Discuţii privind dezvoltarea Aradului la boardul municipiului Arad, reunit joi, 16 august, în cadrul întâlnirii lunare. La evenimentul la care a participat şi preşedintele executiv al acestui for, primarul Gheorghe Falcă, subiectele de pe ordinea de zi au fost dezvoltarea şi extinderea zonei Parcului Reconcilierii, proiectul de dezvoltare, în zona Micălaca, a unui nou parc pentru copii şi conceptul de turism cultural în Arad.
Dacă intervenţiile nu au fost atât de numeroase în privinţa extinderii Parcului Reconcilierii, pe tema relocării Parcului Copiilor s-a vorbit mult.
Parcul Copiilor, într-un an
„Este prima lucrare de anvergură din Arad, care vizează crearea de noi spaţii de joacă destinate copiilor. De fapt, aceasta reprezintă un start pentru alte investiţii asemănătoare, pentru că intenţionăm să amenajăm parcuri pentru copii şi în alte cartiere din oraş. În Arad nu se va desfiinţa niciun parc, doar se va reloca unul dintre ele şi vom avea două parcuri pe Malul Mureşului, extrem de necesare, de altfel. La una din şedinţele de consiliu am solicitat consilierilor din comisia de urbanism şi cea de cultură să găsească o denumire pentru parcuri, atât pentru cel existent, cât şi pentru cel viitor, dar vă invit şi pe dvs., cei din boardul municipiului, să veniţi cu propuneri legate de acest aspect”, a precizat pe subiect Gheorghe Falcă.
Tot edilul a fost cel care a susţinut că proiectul de relocare a parcului din zona Micălaca ar putea demara cel mai devreme anul viitor, durata de execuţie fiind calculată undeva pe la patru luni.
Avocaţii Aradului
Un alt subiect de lungi discuţii pentru membrii boardului l-a constituit conceptul de turism cultural în Arad, care ar urma să transforme oraşul nostru într-o destinaţie culturală atractivă. Au fost trecute în revistă punctele tari (cum sunt infrastructura, interculturalitatea şi patrimoniul turistic cultural), dar şi oportunităţile care pot fi exploatate în folosul oraşului, astfel încât de la un aport economic scăzut, turismul cultural să ajungă să aibă o contribuţie semnificativă la bugetul local.
S-a concluzionat că pentru a ajunge aici este necesară „conlucrarea principalilor actori din turism: administraţia publică locală, ONG-urile, populaţia şi mediul privat”. S-a discutat în plus şi despre modul cum se poate schimba mentalitatea locuitorilor Aradului pentru a deveni ei înşişi avocaţi care să pledeze în favoarea atragerii turiştilor în oraş.
Un manual
S-au dat şi exemple care ar putea schimba mentalităţi, cum a fost cazul manualului opţional „Patrimoniul cultural construit al municipiului Arad’’, destinat claselor a X-a şi a XI-a. Prin acesta elevii arădeni au ocazia să se familiarizeze cu patrimoniul cultural local mai puţin cunoscut. Manualul este în prezent în lucru, va fi editat, pentru început, într-un număr de 500 de exemplare şi va fi destinat unităţilor şcolare interesate să îl introducă în rândul discipinelor de studiu, prima instituţie care şi-a manifestat deja interesul fiind Liceul de Artă „Sabin Drăgoi”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!