Primăria Arad scoate, din nou, la concesiune sistemul de iluminat public din municipiu, după ce ani la rând, încă de pe vremea primarului Popa, deci de mai bine de trei mandate, de lumină s-a ocupat în Arad societatea timişoreană Elba.
Contractul semnat de Municipalitate cu aceasta se apropie de final, aşa că acum executivul a scos la transparenţă decizională proiectul de hotărâre care face referire la aprobarea caietului de sarcini şi a conţinutului Contractului de concesiune a sistemului de iluminat public. Arădenii pot de acum să consulte acest proiect şi pot să-şi spună părerea până la 11 iulie, la registratura Primăriei municipiului.
Care este ţinta viitoarei concesiuni a sistemului de iluminat din Arad?
Optimizarea consumului de energie electrică a iluminatului public, implementarea unui sistem de management modern al sistemului, gestionarea consumului de energie electrică consumată în iluminatul public şi realizarea iluminatului festiv. Iar acestea sunt doar câteva dintre planurile mari ale noii concesiuni.
Conform caietului de sarcini, prin delegarea serviciului de iluminat public se va urmări realizarea unui raport calitate/cost cât mai bun pentru perioada de derulare a contractului şi un echilibru între riscurile şi beneficiile asumate prin contract.
„Structura şi nivelul tarifelor practicate vor reflecta costul efectiv al prestaţiei şi vor fi în conformitate cu prevederile legale”, se arată aici.
Becuri noi
Primăria îşi propune ca firma care va administra pe viitor sistemul de iluminat public să treacă, în perioada de concesiune, la modernizarea unui număr de 15.158 puncte luminoase existente în oraş, cu aparate de iluminat cu LED-uri, şi la extinderea sistemului de iluminat public ţinând cont de dezvoltarea municipiului, cu un număr de circa 11.000 puncte luminoase pentru 110 km căi de circulaţie rutieră şi 70 km căi de circulaţie pietonală.
Tot noul concesionar este cel care va trebui să realizeze dispecerizarea sistemului de iluminat public până la nivel de punct luminos, să asigure, aşa cum am specificat deja, optimizarea consumului energetic şi creşterea fiabilităţii prin operativitatea intervenţiilor.
În actele care stau acum la baza concesiunii sistemului, se arată că situaţia actuală a sistemului de iluminat public din municipiu impune înlocuirea aparatelor de iluminat cu o vechime mai mare de zece ani, adică a unui număr de peste 5.000 de bucăţi, care toate sunt uzate moral şi tehnic.
Valoarea lucrării
Valoarea totală a lucrării a fost estimată de Primărie la 288.427.950 lei, adică
66.346.460 euro. Eşalonarea plăţii investiţiei se va face în rate anuale egale pe durata a 25 ani. În proiect se arată faptul că pentru modernizările şi extinderile care se doresc realizate costurile investiţionale sunt foarte mari şi pot fi suportate doar eşalonat, pe termen lung.
Clădiri la iluminat
În proiectul de concesiune sunt indicate şi câteva clădiri cu o valoare istorică deosebită din Arad care vor fi iluminate arhitectural pentru a fi puse în valoare şi pentru a fi mai atractive din punct de vedere turistic. Vor fi iluminate arhitectural în viitor Cetatea Aradului, Palatul Cultural, Palatul Copiilor, Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Treime”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!