Vara aduce, pe lângă căldură, distracţii şi concedii, şi evenimente ceva mai puţin plăcute. Ne referim aici la arădenii care au ghionul să devină ţinta câinilor vagabonzi din municipiu şi care se aleg cu muşcături serioase, dat fiind şi faptul că în anotimpul cald îmbrăcămintea arădenilor este ceva mai sumară decât iarna.
În postura de victima a unui câine vagabond s-a aflat şi un pensionar, care săptămâna trecută se deplasa pe strada Corneliu Coposu (fostă Lacului). Soţia pensionarului de 71 de ani ne-a sunat la redacţie pentru a ne povesti, cum, de câteva zile, încearcă să intre în posesia vaccinului antirabic, şi cum nimeni nu îi poate ajuta. „Soţul meu s-a deplasat imediat după incident la Spitalul Judeţean, neapelând la numărul de urgenţă 112 pentru că s-a gândit că în acel moment cineva poate că ar fi avut nevoie mai mare decât el de o ambulanţă. Ajuns la Spital a primit vaccinul antitetanos, iar pentru cel antirabic i s-a spus că meargă la infecţioase”, ne explică cititoarea noastră S.E..
Din acel moment au apărut şi problemele pentru cei doi arădeni. Ajunşi la secţia de boli infecţioase au fost trimişi acasă pentru că vaccinul antirabic … nu era de găsit. „Ne-au spus să revenim cu telefoane sau să mergem să căutam pe la farmacii dacă găsim vaccinul antirabic. Am mers la farmacii, dar ni s-a spus că nu au acest vaccin, iar în cele din urmă am primti confirmarea şi de la spital că nici acolo nu există”, continuă doamna S.E..
Unde sunt vaccinurile?
Pentru a afla cine este responsabil cu aporvizionarea unităţilor medicale cu vaccinul antirabic, am apelat în primă instanţă la directorul Dana Negru de la Direcţia de Sănătate Publică. „Spitalul Judeţean este singurul care are responsabilitatea de a se aproviziona cu acest tip de vaccin. Noi putem spune că le-am atras atenţia să îşi facă stocuri suficiente pentru că sezonul cald este întotdeuna cel în care se înregistrează cele mai multe cazuri de muşcături canine”, a punctat Dana Negru.
La Spital, fără probleme
Directorul medical al Spitalului Judeţean Arad, Mirandolina Pirşcă, ne-a spus că personal nu avea cunoştinţă de o posibilă lipsă a vaccinurilor antirabice, dar a admis că „uneori există sincope în colaborarea cu firmele ce fac aprovizionarea cu medicamente şi vaccinuri” şi a subliniat că situaţia va fi remediată în cel mai scurt timp.
Farmaciile fără contract
Daniela Barbu, preşedintele Colegiului Farmaciştilor din Arad ne-a declarat că în cazul vaccinului antirabic Institutul Cantacuzino de la Bucureşti nu încheie contracte cu farmaciile, decât cu spitalul. Cât despre un vaccin adus din străinătate, doamna Barbu a subliniat „a fost o perioadă când îl impotam, dar preţul era atât de mare încât nimeni nu îşi permitea să îl cumpere, astfel că am renunţat”.
A.P.
Citiți principiile noastre de moderare aici!