ARAD. În perioada 9 decembrie 2013-18 iulie 2014, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Arad a derulat proiectul PRO-NET – Dezvoltarea unei reţele profesionale de aplicare a legii în România, Ungaria, Serbia şi Bulgaria, implicată în lupta împotriva contrabandei şi contrafacerii de ţigări. Proiectul a fost inițiat de către Inspectoratul de Poliție Județean Arad cu scopul de a crea o reţea profesională de aplicare a legii, implicată în lupta împotriva contrabandei şi contrafacerii de ţigări într-o zonă de risc, la graniţa de Sud-Vest a României. Acest proiect este co-finanțat prin programul Hercule II (2007-2013) al Uniunii Europene. Programul este implementat de Comisia Europeană şi a fost creat pentru a promova activităţi de combatere a fraudei care aduce atingere intereselor financiare ale UE, inclusiv a contrabandei cu ţigări şi a contrafacerii acestora.
Seminar la Arad
Conform calendarului activităților, în cadrul proiectului, în luna februarie, la Arad a avut loc un seminar internațional de pregătire cu participarea reprezentanților tuturor partenerilor, precum și reprezentanți ai altor autorități publice locale cu competențe în domeniu: Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad, Administrația Județeană a Finanțelor Publice Arad, Direcția de Informații și Investigare a Crimei Organizate și Terorism, Serviciul Județean al Poliției de Frontieră Arad, Punctul Comun de Contact Cenad și Biroul Vamal de Interior Arad.
Acțiuni în Punctele de Trecere a Frontierei
Seminarul a vizat realizarea schimbului de experiență și de bune practici în acest domeniu între participanții din cele patru țări, prin prezentarea și discutarea aspectelor legate de consolidarea politicilor naţionale şi a cadrului legislativ naţional privind protecţia intereselor financiare ale UE în România şi cooperarea europeană în domeniul protecţiei intereselor financiare ale UE. Proiectul a continuat, în perioada 31.03-04.04.2014, când au avut loc acțiuni comune de control în punctele de trecere a frontierei: Nădlac-Nagylak, Jimbolia-Kikinda Crinja, Porţile de Fier I- Djerdap I și Calafat-Vidin, urmate de o întâlnire de lucru organizată la Arad, scopul acestora fiind aplicarea unitară, în practică, a aspectelor reliefate la sesiunile de pregătire anterioare.
Proiect european câștigat de IPJ Arad
„Acest proiect s-a derulat în perioada decembrie 2013 până în iulie 2014. La acest proiect participă patru țări: Bulgaria, Serbia, Ungaria și România plus cinci inspectorate de poliție județene Dolj, Mehedinți, Caraș-Severin, Timiș și Arad. Noi am fost printre primii la nivel de țară când am câștigat acest proiect pe fonduri europene. Principala țintă, să spun așa, a fost dezvoltarea rețelelor profesionale de aplicare a legii între cele patru țări, chiar dacă una nu face parte din Uniunea Europeană. Au răspuns cu promptitudine și cred că am reușit să punem în practică ceea ce am propus odată cu inițierea acestui proiect. În această perioadă de zece luni de zile am avut întâlniri atât teoretice în care am prezentat legislație, am prezentat exercițiile practice care urmau să se desfășoare și bineînțeles am făcut schimb de date și de informații. Tot în această perioadă am reușit să ne întâlnim în principalele puncte vamale respectiv Nădlac, Jimbolia, Porțile de Fier I și Calafat împreună cu partenerii noștri din cele trei țări partenere. Rezultatele au fost pozitive în sensul că am stabilit și am constatat că interesele sunt comune și modul de aplicare a legii este la fel. Repet, s-au făcut exerciții practice în care fiecare din partenerii noștri au prezentat dotarea corespunzătoare, exercițiile practice dovedindu-se utile în sensul că au fost descoperite și cantități de țigarete de contrabandă sau contrafăcute. Am primit o invitație de la inspectoratul de poliție Dolj ca să ne atragă într-un proiect pe fonduri europene, bineînțeles că vom răspunde și noi cu promptitudine la fel cum au răspuns și ei”, a declarat comisarul șef Nicolae Bătrîn, adjunctul IPJ Arad.
Lucrări încheiate
Lucrările în cadrul proiectului PRO-NET s-au încheiat vineri, concluzia subliniată de către participanţi fiind necesitatea dezvoltării cooperării interinstituționale, activitățile comune de control fiind într-o mare măsură similare și mai ales necesare, în vederea eficientizării luptei împotriva contrabandei şi contrafacerii de ţigări.
Citiți principiile noastre de moderare aici!