Lunca Mureşului va putea fi văzută de sus! Vizitatorii şi iubitorii de natură sunt îndemnaţi să descopere în mod interactiv minunăţiile şi bogăţiile Parcului Natural „Lunca Mureşului” Arad şi chiar să parcurgă la pas această rezervaţie în doar 10 minute.
Totul este posibil datorită proiectului prin care va fi realizată o hartă tridimensională a parcului pe toată lungimea lui, la scară şi care va conţine detalii despre localităţile limitrofe cât şi speciile existente aici care în mare parte încă nu sunt cunoscute.
Proiectul se intitulează „3D interactiv”, iar harta la care se lucrează încă din anul 2009 este construită chiar în faţa Centrului de Vizitare din Pădurea Ceala.
Mureşul la scară
Practic harta este realizată după coordonate geografice şi respectă întocmai aşezarea Parcului pe toată lungimea lui de la est la vest. Râul Mureş este reprezentat printr-un canal şerpuit de 60 metri lungime construit la scară, prin care apa va curge cu ajutorul unei pompe.
Toate localităţile limitrofe parcului vor fi evidenţiate prin butuci din arbori de diverse dimensiuni. Pentru ca macheta să fie cât mai interactivă atât limita parcului cât şi categoriile de teren din parc (păduri, păşuni, terenuri arabile) vor fi reprezentate prin plantarea a diverse tipuri de vegetaţie.
O altă surpriză pentru iubitorii parcului este şi faptul că va fi concepută o broşură cu imagini 3D pentru care vor primi ochelari speciali. De-a lungul traseului tridimensional vor fi amplasate 10 panouri informative, 10 bănci şi 10 cutii cu diverse obiecte ascunse.
Încă din 2009
Proiectul este derulat de Asociaţia Voluntarii Lunca Mureşului fiind finanţat de către Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România.
O contribuţie foarte importantă la iniţierea acestui proiect atât din punct de vedere al proiectării dar şi financiar o are voluntarul ONG-ului Corpul Păcii Tom Ashley (USA), care de mai bine de doi ani desfăşoară activităţi de voluntariat în vestul României.
Proiectul se derulează în parteneriat cu Rotary Club Arad Cetate, Rotaract dar şi cu ajutorul Asociaţiei Millennium Arad, Cercetaşii României CL Arad şi elevi ai şcolilor arădene.
„Până acum dispunem de 33.000 lei, însă mai avem nevoie de sponsorizări ca să putem reprezenta parcul în miniatură cu tot ce am prevăzut în plan. Orice ajutor şi susţinere aşadar este binevenită deoarece lucrarea vizează în primul rând comunitatea în care trăim”, a declarat Ovidiu Pârv, managerul proiectului.
Kilometri verzi la Lunca Muresului
Citiți principiile noastre de moderare aici!