ARAD. Patru candidați luptă pentru funcția de manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad (SCJU), iar principala armă este proiectul de management, după analizarea acestuia, comisia urmând să desemneze câștigătorul. „Audierea” candidaților va avea loc luni, 23 mai, iar rezultatele finale, în urma soluționării contestațiilor, vor fi anunțate pe data de 27 mai.
După cum scriam săptămâna trecută, cei patru candidați sunt ec. Florina Ionescu, actualul manager al SCJU, Mirela Blaj, registrator pe secția de Pneumologie a SCJU, Diana Brânzei, medic în cadrul Unității de Primire Urgențe și Ciprian Luca, fost manager al Spitalului de Psihiatrie din Ștei. Proiectele de management au fost deja publicate pe site-ul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, însă candidații sunt identificați printr-un cod format din cinci cifre, astfel că nu se cunoaște, deocamdată, cui aparține fiecare dintre cele patru proiecte de management.
Pentru a vedea cu ce idei și viziuni vine fiecare dintre candidați, am analizat proiectele de management din care vă prezentăm principalele aspecte tratate. În abordarea proiectelor vom respecta ordinea afișării lor pe site-ul SCJU.
Candidatul 17005
Candidatul 17005 a depus proiectul intitulat „Planificarea și organizarea serviciilor de sănătate la nivelul SCJU Arad – perioadă de implementare de patru ani”. După prezentarea generală a activității spitalului din punct de vedere al numărului de spitalizări, număr personal, activitate economică și financiară, candidatul identifică o parte dintre problemele critice, menționând totodată, în analiza SWOT, lipsa unei strategii pe termen lung.
Astfel, o primă problemă semnalată este cea a spitalului multipavilionar, cu secții care își desfășoară activitatea în zece adrese diferite, 9 în municipiu și una în județ. Clădirile vechi generează pierderi financiare, condițiile hoteliere și de siguranță oferite pacienților sunt precare, iar obținerea autorizațiilor și avizelor este aproape imposibilă.
O altă problematică expusă este cea a pacientului oncologic. Având în vedere că Aradul se situează pe locul 11 la nivel național la morbiditatea spitalizată standardizată prin tumori maligne, județul nostru nu are un centru pentru diagnostic și tratament al pacienților oncologici. Arădenii se văd, astfel, nevoiți să apeleze la alte centre din țară, fapt care presupune disconfort și cheltuieli financiare.
Cel de-al treilea subiect tratat este spitalizarea de zi, care are alocate 65 de paturi distribuite pe secții, astfel că nu se poate asigura circuit distinct pentru cei spitalizați în regim de zi și cei spitalizați în regim continuu, motiv pentru care nu se poate obține nici autorizația de funcționare din partea DSP.
Candidatul 17.005 își propune 3 obiective: 1. Înființarea Compartimentului de Radioterapie; 2. Reorganizarea Serviciului Spitalizare de Zi; 3. Îmbunătățirea condițiilor hoteliere.
Fiecare obiectiv are termene precis stabilite, pașii necesari sunt evidențiați cu termenele de finalizare estimate, dar și cu costurile pe care le presupune.
Înființarea Compartimentului de Radioterapie ar dura patru ani, urmând să fie finalizată în trimestrul II al anului 2026. Sunt estimate și costurile, care ar totaliza 4,669 milioane de lei. De această investiție ar urma să beneficieze 40 de pacienți în fiecare lună, având în vederea media lunară a cazurilor noi identificate lunar în județul nostru. Aici sunt prevăzute, pe lângă radioterapie, și servicii PET-CT, dar și spitalizare în regim de zi. Toate acestea sunt analizate și din punctul de vedere al veniturilor pe care realizarea Compartimentului de Radioterapie le-ar aduce Spitalului Județean, și care ar ajunge la aproape 5 milioane de lei pe an.
