ARAD. „Lunca trebuie să rămână naturală!”, aceasta este fraza cu care reprezentanţii Administraţiei Parcului Natural Lunca Mureşului şi-au început comunicatul în care atrag atenţia asupra problemelor pe care le-ar ridica schimbarea datelor de acum de pe râul Mureş. Un plan ambiţios al autorităţilor locale, care ar face ca pe râul Mureş să se poată circula cu ambarcaţiuni serioase, cu motor, ar putea avea efecte devastatoare asupra luncii. Reprezentanţii Parcului precizează, ca atare, din start, că „în urma elaborării strategiei de turism a judeţului Arad, în anul 2011, Lunca Mureşului este cotată cu cel mai mare potenţial turistic din zonă” şi că acest lucru „se datorează atât biodiversităţii ridicate, a peisajelor specifice zonelor umede, cât şi activităţilor de eco-turism promovate de Administraţia Parcului Natural Lunca Mureşului în ultimii ani”.
Concluzia celor de la Luncă e simplă: „Aşadar, Lunca este valoroasă pentru ceea ce reprezintă acum şi în această formă naturală”, turismul în viziunea acestora fiind „o sabie cu două tăişuri. Pe de-o parte, poate aduce beneficii comunităţilor, dar, în acelaşi timp, dacă nu este gestionat cu grijă, poate distruge zona în care se desfăşoară”.
Fără impact devastator
Pentru a preîntâmpina efectele negative ale turismului, administraţia parcului a elaborat încă din anul 2010 o strategie de eco-turism pentru Lunca Mureşului, care presupune doar promovarea activităţilor fără impact asupra mediului, cum ar fi plimbări cu bicicleta sau la pas, excursii în canoe sau călare, organizate în grupuri mici, de până la 12 persoane.
„Doar acest tip de turism poate fi agreat şi promovat într-o astfel de zonă sensibilă, cvasinaturală”, sunt de părere reprezentanţii Administraţiei Parcului Natural Lunca Mureşului, care spun că „turismul nautic de masă, de exemplu, ce implică ambarcaţiuni cu motor şi transformarea sectorului de Mureş din parcul natural în unul care să pemită navigarea, n-ar putea duce decât la degradarea ecosistemului acvatic, a habitatelor naturale şi afectarea semnificativă a biodiversităţii”.
Fără frumuseţi naturale
Chiar dacă nu critică brutal transformarea Mureşului într-un râu navigabil, responsabilii Luncii punctează faptul că „dacă toate acestea s-ar întâmpla, Lunca şi-ar pierde semnificaţia şi importanţa, iar frumuseţile naturale, pentru care ar fi fost promovată nu ar mai exista”.
Ca de final, în comunicat se arată faptul că „nu trebuie să repetăm greşelile făcute de unele ţări vestice, care după ce au distrus caracterul natural al unor râuri, se străduiesc acum, după zeci de ani, cu implicaţii financiare uriaşe, să repare ce se mai poate repara (vezi cazul fluviului Rin, la graniţa Germaniei cu Franţa, unde se încearcă redarea caracterului natural al fluviului). Avem o zonă naturală! Entuziasmul de a o promova sub orice formă nu ar trebui să fie mai mare decât cumpătarea de a o menţine astfel”.
Educaţie eco pentru copii
Că totul se vrea ecologic în Luna Mureşului o arată noul program promovat de administraţia de aici: un program de educaţie ecologică pentru copii: „Să învăţăm să construim o căsuţă pentru păsări”.
Astfel, din luna septembrie, copiii care vizitează parcul vor putea să participe la un nou program interesant de educaţie ecologică. „Plini de entuziasm şi de dorinţa de a ajuta natura, copiii confecţionează de multe ori căsuţe pentru păsări, ajutaţi de părinţi sau de profesori. Nu de fiecare dată, însă, acestea sunt populate şi asta pentru că imită prea puţin mediul natural al speciilor vizate. În cadrul programului, participanţii vor construi, din carton, o căsuţă, învăţând astfel ce formă ar trebui să aibă, ce dimensiuni şi la ce înălţime să fie amplasată pe arbori”, au prezentat proiectul responsabilii Luncii.
În 2013, până în prezent, angajaţii parcului au lucrat, în mod direct, în cadrul unor programe de educaţie ecologică, cu 2.567 de copii, dintre care 1.533 au participat la activităţile de la Centrul de Vizitare Ceala.
Citiți principiile noastre de moderare aici!