Creditele luate în perioada de creştere economică se fac resimţite şi în prezent. Companiile s-au lovit de greutăţi, fiind nevoite, în anumite cazuri, chiar să intre în reorganizare judiciară sau faliment. În tot acest timp, băncile au făcut tot posibilul pentru a se asigura că nu vor rămâne fără banii cu care au creditat societăţile în cauză, iar uneori instituţiile bancare au apelat la măsuri ce s-au dovedit, în instanţă, ilegale.
Începutul, din 2007
„Totul a început în 2007, când criza era încă departe și planurile firmelor erau optimiste și vizau dezvoltarea afacerilor. Pentru a-şi putea pune în practică aceste planuri, era nevoie de o finanţare din partea băncilor. E un fapt cotidian în economia de piață: o firmă ce urmărește să se dezvolte și o bancă ce, analizând planul de afaceri, asumându-și riscurile că poate nu iese așa cum e scris pe hârtie, îi acordă finanțare, în baza unor garanții.
Personajele poveștii sunt firma Al Citinvest SRL și Intesa SanPaolo Bank din Arad. S-a dovedit, însă, că o bancă îți dă umbrela când afară e soare și ți-o cere înapoi când plouă – și mai vrea să-ți ia și pălăria, paltonul și pantofii, sau cel puțin să se lupte pentru asta”, ne-a relatat Carmen Dumitrescu, într-o scrisoare transmisă redacţiei.
Reorganizarea, din 2009
Practic, după creditul luat în 2007, planurile companiei nu au mai mers chiar atât de bine, ajungându-se în 2009 la o reorganizare judiciară, planul fiind aprobat în instanţă.
„În cadrul procedurii de reorganizare, banca s-a înscris cu valoarea rămasă a creditului în tabloul creditorilor, iar firma își plătește obligațiile către bancă, conform planului”, ne-a mai spus doamna Dumitrescu. De atunci, însă, au început şi problemele cu instituţia bancară. Intesa SanPaolo Bank, cu toate că avea în garanție bunurile firmei, s-a îndreptat împotriva asociaților, în calitate de garanți, și a încercat să le execute silit toate bunurile personale.
„Cu toate că aceștia au garantat creditul acordat firmei doar cu sumele deținute în conturile băncii şi deşi contractul de credit era în vigoare iar procedura de aprobare a insolvenței în desfășurare, băncii i s-a părut mai sigur să nu mai aștepte încasarea ratelor și să execute tot ce prinde, în primul rând de la asociați”, a punctat Carmen Dumitrescu.
Apăraţi în instanţă
În momentul în care au văzut că bunurile asociaţilor firmei şi ale familiilor lor sunt executate de către bancă, păgubiţii au decis să se adreseze justiţiei, reclamând că „demersurile băncii sunt abuzive, nerespectând termenii contractelor pe care chiar banca le-a întocmit și semnat cu firma și asociații”.
Cu toate că au câştigat procesele, povestea nu are un final fericit, după cum susţin asociaţii, întrucât aceştia au trebuit să se lupte cu banca pentru a-şi face dreptate.
„Nu e o poveste cu final fericit, pentru că timpul şi banii pierduţi de asociații Al Citinvest cu procesele împotriva băncii Intesa SanPaolo ar fi putut fi folosiţi mai degrabă în interesul firmei, pentru a mai și produce ceva, nu doar sa plătească băncii ratele la credit. Iar anii de lupte pentru a-și câștiga dreptatea prin instanțe, timpul și banii care s-au irosit au extenuat și bulversat familiile asociaților, care au fost atrași într-o luptă ce nu era a lor”, concluzionează asociaţii companiei.
12 sentinţe, în cinci procese
Asociaţii au petrecut aproximativ doi ani pe holurile instanţelor de judecată, procesele fiind finalizate cu 12 sentințe, toate în favoarea asociaților firmei.
„În tot acest timp, Intesa SanPaolo Bank nu a acceptat că nu are dreptate, ci a ținut morțiș ca, prin toate mijloacele, prin abuzuri și rea credință, să pună mâna pe cât mai multe din bunurile asociaților: a încercat să execute garanțiile asociaților în afara contractelor semnate cu banca, deși contractul de credit nu a fost reziliat și nici datoria către bancă nu era scadentă; a încercat să execute mai mult decât s-a garantat prin contractele semnate de asociați; cu toate că instanța a anulat actele de executare, banca a investit cu formulă executorie pentru a doua oară, același contract de fidejusiune; a intentat un proces de partaj judiciar pentru împărțirea bunurilor familiei unuia dintre asociați, asta în timp ce inițial a demarat acțiunea de executare pentru toate bunurile acestei familii”, relatează Carmen Dumitrescu, în scrisoarea sa.
Banca nu comentează
Banca Intesa SanPaolo Bank a decis să nu comenteze cazul societăţii arădene, explicând că există o lege a secretului bancar ce se aplică în asemenea cazuri, iar situaţia este cunoscută chiar şi de BNR, în aplicare fiind puse deciziile instanţei.
„Banca a încălcat chiar contractul semnat de comun acord” Carmen Dumitrescu
andreea.pintea@informmedia.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!