Cât privește spitalizarea de zi, candidatul 17005 vorbește despre necesitatea relocării acesteia într-o locație distinctă. Spațiul identificat este situat la parterul clădirii principale a spitalului, unde funcționează momentan Medicina Legală, care va fi relocată la finalizarea lucrărilor la noul sediu. Și pentru acest obiectiv sunt prevăzute termene de realizare, urmând a fi finalizat în primul trimestru al anului 2026.
Acestea sunt doar o parte dintre datele prezentate în proiect, care mai cuprinde date statistice, cifre și estimări menite să susțină oportunitatea realizării obiectivelor pe care candidatul și le-a fixat.
Candidatul 16925
Candidatul 16925 a depus proiectul intitulat „Performanța clinică și financiară a activităților Spitalului Clinic Județean Arad”. După o analiză a situației Spitalului Județean pe mai multe coordonate – structură de personal, rata de utilizare a paturilor, mortalitatea intraspitalicească, activitatea financiară, însoțite de analiza SWOT – candidatul 16925 a identificat câteva dintre problemele critice, cum ar fi infrastructura necorespunzătoare, lipsa echipamentelor de înaltă performanță la unele secții, personal insuficient, suprasolicitat și demotivat, transparența deficitară când vine vorba despre achizițiile publice, finanțarea insuficientă etc.
În baza acestora, candidatul și-a fixat următoarele obiective: Obiectivul 1: Modernizarea infrastructurii spitalicești în locațiile deficitare, în concordanță cu cerințele de servicii medicale ale populației deservite, prin efectuarea unor lucrări de reparații, reabilitare, relocare, extindere și restructurare; Obiectivul 2: Organizarea strategiei în domeniul resurselor umane; Obiectivul 3: Creșterea siguranței și a gradului de satisfacție a pacientului; 4. Monitorizarea și evaluarea la nivelul spitalului a infecțiilor asociate asistenței medicale spitalicești.
Fiecare obiectiv în parte este desfăcut pe activități specifice care au și termene de finalizare. De asemenea, sunt identificați și principalii responsabili pentru ducerea la îndeplinire a fiecărei activități prevăzute. Nu sunt însă evidențiate sursele de finanțare, costurile estimate pentru îndeplinirea fiecărui obiectiv menționat, având în vedere că se vorbește despre relocări de secții, reparații, reorganizare de fluxuri, scoaterea la concurs a posturilor vacante sau nevoia de resurse financiare suplimentare pentru creșterea calității hranei.
Candidatul 16925 așteaptă să obțină, prin implementarea obiectivelor menționate mai sus, o organigramă actualizată, implementarea unui sistem de management al calității, creșterea veniturilor și reducerea cheltuielilor, creșterea eficienței și calității serviciilor medicale, îmbunătățirea condițiilor și serviciilor hoteliere, creșterea încrederii pacienților în unitatea sanitară.
Candidatul 16918
Candidatul 16918 participă la concurs cu proiectul „Planificarea și organizarea serviciilor de sănătate la nivelul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad”. După trecerea în revistă a situației actuale a Spitalului Județean, unde sunt prezentate structura organizatorică, situația financiară, resurse, dotări și activitate medicală, completate de analiza SWOT, candidatul a identificat și problemele critice ale unității. Acestea ar fi: lipsa avizului și a autorizației sanitare pentru toate secțiile, infrastructura veche, lipsa unui sistem informatic integrat funcțional, lipsa unor servicii la nivelul spitalului care să satisfacă nevoile pacienților (radioterapie, spitalizare continuă pentru bolnavii cu TBC).
Candidatul și-a identificat două obiective concrete: 1. Reorganizarea structurii organizatorice și reabilitarea infrastructurii spitalului în funcție de nevoile actuale ale pacienților; 2. Înființarea unui compartiment de radioterapie și a unui compartiment de chirurgie oncologică pentru a deservi pacienții oncologici din județul Arad.
