. Putem face angajări doar în limita a 15% din posturile rămase vacante, dar având în vedere faptul că suntem sub administraţia Consiliului Judeţean, CJ poate să ceară la Minister deblocarea unui număr de posturi în afara acelui procent de 15%. Avem cerere pentru medici, iar probabilitatea de a face angajări e destul de mare. Când? Probabil într-o lună, două… cam aşa ceva” – spune dr. Bogdan Totolici.
diana.dutu@informmedia.ro
Victorie la Judetean: spital de categoria a II-a
Citiți principiile noastre de moderare aici!