Pentru realizarea obiectivelor sunt enumerate o serie de activități – multe din ele cu titlu generic – sunt stabilite responsabilități, termene de finalizare, dar nu sunt identificate și sursele de finanțare. Enumerăm câteva dintre aceste activități, care nu propun, de fapt și soluții: atragerea de fonduri pentru realizarea obiectivului, diminuarea timpului de așteptare în UPU, responsabilizarea echipei manageriale, obținerea autorizației de funcționare pentru toate secțiile și compartimentele unității, atingerea indicatorilor optimi de performanță la nivelul fiecărei structuri medicale. De menționat că cele două obiective nu sunt abordate în mod separat din punctul de vedere al identificării activităților necesare pentru atingerea fiecăruia.
Candidatul 16877
Candidatul 16877 a depus proiectul de management cu titlul „Proiect de management pentru siguranța și satisfacția pacientului”. După analiza situației actuale a spitalului, unde sunt prezentate date cu privire la populația deservită, structura spitalului, nivelul de competență, resursele umane și dotarea unității, la care se adaugă analiza SWOT, candidatul 16877 a identificat principalele probleme de calitate ale Spitalului Județean.
Iată câteva dintre ele, în viziunea participantului la concursul de manager al unității sanitare: inexistența sistemului de prevenție și tendința populației de accesare directă a serviciilor spitalicești; îmbătrânirea populației și lipsa controalelor medicale regulate și obligatorii la anumite categorii de populație; lipsa măsurilor susținute și a proiectelor de educație sanitară generează solicitări abuzive ale UPU, pentru motive nejustificate, crescând proporțional cheltuielile sanitare ale spitalului; migrarea cadrelor medicale către sectorul medical privat sau în alte țări cauzează deficiențe în asigurarea liniilor de gardă funcționale în spital; fenomenul de burn-out la nivelul personalului medical suprasolicitat, reflectat prin absenteism, concedii medicale prelungite, inerție la schimbări; social media care promovează știri medicale de senzație cu conotații negative, generând neîncredere în corpul medical și scăzând complianța pacienților la tratament; cadrul legislativ în continuă schimbare.
Drept soluții, candidatul 16877 are și câteva propuneri, enunțate la modul generalist, pentru că se axează pe ceea „ce se poate face fără ajutorul factorilor externi”, își justifică candidatul cele 17 puncte menite să soluționeze problemele de la Județean.
Iată câteva dintre ele: creșterea calității cadrelor medicale prin dezvoltare profesională continuă; creșterea satisfacției pacientului prin îmbunătățirea relației pacient-personal medical; toleranță zero pentru corupție și neglijență care pot pune viața pacienților în pericol; îmbunătățirea comunicării interne, necesare pentru a îmbunătăți siguranța pacientului; dezvoltarea spiritului de echipă: teambuilding-uri, proiecte sociale comune; promovarea feed-back-ului pozitiv de la pacienți – pacienții pot trimite spitalului o carte poștală în cazul în care au fost foarte mulțumiți, se poate premia angajatul lunii sau al secției; prevenirea burn-out-ului la personalul medical; construirea brandului de angajator pentru atragerea candidaților potriviți; gestionarea eficientă a circuitului bolnavului în cadrul spitalului; îmbunătățirea siguranței pacientului prin utilizarea în practica medicală a protocoalelor – medicina bazată pe dovezi; reducerea riscului apariției infecțiilor nosocomiale; reducerea fluxului de pacienți redirecționați către UPU de către medicii de familie; creșterea numărului de sponsorizări prevenite din mediul privat.
Afișate pe site
Toate cele patru proiecte de management sunt publicate pe site-ul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad și pot fi studiate accesând link-ul: https://scjarad.ro/anunt-angajare-manager-spital-12670/. Cel care va câștiga concursul va conduce instituția medicală vreme de patru ani.
Citiți principiile noastre de moderare aici!